Obavijesti

News

Komentari 0

Kinesku novinarku osudili na 4 godine zatvora jer je širila lažne vijesti o zarazi korona virusom

Kinesku novinarku osudili na 4 godine zatvora jer je širila lažne vijesti o zarazi korona virusom

HONG KONG: Neovisnoj kineskoj novinarki određena je četverogodišnja zatvorska kazna. Vlasti tvrde da je širila lažne informacije o zarazi korona virusa iz grada u kojem je sve započelo.

VIDEO

Kineska novinarka Zhang Zhan (37) osuđena je na zatvorsku kaznu zbog širenja netočnih informacija na početku pandemije korona virusa u epicentru Wuhanu, prenosi CNN

Novinarki je u ponedjeljak na sudu izrečena zatvorska kazna u trajanju četiri godine, a tereti se je za lažno izvještavanje na početku širenja pandemije korona virusa.

Njezin odvjetnik u jednoj od izjava rekao je kako je optužnicu protiv neovisne novinarke podigla kineska vlada.

Zhang je na početku pandemije korona virusa izvještavala u epicentru Wuhanu.

Početkom veljače otputovala je u Wuhan i više od tri mjeseca provela izvještavajući i dokumentirajući informacije vezane uz širenje pandemije korona virusa. 

Objavljivala je fotografije i videozapise prenatrpanih bolnica, praznih ulica koja su jasno ocrtavala okrutnu stvarnost s kojom su se suočavali stanovnici tog grada na početku širenja pandemije. 

No, sve je stalo u svibnju kada je novinarka uhićena zbog širenja lažnih informacija o pandemiji korona virusa. 

U njezinoj optužnici stoji da je kriva za objavljivanje velikih količina lažnih infromacija, kao i za primanje i širenje informacija stranih medija radija Free Asia i Epoch Times. 

Ovo nije prvi puta da je Zhang naišla na probleme s vlastima. U 2019. godini bila je pritvorena zbog navodnog iznošenja netočnih informacija i namjernog izazivanja panike kod stanovištva. No, zbog nedovoljnog broja dokaza otpuštena je nakon deset dana.

Jedna od mnogih

Zhang je jedna od nebrojeno mnogo novinara koji su uhićeni zbog nepotrebnog izazivanja panike i širenja lažnih informacija o Covid 19 pandemiji. 

Velik broj novinara nestao je, a sumnja se da su vlasti odgovorne za nestanke.

Jedna od tih je i novinarka Chen Qiushi koja je u veljači izvještavala uživo iz Wuhana, grada iz kojeg je korona virus potekao. Nakon što je objavila videozapise na društvenim mrežama, izgubio joj se svaki trag te se do dana današnjeg ne zna ništa o njenom nestanku. 

Smatra se da je Kina jedna od najekstremnijih zemlja po pitanju kontroliranja slobode izražavanja. Kineske vlasti čvrsto kontroliraju neovisne novinare i blokiraju i cenzuriraju velik broj njihovih sadržaja. 

Također, poznato je da vlasti pokušavaju spriječiti bilo kakav pristup stranih medija.

Jedan takav slučaj dogodio se u ožujku, u samom jeku korona virusa, kada su kineske vlasti spriječile novinare New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Journala da uđu u njihovu zemlju i izvještavaju o novonastaloj situaciji. 

Wuhan grad duhova u karanteni

Iako je Kina uspješno kontrolirala virus i postala korona free zemlja, ograničenja za medije još uvijek postoje. 

Vlasti još uvijek pokušavaju blokirati sve priče i informacije koje se ne podudaraju s 'originalnom' pričom o podrijetlu korona virusa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.