Obavijesti

News

Komentari 120

Kobna brzina i pljusak: Brat i sestra zajedno sletjeli u smrt...

Kobna brzina i pljusak: Brat i sestra zajedno sletjeli u smrt...
2

Prošlo je godinu dana otkako su Hana i Filip Spevec poginuli na autocesti A1. Neprilagođena brzina, pljusak i mokra cesta bili su kobni za djecu Olgice Spevec, bivše šefice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)

VIDEO

U samo jednom trenutku život se pretvori u pakao, tragedija zavije obitelj u crno. Na današnji dan prije godinu dana Hana (28) i Filip (32) Spevec poginuli su na autocesti A1 Zagreb - Split. 

Formula Driver Uèka 2014, Tiskovna

Djeca Olgice Spevec, bivše šefice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), vraćali su se s mora. Krenuli su prema Zagrebu. Na području Josipdola, nakon tunela Mala Kapela, oko 14.30 sati Mercedesom su sletjeli s ceste. Kiša je lijevala, a Filip Spevec ulaskom u lijevi zavoj nije smanjio brzinu. Izgubio je nadzor nad autom i sletio s ceste.

Nije im bilo spasa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mercedes je nakon slijetanja “preletio” jarak te stražnjim krajem silovito udario u zemlju, nakon čega se vozilo prevrtalo u podnožju jarka. Unatoč brzoj reakciji Hitne pomoći, za dvoje mladih i perspektivnih ljudi nije bilo spasa.

Njihova majka Olgica Spevec deset godina, puna dva mandata, vodila je Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. Nakon odlaska iz AZTN-a 2013. godine otvorila je konzultantsku tvrtku Amplus Subsidum Consult d.o.o.,koju je planirala voditi s kćeri Hanom.

Njezin suprug Davorin bivši je direktor Zagrebačkog velesajma, a malo prije smrti djece otišao je u mirovinu te se veselio kako će moći više vremena provoditi s njima.

Filip Spevec bio je ljubitelj automobila i automobilskih utrka. Do prije nekoliko godina vozio je rally.

– Poznajemo se godinama, uvijek nam je pomagao kao prijatelj, ali i sponzor kroz tvrtku koju je imao. Čuli smo se prije desetak dana i zamolio me je da mu sačuvam majicu. Bilo mu je krivo što ove godine nije mogao s nama biti na rallyju – rekao je Filipov poznanik nekoliko dana nakon tragedije.

Zračni jastuci nisu se otvorili

Brat i sestra bili su u trenutku nesreće vezani sigurnosnim pojasevima. Zračni jastuci nisu se otvorili

Prema mišljenju iskusnog prometnog stručnjaka, s kojim smo razgovarali nekoliko dana nakon strašne tragedije, do aktivacije prednjih zračnih jastuka nije došlo jer automobil prednjim dijelom nije udario u tvrdu prepreku.

– Na fotografijama putnički kavez nije deformiran, a to indicira da nije došlo do jakog udarca, barem ne s prednje strane. Do deformacije dolazi kad automobil većom brzinom udari u tvrdu prepreku, udari uzdužnim nosačima šasije ili tome slično i tada se otvaraju zračni jastuci – rekao nam je stručnjak koji se tim poslom bavi više od 20 godina. Još je istaknuo kako su zračni jastuci i pojasevi važni elementi pasivne sigurnosti te da Mercedes s fotografija slovi za vrlo siguran i ozbiljan automobil koji bi prilikom ovakvih udaraca trebao zaštiti sve putnike od težih ozljeda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto