News

Komentari 2

Kod Mečenčana počela sanacija sedam vrtača, ugrožavale kuće

Kod Mečenčana počela sanacija sedam vrtača, ugrožavale kuće

Sanacija prve, najveće vrtače, duboke 5,5 metara, počela je polaganjem na dno geotekstila ojačanog žičanom konstrukcijom. Nakon toga pri dnu vrtače postavit će se veliko kamenje

Na području Mečenčana i Borojevića, u blizini Hrvatske Kostajnice, u četvrtak je počela sanacija sedam vrtača koje su ugrožavale pet obiteljskih kuća, koje su, isključivo zbog toga, dobile crvenu naljepnicu.

Obližnje su kuće su zbog vrtača dobile crvenu naljepnicu i ljudi se njima nisu mogli koristiti iako im konstrukcija nije oštećena. Izvođač zahtjevnih radova je Vodoprivreda iz Siska, a nositelj radova su Hrvatske vode. Elaborat za sanaciju vrtača donirao je zagrebački Građevinski fakultet.

Sinkhole is seen near the house in village Mecencani

Sanacija vrtača najavljena je prije pet dana na sastanku u Hrvatskoj Kostajnici na kojem su bili potpredsjednik Vlade Tomo Medved, predstavnici Hrvatskih voda i lokalnih vlasti. 

Sanacija prve, najveće vrtače, duboke 5,5 metara, počela je polaganjem na dno geotekstila ojačanog žičanom konstrukcijom. Nakon toga pri dnu vrtače postavit će se veliko kamenje, na koje će se postavljati sve manje kamene frakcije, a površina će se prekriti zemljom.

Sanacija sedam vrtača, kako planiraju izvođači, trajat će tridesetak radnih dana, to jest oko mjesec i pol, a stajat će ukupno 350.000 kuna.

Nakon završetka radova, obitelji će se moći vratiti u svoje kuće.