Obavijesti

News

Komentari 7

Kod Poreča ronioci pronašli čak sedam živih periski: 'Najvećoj su građani dali ime Puškica'

Kod Poreča ronioci pronašli čak sedam živih periski: 'Najvećoj su građani dali ime Puškica'
7

Udruga se u jesen 2020. uključila u traganje za preživjelim periskama te su u akvatoriju Medulina i Pule pronašli devet živih perski, a sad su u suradnji s drugim roniocima pronašli još sedam kod Poreča

VIDEO

Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov Poreč je prije par dana pretraživalo područje Pličine Čivran. Cilj pretraživanja bio je provjeriti dojave o viđenim živim periskama, a u pretraživanju su sudjelovali i ronioci medulinskih klubova Eko more i RK 'Centar'. 

Ronioci su pretražili podmorje površine oko dva hektara i na veliko iznenađenje i zadovoljstvo pronašli sedam živih periski među brojnim ljušturama uginulih. 

- Prema izgledu ljuštura, pretpostavljamo da se radi o pandemijom ugroženoj plemenitoj periski "Pinni nobilis". Jedna periska je "starija", visine otprilike 20 centimetara. Ostalih šest su mlađe, visine od 10 do 66 milimetara. Većoj periski su Porečani dali ime "Puškica". Ostale male periske nalaze se u eliptičnoj zoni oko Puškice - priopćili su iz udruge Eko more. 

- Od periskica na Plićini Čivran, sjeverno od Poreča posebna je ona najmanja. Dok su sve ostale usidrene svojim nitima u pijesak, ova raste zakačena za također malu morsku spužvu Spongia officinalis. Dno je kamenito i prošarano pjeskovitim površinama. Puškica je okružena livadom „tanke“ morske rese. Morska alga iz porodice "Cymodoceaceae". Medulinski ronioci, prisjetili su se da su najviše živih periski pronašli u livadama morske cvjetnice "Posidonia oceanica" - poručuju. 

Udruga se u jesen 2020. uključila u traganje za preživjelim periskama te su u akvatoriju Medulina i Pule pronašli devet živih perski. Na sedam od tih periski su postavljeni metalni kavezi da ih se zaštiti od mogućih predatora. 

Živu plemenitu perisku pronašli u Ninu, nazvali su je Ninjanka
Živu plemenitu perisku pronašli u Ninu, nazvali su je Ninjanka

- Masovni pomor plemenite periske „Pinna nobilis“ primijećen je 2016. godine u Španjolskoj i od tada je zahvatio čitavo Sredozemno more. U Jadranskom moru pomor prvih periski zabilježen je 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100%, a zbog dramatičnog pada populacije plemenita periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste. Smatra se da je uzročnik masovnog pomora parazit „Haplosporidium pinnae“, iz skupine truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu periske. Prijenosu s periske na perisku pogoduju morske struje a pogotovo više temperature mora u ljetnim mjesecima - stoji u priopćenju. 

Masivan pomor periski zahvatio je sve zemlje Mediterana 2020. godine, a smrtnost populacija išao je i do 100 posto. Za sada nije utvrđena ni jedna učinkovita metoda kojom bi se mogao spriječiti pomor i širenje zaraze. 

- U svrhu očuvanja plemenite periske od 2020. godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provedi projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Hrvatskom djelu Jadranskog mora. Jadran je po tom projektu podijeljen u tri regije sjeverni, srednji i južni. Koordinatori aktivnosti po regijama su: Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran) , Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran). Pozivaju se svi koji primijete živu perisku da zapamte lokaciju i prijava koordinatorima po regijama. Važno je napomenuti da se perisku ne smije dirati, dovoljno je pod vodom, blizu nje „škljocnuti“ prstima, ako je živa, školjka će se zatvoriti - dodaju iz udruge.

Silvia Buttignoni, mag.biol., ravnateljica JU „Natira Histrica“ ističe da je potrebna pomoć svih, ali ne samo za i radi periske, trebamo mijenjati navike u cilju zaštite i očuvanja cjelokupne bioraznolikosti, u vodama, ali i na kopnu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'
PRESTIŽNO PRIZNANJE

Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'

Razgovarali smo s Darkom Buzovom, sinom časnika koji je ubijen jer nije htio prešutjeti nepravdu. Priča o njemu osvojila je Zlatnu palmu u Cannesu