Obavijesti

News

Komentari 7

Kod Poreča ronioci pronašli čak sedam živih periski: 'Najvećoj su građani dali ime Puškica'

Kod Poreča ronioci pronašli čak sedam živih periski: 'Najvećoj su građani dali ime Puškica'
7

Udruga se u jesen 2020. uključila u traganje za preživjelim periskama te su u akvatoriju Medulina i Pule pronašli devet živih perski, a sad su u suradnji s drugim roniocima pronašli još sedam kod Poreča

VIDEO

Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov Poreč je prije par dana pretraživalo područje Pličine Čivran. Cilj pretraživanja bio je provjeriti dojave o viđenim živim periskama, a u pretraživanju su sudjelovali i ronioci medulinskih klubova Eko more i RK 'Centar'. 

Ronioci su pretražili podmorje površine oko dva hektara i na veliko iznenađenje i zadovoljstvo pronašli sedam živih periski među brojnim ljušturama uginulih. 

- Prema izgledu ljuštura, pretpostavljamo da se radi o pandemijom ugroženoj plemenitoj periski "Pinni nobilis". Jedna periska je "starija", visine otprilike 20 centimetara. Ostalih šest su mlađe, visine od 10 do 66 milimetara. Većoj periski su Porečani dali ime "Puškica". Ostale male periske nalaze se u eliptičnoj zoni oko Puškice - priopćili su iz udruge Eko more. 

- Od periskica na Plićini Čivran, sjeverno od Poreča posebna je ona najmanja. Dok su sve ostale usidrene svojim nitima u pijesak, ova raste zakačena za također malu morsku spužvu Spongia officinalis. Dno je kamenito i prošarano pjeskovitim površinama. Puškica je okružena livadom „tanke“ morske rese. Morska alga iz porodice "Cymodoceaceae". Medulinski ronioci, prisjetili su se da su najviše živih periski pronašli u livadama morske cvjetnice "Posidonia oceanica" - poručuju. 

Udruga se u jesen 2020. uključila u traganje za preživjelim periskama te su u akvatoriju Medulina i Pule pronašli devet živih perski. Na sedam od tih periski su postavljeni metalni kavezi da ih se zaštiti od mogućih predatora. 

Živu plemenitu perisku pronašli u Ninu, nazvali su je Ninjanka
Živu plemenitu perisku pronašli u Ninu, nazvali su je Ninjanka

- Masovni pomor plemenite periske „Pinna nobilis“ primijećen je 2016. godine u Španjolskoj i od tada je zahvatio čitavo Sredozemno more. U Jadranskom moru pomor prvih periski zabilježen je 2019. godine. Smrtnost je na mnogim lokacijama i 100%, a zbog dramatičnog pada populacije plemenita periska je za samo godinu dana dobila status kritično ugrožene vrste. Smatra se da je uzročnik masovnog pomora parazit „Haplosporidium pinnae“, iz skupine truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu periske. Prijenosu s periske na perisku pogoduju morske struje a pogotovo više temperature mora u ljetnim mjesecima - stoji u priopćenju. 

Masivan pomor periski zahvatio je sve zemlje Mediterana 2020. godine, a smrtnost populacija išao je i do 100 posto. Za sada nije utvrđena ni jedna učinkovita metoda kojom bi se mogao spriječiti pomor i širenje zaraze. 

- U svrhu očuvanja plemenite periske od 2020. godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provedi projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Hrvatskom djelu Jadranskog mora. Jadran je po tom projektu podijeljen u tri regije sjeverni, srednji i južni. Koordinatori aktivnosti po regijama su: Javna ustanova Nacionalni park „Brijuni“ (za sjeverni Jadran) , Javna ustanova Park prirode „Telašćica“ (za srednji Jadran) i Javna ustanova „More i krš“ (za južni Jadran). Pozivaju se svi koji primijete živu perisku da zapamte lokaciju i prijava koordinatorima po regijama. Važno je napomenuti da se perisku ne smije dirati, dovoljno je pod vodom, blizu nje „škljocnuti“ prstima, ako je živa, školjka će se zatvoriti - dodaju iz udruge.

Silvia Buttignoni, mag.biol., ravnateljica JU „Natira Histrica“ ističe da je potrebna pomoć svih, ali ne samo za i radi periske, trebamo mijenjati navike u cilju zaštite i očuvanja cjelokupne bioraznolikosti, u vodama, ali i na kopnu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji