'Halo, smijem li znati kolika će mi biti mirovina? U Hrvatskoj - ne!' U Njemačkoj se smije... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 148

'Halo, smijem li znati kolika će mi biti mirovina? U Hrvatskoj - ne!' U Njemačkoj se smije...

'Halo, smijem li znati kolika će mi biti mirovina? U Hrvatskoj - ne!' U Njemačkoj se smije...
1

Dobar dan, želim znati kolika će mi biti mirovina? U Hrvatskoj, za razliku od Njemačke, to nije moguće doznati. Obrtnik je čak platio taksu za izračun i čekao tri mjeseca. Odgovorili su mu da mu ne mogu odgovoriti

VIDEO

Imate li, na primjer, 50 godina i 25 godina radnoga staža, uredno plaćene doprinose za mirovinsko, i zanima vas, informativno, kolika bi vam mirovina mogla biti - to nećete doznati.

Iako je korona kriza pokazala da se štošta može digitalizirati preko noći, izračun mirovine u Hrvatskoj je nemoguć do pred sam odlazak u tu mirovinu. Zaposlena osoba u Hrvatskoj informativni izračun buduće mirovine može zatražiti najranije godinu dana prije ispunjavanja uvjeta i namjere odlaska u mirovinu, odgovara nam Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski nameti

Pokretanje videa...

02:35

Zašto u Hrvatskoj tako, a u Njemačkoj, primjerice, može i bolje? Tamo i netko mlađi, pa bio makar i u 30-ima, može dobiti projekciju buduće mirovine, u koju će ukalkulirani biti svi mogući budući utjecaji na taj iznos. Štoviše, zaposleni jednom godišnje dobivaju informaciju o tome koliko novca ima na njihovu budućem mirovinskom računu.

67

Zanimljiv je i slučaj jednog obrtnika koji se na Facebooku požalio kako je već bio u mirovini, no prije devet godina ju je zamrznuo zbog otvaranja obrta. Osoba je s invaliditetom i zanimalo ga je, informativno, koliko bi njegova mirovina iznosila sad. Kako nam je ispričao, u veljači je podnio zahtjev za izračunom mirovine, odgovoreno mu je da uz njega uplati i 70 kuna biljega, što je i učinio.

Odgovor je dobio - tri mjeseca kasnije. Kako u odgovoru HZMO-a stoji, izračun nije moguće napraviti jer nema zadovoljene uvjete za to - najmanje 60 godina starosti i 35 godina staža. Ni uz 70 kuna biljega nisu zavirili u njegovu dokumentaciju kako bi vidjeli da je izračun mirovine u njegovu slučaju moguć jer je u mirovini već bio. Samo su ga odbili, i to tri mjeseca nakon podnesenog zahtjeva.

Na udaru birokracije: Slali su me od šaltera pa do šaltera...
Na udaru birokracije: Slali su me od šaltera pa do šaltera...

- Nakon tog kasnog odgovora zovem ‘mirovinsko’ telefonom i informaciju o iznosu mirovine dobivam odmah. Dakle, samo je trebalo pogledati unutra i vidjeti što piše. O tome zašto sam čekao nekoliko mjeseci na odgovor, ne bih. Naša tužna svakodnevica - kaže obrtnik.

U HZMO-u mu se ispričavaju na toliko čekanja i pravdaju ga - koronom. Napominju da netko tko je već bio u mirovini pa ju je zamrznuo može doznati iznos nove mirovine nakon pisanog zahtjeva. Svi ostali, koji u mirovinu još ne mogu, takvu informaciju ne mogu dobiti. Korisnici mirovine, bez obzira na to je li mirovina u isplati, mogu dobiti podatak o iznosu mirovine jer već postoji u sustavu HZMO-a, kažu u toj instituciji.

- Na upit zašto je gospodin na odgovor HZMO-a čekao četiri mjeseca, uvidom u spis utvrdili smo kako je odgovor stigao nakon nepuna tri mjeseca, a razlog duljine odgovora uvelike je bio uvjetovan situacijom epidemije bolesti COVID-19, kad se u područnim službama HZMO-a radilo prioritetno na poslovima ostvarivanja prava na mirovinsko osiguranje i iz mirovinskog osiguranja (ostvarivanje prava na mirovinu), dok su poslovi koji nisu vezani uz novčana davanja za to vrijeme obavljani kao manje prioritetni.

- Ne razumijem kad će birokracija shvatiti da nam treba biti na usluzi i da, kad nešto pitamo, pitamo s razlogom. Ako ja kao obrtnik uplaćujem sve što moram u državni proračun, onda očekujem da od toga nešto i dobijem. Ako sam podnio zahtjev za informativnim izračunom mirovine, uplatio za to biljeg, bez obzira na to što su odmah vidjeli da nemam 60 godina, mogli su provjeriti moj slučaj - kaže ogorčeni obrtnik.

Jedan je od tisuća i tisuća onih od kojih država živi, a ponaša se kao da je situacija obrnuta.

- Možda sam prilikom podnošenja zahtjeva trebao napomenuti da sam već bio korisnik mirovine, možda i jesam, ne sjećam se. Svejedno, ne bi li bilo normalno da administracija, kad sam već platio 70 kuna, zaviri u svaki dosje i vidi kako stvari stoje - pita se obrtnik. Jednako tako, zašto je u Njemačkoj odavno moguće, a u Hrvatskoj ne, dobiti i informativni izračun buduće mirovine na temelju postojećih podataka? Informativan, ništa više od toga.

‘Reforme odmah!’ je kampanja 24sata za provođenje nužnih reformi bez kojih Hrvatska ne može izbjeći gospodarski krah i ne može omogućiti bolju budućnost za sve građane. Naša zemlja je na prekretnici! Podržite nas i pratite svaki dan.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 148

VIDEO

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!
POGLEDAJTE ŠTO NAM STIŽE

Upaljen meteoalarm za cijelu Hrvatsku: Sprema se oluja!

Mogući su pljuskovi, grmljavina i jak vjetar, javljaju meteorolozi s DHMZ-a. Za cijelu zemlju su upaljena upozorenja

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'
UŽAS KRAJ MURTERA

Propeler prešao preko mlade Hrvatice: 'Ostala je bez noge. Sve je krenulo kao šala...'

Ozlijeđenu ženu su prevezli u OB Zadar. Policijska istraga je u tijeku, a očevici nam kažu kako je sve loše završilo zbog neuspjele šale
Muškarac kojeg je Pahoki tukao mjesec prije pokolja: 'Šivali su mi ruku, izlila se krv u mozak'
ISPOVIJEST ZA 24SATA

Muškarac kojeg je Pahoki tukao mjesec prije pokolja: 'Šivali su mi ruku, izlila se krv u mozak'

Damira Kusa je Krešimir Pahoki fizički napao prije otprilike mjesec dana. Razbio mu je bocu o glavu te ga porezao po ruci. Bio je pet dana u bjelovarskoj bolnici...