News

Komentari 43

Kolinda na svečanoj večeri na Pantovčaku: 'Puno je izazova'

Kolinda na svečanoj večeri na Pantovčaku: 'Puno je izazova'

Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, rekla je Grabar-Kitarović u svom uvodnom obraćanju

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je u četvrtak svečanu večeru za Kolegij povjerenika predvođen predsjednicom Europske komisije u prigodi početka predsjedanja RH Vijećem EU-a  i poručila da Europska unija mora ostati ujedinjena i pokazati svijetu da može biti globalni lider.

- Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU - rekla je Grabar-Kitarović u svom uvodnom obraćanju povjerenicima i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, priopćeno je s Pantovčaka.

Ona je čestitala povjerenicima na imenovanjima kao i na "vrlo ambicioznom i perspektivnom programu koji će, sigurna sam, povesti EU u budućnost".

Zagreb: Dolazak uzvanika na svečanu večeru u organizaciji predsjednice Grabar-Kitarović

- Kako stoji i u samom geslu našeg Predsjedništva, pred nama je svijet pun izazova - kazala je predsjednica izrazivši uvjerenost da će zajedničko suočavanje sa svim tim izazovima bolje osposobiti EU za njihovo rješavanje.

Istaknula je da se kroz četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja doista može stvoriti bolja Europu, po mjeri njenih građana.

Kroz Europu koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna u svijetu podržavat će se održivi i uključivi razvoj EU-a, a istovremeno ćemo se baviti gorućim pitanjem demografskih izazova, kazala je ona. Zagovarat će se kohezija i konvergencija dok se rješava neodgodivo pitanje klimatskih promjena. Promicat će se inicijative koje pridonose prometnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti, uključujući i kroz Inicijativu triju mora, istovremeno jačanjem sigurnosti građana i radom na sveobuhvatnom pristupu migracijama.

Zagreb: Dolazak uzvanika na svečanu večeru u organizaciji predsjednice Grabar-Kitarović

- I na kraju, ali ne najmanje bitno, imajući u vidu transformacijsku snagu pristupnog procesa, nastavit ćemo aktivno podržavati proširenje EU. Nastojat ćemo olakšati postizanje dogovora o međusobno zadovoljavajućim i održivim budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine i isto tako okončati pregovore o VFO-u.

Da bi sve to postigli "moramo ostati ujedinjeni, dati sve od sebe i pokazati svijetu kako Europska unija doista može biti globalni lider koji promiče mir, demokraciju, solidarnost i sve ostale temeljne vrijednosti koje živimo i koje čine naš kontinent, ali i svijet, boljim mjestom za život", rekla je predsjednica. 

Završila je s citatom jednog od utemeljitelja EU, Alcida De Gasperija: "Budućnost se neće graditi silom niti željom za osvajanjem, već strpljivom primjenom demokratske metode, konstruktivnim duhom dogovora i poštivanjem slobode."

Najčitaniji članci