Obavijesti

News

Komentari 131

Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao

Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao
5

Prije ceremonije, državni vrh bio je i na misi zahvalnici za Domovinu u Crkvi sv. Marka, gdje su se Plenković i ministar obrane Damir Krstičević, sjedeći jedan kraj drugoga, stalno nešto došaptavali

VIDEO

Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim našim sugrađanima u Domovini i iseljenim Hrvatima čestitam Dan neovisnosti, dan kada se prisjećamo ključne odluke Hrvatskog sabora samo dan nakon raketiranja Banskih dvora, poručio je u utorak premijer Andrej Plenković nakon svečanosti na Markovu trgu povodom Dana neovisnosti.

Pokretanje videa...

00:40

Tom prigodom malobrojnim građanima koji su stigli na Gornji grad, a kojima je MORH podijelio zastavice, kao i čitavom državnom vrhu, zapjevali su Đani Stipaničev i Dražen Žanko u pratnji Orkestra Oružanih snaga RH, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je dozvolu za smjenu straže Počasno-zaštitne bojne. Dakako, i ona je zapjevala dok je protokolarno stajala uz Banske dvore. 

Prije ceremonije, državni vrh bio je i na misi zahvalnici za Domovinu u Crkvi sv. Marka, gdje su se Plenković i ministar obrane Damir Krstičević, sjedeći jedan kraj drugoga, stalno nešto došaptavali i iskoristili priliku za ozbiljne razgovore. Nekoliko riječi tijekom propovijedi razmijenio je i s predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem, i vrlo kratko s predsjednicom, koja je ipak više uživala pjevajući crkvene pjesme od 'ćakulanja.' Bili su tu uz dužnosnike i HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier, HDZ-ov doajen Vladimir Šeks, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A na obilježavanju Dana neovisnosti nisu bili HNS-ovi ministri graditeljstva Predrag Štromar, te obrazovanja Blaženka Divjak.

- Morate pitati njih zašto nisu sudjelovali na svečanosti, mi smo sve pozvali - rekli su nam iz Vlade.

Iz glasnogovorništva ministrice Divjak poručili su nam kako je ministrica bolesna, za Štromara ne znaju, ali i kako HNS-ovi ministri inače i ne sudjeluju baš na takvim događajima.

- Treba se u ovim trenucima prisjetiti i prvog predsjednika Franje Tuđmana, čitavog vodstva i hrvatskih branitelja koji su požrtvovnošću Hrvatskoj dali slobodu - istaknuo je Plenković dodavši kako je Hrvatska ispunila sve svoje strateške zadaće te je danas uvažena članica međunarodne zajednice NATO-a i EU.

- Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da gospodarski budemo prosperitetnija, da socijalno budemo osjetljiva, uključiva, da razvojno rješavamo sva pitanja i da omogućimo svim našim građanima kvalitetniji život - poručio je.

'Sve ću vam reći u četvrtak'

Na pitanje je li ovo posljednje obilježavanje Dana neovisnosti 8. listopada te hoće li 18. studenog biti državni praznik, Plenković nije želio otkriti poručivši kako će se sve saznati u četvrtak.

- Riječ je o jednom cjelovitom rješenju koje će biti primjerenije i preciznije valorizirati sve bitne povijesne trenutke. Iznad svega , mogućnost našim mladima da respektiraju te povijesne datume. Jedan od motiva ove modifikacije je da ti datumi postanu prepoznatljivi - istaknuo je.

Ministar obrane te potpredsjednik Vlade Damir Krstičević prisjetio se današnjeg dana prije 28 godina.

- U tom trenutku bio sam u okolici Zadra, nije bilo lako za branitelje. Branili smo svoju zemlju i kad smo to čuli jako smo bili sretni. Znali smo da radimo nešto dobro za svoj narod i zemlju i kasnije smo, hvala Bogu, pobijedili. I danas uživamo mir, slobodu, a odgovornost svih nas je jačati Hrvatsku po svim pitanjima, a ova Vlada to i čini - rekao je.

Svi su potom prešli u Sabor, koji je danas otvoren za sve, a gdje su se podružili s građanima. 

- U ovom trenutku moramo se prisjetiti svih branitelja i svih koji su na bilo koji način pridonijeli stvaranju neovisne Republike Hrvatske, a posebno se prisjećamo obitelji poginulih, nestalih, preminulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata - poručila je. 

Na pitanje o promjeni datuma blagdana, istaknula je kako njezin stav da bi 30. svibnja trebao biti Dan državnosti, a da je 8. listopada malo zbunjujuć.

- Iz iskustva u diplomaciji, to je prilično zbunjivalo i druge države. Mislim da je dobro da jednom za svagda odredimo 30. svibnja kao državni blagdan, a da se ovo slavi kao spomendan - istaknula je.

Smatra i da bi se 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, trebao proglasiti državnim blagdanom.

- Za mene bi to definitivno trebao biti državni blagdan, da dopustimo da toga dana u Vukovar dođu svi oni koji žele doći, koji se žele pokloniti žrtvama Vukovara, i da se u Vukovaru prisjetimo svih žrtava za Hrvatsku - zaključila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a