Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
108 komentara

Kolinda u Afganistanu: Svojim djelovanjem štitite i Hrvatsku

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je vojnicima kazala da svojim djelovanjem na uspostavi mira, stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji štite i Hrvatsku od sigurnosnih ugroza

Foto: Ured predsjednice RH

Predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatskih oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je, tijekom boravka u vojnoj bazi u Mazar-e-Sharifu u Afganistanu, ukazala na trenutne političke procese koji utječu na stanje sigurnosti te na značaj razvoja civilnog društva u iniciranju nužnih promjena, istaknuvši pritom trajnu predanost Hrvatske ciljevima misije "Odlučna potpora" u kojoj sudjeluju i hrvatski vojnici. 

Grabar-Kitarović nalazi se u višednevnom posjetu Afganistanu gdje je u Mazar-e-Sharifu posjetila hrvatski kontingent koji upravo privodi kraju svoj šestomjesečni angažman u NATO-ovoj misiji potpore miru u Afganistanu. Više od stotinu pripadnika oružanih snaga savjetuje afganistanske vojne i policijske snage u sklopu neborbene operacije pokrenute 2015. u kojoj je oko 16000 vojnika iz 39 zemalja članica i partnerskih država.

Predsjednica je vojnicima kazala da svojim djelovanjem na uspostavi mira, stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji štite i Hrvatsku od sigurnosnih ugroza, a također je iskazala zadovoljstvo suradnjom Oružanih snaga Republike Hrvatske i njemačkih Oružanih snaga tijekom višegodišnjeg zajedničkog angažmana u Afganistanu.

Tijekom radne posjete hrvatskom kontingentu, Grabar-Kitarović se u kampu Marmal u Mazar-e Sharifu susrela sa zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu - Sjever (TAAC-N) brigadnim generalom Gerhardom Ernstom-Peterom Klaffusom i visokim civilnim predstavnikom u TAAC-N Karstenom Diethelmom Geierom

Zapovjednik TAAC-N-a i visoki civilni predstavnik upoznali su predsjednicu sa stanjem sigurnosti u području odgovornosti i dostignutim napretkom u razvoju sposobnosti afganistanskih sigurnosnih snaga. Klaffus je iskazao veliko zadovoljstvo profesionalnim odnosom i visokom motivacijom pripadnika hrvatskog kontingenta pod njegovim zapovjedništvom. 

Hrvatska predsjednica i zapovjednik Klaffus su naglasili značaj predstojećih parlamentarnih izbora za stabilizaciju Afganistana te zadovoljstvo dosadašnjom razinom registracije birača. 

Parlamentarni izbori u Afganistanu zakazani su za listopad, no talibani, islamski sunitski militanti i pretežito pripadnici većinskog naroda Paštuna su poručili da na njima neće sudjelovati.

Grabar-Kitarović je tijekom jučerašnje posjete Kabulu kazala da očekuje političko rješenje afganistanskog sukoba kojem će talibani morati pristupiti s  umjerenijim stavovima.

Hrvatska, koja je članica NATO-a postala 2009., u misijama u Afganistanu sudjeluje od 2003.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message