Obavijesti

News

Komentari 112

Kolinda učenicima na prvi dan škole: 'Vi ste budući premijeri!'

Kolinda učenicima na prvi dan škole: 'Vi ste budući premijeri!'
3

Povodom prvog dana nastave nove školske godine, predsjednica Republike posjetila je Osnovnu školu 'Luka' i prisjetila se svog prvog dana u školi

VIDEO

Teta Kolinda, ushićeno je uzviknula djevojčica Maja (7) kad ju je ugledala u holu OŠ Luka u Sesvetama, u kojoj je u ponedjeljak krenula u prvi razred.

Da to nije bilo koja teta, jako dobro zna.

- Znam tko je to, naša predsjednica - kaže pa ponosno dodaje kako ona zna i više od toga.

- Znam ja i pisati, čitati, nešto malo računati. Jako sam uzbuđena i veselim se školi, jedva sam dočekala da krenem. Puno djece već znam pa ćemo se igrati - kaže.

A predsjednica ih je posjetila prvog dana njihove nove avanture i poželjela im puno uspjeha, ali i zabave.

- Tražite da vas se uvijek poštuje, poštujte i vi druge. Budite hrabri i svoji, nemojte se bojati izražavati svoje mišljenje, postavljati pitanja jer nijedno ni glupo i budite dobri prijatelji jedni drugima. Čuvajte jedni druge jer škola nije samo znanje nego i društvo, naša budućnost, a vi ste naši budući vođe, predsjednici, premijeri, možda čak i astronauti - poručila im je predsjednica ispričavši im i priču o sloniću Hortonu.

Pokretanje videa...

01:44

Prisjetila se i svog prvog dana prvog razreda.

- Bila sam silno uzbuđena i radosna. Škola je naša radost, a znanje najveće bogatstvo. I mogu vam reći iz svog životnog iskustva da što sam više učila, to sam više napredovala - istaknula je.

Ovu školu, istaknula je ravnateljica Marina Sabolović, ove godine pohađa 863 učenika raspoređenih u 39 razrednih odjela, a prvi razred upisalo je 98 učenika.

Posjetila je predsjednica i sesvetske gimnazijalce koje je ohrabrila pričom iz vlastitog iskustva. 

- Ja potječem iz vrlo skromnog područja, težačkog područja i govorili su mi da ne idem u gimnaziju, da ću pasti, neću uspjeti. Ali ja sam se zainatila i odlučila da ću dokazati da ja to mogu. I ponajprije sam zahvalna mami i tati, koji su shvaćali vrijednost obrazovanja, posebno moja mama koja je završila samo osnovnu školu, da jedino uz obrazovanje čovjek može nadići sredine i ostvariti svoje snove. Zahvalna sam im što su se žrtvovali da bih ja danas mogla biti ono što želim - poručila je.

Potom se pohvalila i uspjesima svoje djece, posebno kćeri Katarine koja je upisala Harvard nakon srednje škole.

- Jedna djevojčica iz Hrvatske, koja beskrajno voli svoju državu, koja zna da je Hrvatica, danas je upisala Harvard. Ona je i uspješna sportašica, napisala je i knjigu kratkih priča, bila je dobra u svemu i primljena je i na Yale, Stanford i Columbia University. Ne zato što je imala sjajne ocjene, nego je pokazala da je svestrana, da ne brine samo o sebi nego i o svojoj okolini. Iznimno sam ponosna na nju, a bit ću i na svog sina što god izabere, a on uporno želi na FER, ne ide on nikud iz Hrvatske, što je sjajno - istaknula je predsjednica poručivši ovim srednjoškolcima da proširuju svoje znanje što je više moguće, pri tom citiravši dr. Seussa.

- Što više čitaš, to ćeš više znati. Što više znaš, to ćeš više ići u širinu i svijet. Vjerujem da je vaša ambicija što više naučiti, vidjeti svijeta, iskoristiti prednosti EU. Školujte se, učite i negdje drugdje vani, vraćajte se u Hrvatsku i obogaćujte ju svojim novim znanjem jer to mi trebamo. Trebamo vas, nove generacije koje su neopterećene ideologijama, obogaćene znanjem akademske i društvene prirode, budite dobri jedni prema drugima i pazite jedni na druge - poručila je.

Naglasila je i kako će poticati reformu školstva kako bi Hrvatska bila rame uz rame s najrazvijenijim zemljama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina