Obavijesti

News

Komentari 156

Kolindu su na Novom Zelandu dočekali pozdravom nosevima

Kolindu su na Novom Zelandu dočekali pozdravom nosevima

Grabar-Kitarović je pozdravljena hongijem, tradicionalnim maorskim pozdravom nosevima, te je prisustvovala Powhiri ceremoniji dobrodošlice kao i Haki, njihovom tradicionalnom ratnom plesu

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je stigla na Novi Zeland gdje se sastaje s premijerom te države Billom Englishom, predstavnicima vlasti i pripadnicima tamošnje hrvatske zajednice, prenosi novozelandska državna televizija TVNZ. 

Grabar-Kitarović je pozdravljena hongijem, tradicionalnim maorskim pozdravom nosevima, te je prisustvovala Powhiri ceremoniji dobrodošlice te aboridžinske skupine, kao i Haki, njihovom tradicionalnom ratnom plesu, piše TVNZ. 

Susrela se s glavnom novozelandskom guvernerkom Patsy Reddy i drugim dužnosnicima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U razgovoru s guvernericom predsjednica je istaknula kako je ovim državnim posjetom potvrđeno ono što je već dobro poznato, da su Hrvatska i Novi Zeland dvije prijateljske države, iako udaljene miljama, vremenskim zonama, klimama pa i godišnjim dobima, priopćeno je iz Ureda predsjednice. 

Predsjednica je naglasila kako u odnosima dviju država značajnu ulogu ima hrvatska zajednica na Novom Zelandu koja broji više od stotinu tisuća ljudi i uživa veliki ugled.

Osim što ove godine Hrvatska i Novi Zeland obilježavaju 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa, Grabar-Kitarović je spomenula kako se ove godine obilježava i 159. obljetnica dolaska prvih Hrvata na Novi Zeland.

Najviše njih došlo je iz Dalmacije koja je poznata po ribarstvu i vinarstvu, što upravo povezuje te dvije države, stoji u priopćenju. 

Tako su Hrvati došavši na Novi Zeland nastavili s velikim uspjehom razvijati znanja vezana uz ribarstvo, maslinarstvo i uzgoj vinove loze, podsjetila je predsjednica.

Grabar-Kitarović se u večernjim satima u Aucklandu susrela s hrvatskom zajednicom na Novom Zelandu, a u ponedjeljak se sastaje s premijerom Billom Englishom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina