Obavijesti

News

Komentari 62

EK nam neće uvesti nadzor, ali od Hrvatske su očekivali više

 EK nam neće uvesti nadzor, ali od Hrvatske su očekivali više
1

EK je uputila Vladi šest preporuka koje treba ispuniti tijekom ove i sljedeće godine, a tu su uvođenje poreza na nekretnine, da obeshrabri rani odlazak u mirovinu...

VIDEO

Europska komisija neće pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom, kao niti nad ostalim zemljama članicama EU. Tako je prijetnja, izrečena Vladi krajem veljače, da će se to dogoditi ako nacionalni plan reformi ne bude dovoljno uvjerljiv i odlučan, ostala neispunjena.

- Na temelju nacionalnih reformskih planova, Komisija je ocijenila da su sve zemlje najavile dovoljno ambiciozne i jasne mjere na temelju čega procjenjujemo da u ovom trenutku nema potrebe za pokretanjem jačih mjera - izjavio je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici, predstavljajući specifične ekonomske preporuke za sve zemlje članice, koje je Komisija u srijedu objavila.

Međutim, EK smatra da je razina ambicioznosti vlasti ostala ispod očekivanja u nizu područja, piše Večernji list.

- Shvatili smo da se radi o ambicioznim i detaljnim programima te stoga nismo predložili otvaranje daljnjih postupaka. Naravno, neke zemlje ipak moraju još uvijek uložiti dodatne napore za uklanjanje makroekonomskih neravnoteža - rekao je europski povjerenik Pieere Moscovici.

EK je uputila Vladi šest preporuka koje treba ispuniti tijekom ove i sljedeće godine. Prvom se traži d Hrvatske da "osigura trajnu korekciju prekomjernog deficita do 2016." te da, među ostalim, "uvede porez na nekretnine".

Druga preporuka traži od Hrvatske da "obeshrabri rani odlazak u mirovinu tako što će povećati kazne" za radnike koji rano odlaze u mirovinu. Također se traži i rješavanje "fiskalnih rizika u zdravstvenom sustavu".

Treća preporuka traži od Hrvatske da se "plaće usklade s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima". U sklopu toga traži se reforma sustava socijalne sigurnosti.

Četvrta preporuka traži da se smanji "fragmentacija i preklapanje između razina središnje i lokalne vlasti", a u sklopu toga treba uvesti novi model raspodjele ovlasti i racionalizirati sustav državnih agencija. Komisija traži i da se poveća transparentnost i odgovornost u sektoru javnih poduzeća, "posebno u pogledu imenovanja direktora" i njihove kompetentnosti. 

Peta preporuka traži od Hrvatske da smanji parafiskalne namete i ukloni prekomjerne prepreke za pružatelje usluga. Također, traži se i povećanje učinkovitosti i kvalitete pravosudnog sustava, posebno trgovačkih sudova.

Šesta preporuka Europske komisije traži "jačanje okvira za predstečajne nagodbe i stečaje" kako bi se provelo restrukturiranje dugova. Također se traži i uvođenje procedure osobnog stečaja. 

Ostvarila se ministrova očekivanja

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak u Bruxellesu da očekuje pozitivno izvješće Europske komisije budući da je Hrvatska predala svoje dokumente. 

 - Ispred nas je dosta vremena da ispravimo makroekonomske neravnoteže, na čemu ćemo raditi i u 2015. i 2016. godini te u 2017. što se tiče deficita. Ovo je sada samo mali korak prema ukupnoj fiskalnoj konsolidaciji koja treba uslijediti narednih godina - rekao je ministar Lalovac, koji je u utorak sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije