Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
84 komentara

Končevski o mirovini sa 67: "Zato je pola Pariza gorjelo"

Predsjednik Hrvatskih laburista otkrio je kako je SDP prihvatio njihovu inicijativu za sazivanje istražnog povjerenstva zbog slučaja Lozančić i izjava predsjednice Grabar Kitarović

Foto: Jabuka TV
84 komentara

Predsjednik Hrvatskih laburista Tomislav Končevski gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV potvrdio je kako su zajedno s zastupnicima SDP-a i HNS-a pokrenuli interpelaciju o radu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

- Ministar kulture je smijenio čelnicu Vijeća za elektroničke medije koje je radila svoj posao odlično i povjerenstvo za neprofitne medije. Srezao je dotacije civilnom društvu i mislim da je bezveze takve stvari raditi u današnje vrijeme kada trebamo sve demokratizirati. To je bezobrazno. Kao i njegovo ustaštvo i veličanje ustaštva. Uz to i biti ministar kulture - to nije dobro. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad – rekao je Končevski koji je priznao da ministra Hasanbegovića ne mogu smijeniti, ali da time pokazuju što misle o njemu.


No, uvjeren je da aktivizmom mogu spriječiti najavljenu privatizaciju državnih tvrtki koju je Vlada Tihomira Oreškovića najavila. Zbog toga je prosvjed najavljen za subotu na Zrinjevcu opisao kao prvi u nizu akcija protiv, kako kaže, privatizacije po scenariju HDZ-a iz 90-ih godina.

- To je samo prvi skup upozorenja. Mi smo radnička stranka, ali radnici će ostati na cesti nakon privatizacije, to smo poučeni iz devedesetih. Radit ćemo po svim većim gradovima skupove, ako treba blokirat ćemo i neke firme, probat ćemo aktivizmom spriječiti rasprodaju imovine – rekao je Končevski i dodao kako na skupu koji počinje u 17 sati ne misli veličati svoju stranku već se boriti protiv rasprodaje državne imovine.

Tijekom emisije Veto otkrio je kako je SDP prihvatio njihovu inicijativu za sazivanje istražnog povjerenstva zbog slučaja Lozančić i izjava predsjednice.

- Mi smo dobili partnera u tome, to je SDP. To će biti ovih dana. Mi radimo na tome, a kada će sabor staviti to na dnevni red, to je upitno – rekao je Končevski.

Potvrdio je kako će Laburisti biti za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ali tvrdi da sve ovisi o Mostu. 

- To je katastrofalno sa aferom konzultantica. Mi ne reagiramo na to, a to je strašno. To ne može biti slučajnost, da nečija supruga slučajno je konzultant firme zbog koje mi imamo problema već godinama – rekao je Končevski koji je osim Mosta za prevarante i ciruksante naziva i Živi zid.

Končevski tvrdi kako Laburisti pokušavaju razgovarati sa sindikatima, ali da je to s njima teško jer se oni boje vezivati uz političke stranke.

- Oni su dosta teški za razgovor, no želimo s njima suradnju. Oni zagovoraju za sve što se mi borimo, ali se ne žele vezati za političke stranke – rekao je Končevski i dodao kako smatra da neki sindikati sa svojim vodstvima sami sebi svrha.

- Kako koji. Neki sindikalisti su već dugo čelnici sindikata, trebalo bi dovesti druge, mlađe ljude – rekao je Končevski i priznao kako tu misli na Ribića i Severa.

- Oni ne rade loše, ali trebali bi prepustiti nekom mlađem. Treba malo zaoštriti sindikalnu scenu, oni su se malo opustili – rekao je Končevski.

Upitan kako komentira preporuku Europske komisije da se u mirovine sa 67 godina treba ići i prije 2028. godine Končevski je rekao kako će se toj preporuci Vlada sigurno pokoriti ako joj to narod dozvoli.

- Ja se sjećam da je prije tri godine pola Pariza zapaljeno kada se kod njih spomenula mogućnost da se sa 67 godina ide u mirovine. Ne treba kod nas paliti gume, ali treba i kod nas reći dosta je više toga – rekao je Končevski.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message