Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Konferencija o suradnji između EU i NATO-a bit će u Splitu

Najkonkretniji primjeri obrambene suradnje Hrvatske i Njemačke su zajedničko sudjelovanje u operacijama i misijama od  Afganistana do Kosova, kaže Krstičević

Foto: Pixell
8 komentara

Hrvatska i Njemačka će u lipnju iduće godine zajednički organizirati konferenciju o suradnji NATO-a i EU-a, dogovorili su u nedjelju hrvatski i njemački ministri obrane Damir Krstičević i Annegret Kramp- Karrenbauer.

Sastanak europskih ministara obrane i dužnosnika Sjevernoatlantskog saveza održat će se 8. i 9. lipnja, izjavio je novinarima Krstičević nakon sastanka u Trogiru.

- Njemačka je najvažniji partner u području sigurnosti i obrane u Europi i moj prioritet je jačanje naše suradnje - dodao je.

Kramp-Karrenbauer  je ocijenila da će konferencija biti svojevrsni prijelaz između hrvatskog i njemačkog predsjedanja EU-om.

Minister of Defence Kramp-Karrenbauer travels to Croatia | Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

- Upravo ovdje u Hrvatskoj je jedinstvena prilika da se svi okupimo ali i dokažemo naša zajednička stajališta - kazala je njemačka ministrica obrane.

Krstičević je istaknuo kako je sastanak u Trogiru još jedan dokaz pravog prijateljstva između Hrvatske i Njemačke.

- Najkonkretniji primjeri naše obrambene suradnje su zajedničko sudjelovanje u operacijama i misijama od  Afganistana do Kosova. Drago mi je da smo od siječnja sljedeće godine ponovno zajedno u Litvi  pod vodstvom  Njemačke - rekao je.

Kramp-Karrenbauer je istaknula važnu ulogu Hrvatske u regiji.

- Znamo da je Hrvatska platila visoku cijenu za svoju slobodu i zato ima posebnu perspektivu i igra posebnu ulogu za stabilnost u ovoj regiji - kaže.

Poduprla je poširenje EU-a i pogrešnom ocijenila odluku da se blokira početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Važnom smatra i zajedničku ulogu Njemačke i Hrvatske u NATO-u.

- Smatramo da je NATO važan noseći stup sigurnosne arhitekture unutar kojeg je transatlantsko partnerstvo odnosno prijateljstvo iznimno važno," poručila je njemačka ministrica obrane - rekla je Kramp-Karrenbauer.

Minister of Defence Kramp-Karrenbauer travels to Croatia | Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Po njezinim riječima, nužno je unaprijediti i razvijati sigurnosnu i obrmbenu suradnju u Europi što će biti važna tema iduće godine kad će Hrvatska i Njemačka predsjedati EU-om.

- Čvrsto sam uvjerena da će to biti izvrsno predsjedanje Vijećem  EU - rekla je Kramp-Karrenbauer govoreći o hrvatskom predsjedanju.

Nakon posjete Hrvatskoj ona odlazi na Kosovo i u Afganistan.

- Hrvatski vojnici su važni partneri njemačkim vojnicima u misijama, imaju vrijedna iskustva i možemo od njih puno toga naučiti -istaknula je Kramp-Karrenbauer.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message