Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
186 komentara

"Za našeg zaraženog koristimo lijek koji se koristi za HIV"

Potvrđen je drugi slučaj korona virusa, riječ je o bratu mladića koji je bio u Milanu, dok je njegova djevojka negativna. Još jednom će joj ponoviti test u klinici Fran Mihaljević, a ako opet bude negativan, pustit će ju doma

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
186 komentara

Nakon što je u utorak potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu, osnovan je Nacionalni stožer Civilne zaštite koji će pratiti razvoj situacije i dva puta dnevno, u devet i 16 sati, izvještavati javnost o najnovijim informacijama te mjerama koje se po potrebi poduzimaju.

Tako su već jutros izvijestili kako je potvrđen i drugi slučaj zaraze, a radi se o bratu prvog zaraženog mladića koji je, podsjetimo, boravio u Milanu od 19. do 21. veljače. Obzirom da su mu se javili simptomi, odmah u ponedjeljak navečer najavljen je došao je u kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje mu je i utvrđeno da je zaražen. Epidemiolozi su odmah kontaktirali njegove najbliže kontakte te se potvrdilo kako je zaražen i njegov brat.

Ostavili su ga zajedno s bratom u klinici u karanteni. Iz Stožera su u srijedu ujutro istaknuli kako je i treća bliska osoba, koja je s prvim zaraženim bila u kontaktu, razvila simptome, ali da su nalazi na koronu negativni. Još jednom će ponoviti test kako bi bili sigurni da se zaista ne radi o korona virusu.

Nisu htjeli otkriti o kome se radi, no vjerojatno se radi o djevojci prvog zaraženog. Ako nalaz ponovno bude negativan, istaknula je ravnateljica klinike Alemka Markotić, pustit će ju danas doma te će biti pod kontrolom.

Što se tiče dvoje zaraženih, imaju blagi oblik bolesti, dobivaju lijekove i nema komplikacija. 

- Nema novog žarišta, drugi zaraženi je iz bliskog okruženja prvog zaraženog. Treća bliska osoba je za sada negativna, danas ćemo obaviti još jedan test. Ta treća bliska osoba ima neke simptome prehlade pa se zato radi još jedan test - rekla je ravnateljica Markotić dodajući kako se zraženi liječe tako da im se skida temperatura, po potrebi im se daje infuzija. 

- Počeli smo, prema informacijama kolega iz svijeta, primijenjivati jedan antivirusni lijek koji se koristi u liječenju HIV-a. Postoji izvjesna mogućnost da bi taj lijek mogao djelovati. Postoji još jedan antivirusni lijek, koji je u fazi ispitivanja, i rečeno nam je da se možemo prijaviti onog trenutka kad budemo imali prve slučajeve da nas uključe u tu studiju - dodala je.

Za sada su braća u odvojenim sobama, no obzirom da se kapaciteti pune, dodala je ravnateljica klinike, razmišlja se da ih se stavi zajedno u sobu.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, naglasio je i kako je u međuvremenu ECDC (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) proširio definiciju zahvaćenih područja.

- Otprije imamo Kinu, Južnu Koreju i pokrajine Lombardija i Veneto u Italiji, a sada smo to proširili na Hong Kong, Japan, Singapur, Iran i još dvije pokrajine u Italiji - Pijemont i Emilia Romagna. Dakle to su sada naša zahvaćena područja na koje apliciramo one mjere koje smo objavili u nedjelju - rekao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je bio u Rimu u Italiji na sastanku s ministrima zdravstva iz susjedstva kako bi vidjeli kako se Italija nosi s ovom zarazom, koje mjere poduzimaju tamošnje vlasti te kako bi svi zajedno spriječili širenje zaraze. 

- Nakon povratka iz Italije, u ovom trenutku mogu biti zadovoljan situacijom u Hrvatskoj - rekao je Beroš. 

Naglasio je kako sada, nakon dva potvrđena slučaja, ulazimo u drugu fazu te da zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja hrvatske nacije.

- Stalno napominjemo, i sad ću opet, da ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu nego je na nivou obične gripe. Preko 80 posto bolesnika ima samo blagi oblik bolesti, što se nadamo da će i dva prva potvrđena slučaja u Hrvatskoj, biti takva - rekao je.

Pozvao je sve koji su bili na kritičnim područjima da se jave u bolnicu ili neka se jave telefonom epidemiološkoj službi.

- Oni bolesnici koji nisu bili u Kini ili sjevernoj Italiji, a imaju simptome prehlade ili gripe, moraju prvo potražiti savjet svog obiteljskog liječnika. Nema potrebe da svi dolaze u bolnicu, jer se stvaraju bespotrebne gužve - istaknuo je Beroš dodavši kako je u ovom trenutku siguran da situaciju drže pod kontrolom. 

- Vjerujem da nam se neće desiti kao u Kini i Sjevernoj Italiji da situacija eskalira. Ali to ne ovisi samo o nama, nego i o samom virusu. No u ovom trenutku zaista nema nikakvih znakova da se nešto van naše kontrole događa - rekao je Beroš. 

Zagreb: Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite o koronavirusu | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Capak je naglasio kako je epidemiološka služba jučer imala zadatak što prije naći sve osobe koje su bile u kontaktu s prvim zaraženim mladićem, da im da savjete i preporuke za javljanje u bolnicu.

- To je u najvećoj mjeri i uspjelo, identificirani su svi oni koji su bili u bliskom kontaktu i oni se sad javljaju svojim epidemiolozima. Sada se identificiraju svi oni koji su bili u kontaktu s drugim zaraženim - rekao je.

Zaraženi je putovao autobusom, dodao je, pa su tako detektirani putnici koji su bili u tom autobusu i provjeravaju se.

- Kontaktirali smo ih sve, a po preporukama treba kontaktirati i sve one koji su sjedili jedan red ispred njega i jedan red iza njega. Mi smo te kontakte pohvatali - rekao je Capak naglasivši da ne znači da je svaki kontakt zaraženog s drugim ljudima bio zarazan.

- Ne možemo znati svaku situaciju je li s nekim bio u kontaktu i je li nekoga slučajno dotaknuo na parkiralištu - rekao je.

Iz Stožera su istaknuli i da su napravljena uputstva za vrtiće i škole, tvrtke, a radi se i poseban protokol za studente koji dolaze u Hrvatsku na razmjenu.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina naglasio je kako je pojačan nadzor na graničnim prijelazima, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić je naveo da je još sanitarnih inspektora poslano na granice, kako ne bi samo jedan pregledavao putnike u autobusima, već više njih, kako bi se cijela procedura ubrzala.

Na prijezima Rupa i Pasjak su postavljeni i kontejneri za sanitarni i epidemiološki pregled putnika.

Ministar Beroš je potvrdio da su u bolnicama ograničene posjete, prvenstveno i zbog gripe, u KBC Zagreb odgođene su one operacije koje nisu hitne. 

Na pitanje što je s javnim okupljanjima, poput utakmica, hoće li se zabraniti publika na stadionima kao što je to uvela Italija, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se tome pristupa od slučaja do slučaja te da ono što se odluči danas ne mora značiti da se ta odluka neće mijenjati.

- Zbog preporuka takve vrste mi i jesmo u stalnom zasjedanju i svakako da su javna okupljanja ono o čemu razgovaramo - rekao je.

Ministar Beroš rekao da će se za svaku pojedinačnu situaciju procijeniti je li rizična ili ne.

- U Italiji je situacija potpuna drugačija, ali u Hrvatskoj u ovom trenutku je jako dobra. Prema tome, razmišljamo o tome, ali nije vrijeme govoriti o nekoj generalnoj zabrani - rekao je Beroš.

Iz Stožera su naglasili kako nema nikakvog razloga za paniku. 

- Nakon pojave virusa uvijek slijedi određena panika, međutim nema za nju utemeljenja. Možemo biti u određenoj mjeri zabrinuti mi koji upravljamo sustavom, ali mjesta za paniku nema. Za sve nas je to šok, ali trebamo biti trezveni i znati da to nije ugroza koja je znatna - rekao je ministar zdravstva.

Ministar Božinović istaknuo je i kako su definirali još neke lokacije koje se mogu pretvoriti u karantenu, no nije htio još otkriti koje bi to bile. Što se tiče crvenog krila KBC-a Zagreb, postoji mogućnost da se namijeni za izolaciju.

Do danas je u Hrvatskoj testirano 72 ljudi na korona virus.

Ministarstvo vanjskih poslova preporuča da se ne putuje u Lombardiju i ostala područja u Italiji gdje su se pojavili slučajevi korona virusa.

- Prije puta se treba informirati, a ako se ne treba putovati, najbolje da se ne putuje - poručili su. 

A u podne se u Zagrebu okuplja Nacionalni krizni stožer za borbu s korona virusom na koji dolaze i čelnici županijskih stožera. Pretpostavlja se da će na tom sastanku odrediti lokacije predviđene za županijske karantene.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message