Obavijesti

News

Komentari 289

Jandroković upozorio Krišto i Zekanovića da stave maske: 'Ugrožavate tuđe zdravlje!'

Jandroković upozorio Krišto i Zekanovića da stave maske: 'Ugrožavate tuđe zdravlje!'
16

Sabor bi trebao izabrati i svoje potpredsjednike te četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja. Zbog zaštite od korone organizirat će se poseban raspored sjedenja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.37

Sandra Benčić, nova zastupnica koja je ušla u Sabor iz platforme Možemo, smatra da je ovo samo kozmetički pokušaj povećanja učinkoviti državnog i javnog sektora.

- Kada bi zaista bio cilj povećati kvalitetu javnih usluga, onda bi ovaj Zako došao u paketu sa Zakonom koji bi regulirao pitanja teritorijalnog ustroja, ukidanja ogromnog broja županija, osnivanja funkcionalnih regija i svim onim zakonima koji bi omogući da zapravo naš javni sektor bude orijentiran na pružanje, s jedne strane skrbi, a s druge strane kvalitetnih usluga građanima - rekla je dodavši kako ne postoji nijedan jedini podatak o tome kolike će uštede biti u pojedinačnim resorima, niti koliki će biti administrativni teret ove cjelokupne mini reforme.

Nabrojala je i tri krize s kojima se Hrvatska treba suočiti - prva je ona uzrokovana korupcijom i nepotizmom, za što je optužila HDZ posljednjih 30 godina, zatim ekonomsku i zdravstvenu uzrokovanu Covidom te ekološku.

- Svi resori koji su ključni za ove tri krize se spajaju - istaknula je.

Govoreći o spajanju uprave i pravosuđa, naglasila je kontradiktornu situaciju u kojoj će suci biti dovodeni u položaj da donose odluke o zakonitosti odluka svog ministra, koji je zadužen za budžet njihovih sudova.

- Da li će to pomoći borbi protiv korupcije i nezavisnosti pravosuđa? Čini mi se da neće - poručila je.

Što se tiče spajanja rada i mirovinskog sustava sa socijalnom politikom, naglasila je kako ćemo tim spajanjem dobiti čudovišno ministarstvo.

- I ono će upravljati sa 60 milijardi kuna. Ta dva resora kada se spoje će imati više od trećine proračuna, jedan ministar će upravljati sa više od trećine proračuna - rekla je.

17.20

Željko Sačić, umirovljeni general i član Hrvatskih suverenista, istaknuo je kako je osupnut i zgranut količinom omalovažavanja, uvreda i marginaliziranja branitelja.

HDZ-ova Nada Murganić, bivša ministrica demografije, istaknula je kako je Vlada Andreja Plenkovića 2016. godine u fokus stavila upravo niz aktivnosti, zakona i mjera vezanih za demografiju.

- To je prva Vlada koja je govorila i bavila se demografijom. Mislim da je ovo korak naprijed - rekla je.

16.56

SDP-ov Arsen Bauk, govoreći o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave i smanjenju broja ministarstava s 20 na 16, poručio je kako je pravo parlamentarne većine da kreira sastav Vlade onako kako misli da je najbolje i da to prezentira kao operacionalizaciju, ali ne i kao racionalizaciju političkog programa.

- Meritum ovog Zakona je smanjenje broja ministarstava i članova Vlade. No, da budemo načisto, ne znači i smanjenje broja dužnosnika ni službenika. Dakle, ovaj Zakon znači samo smanjenje broja ministara, ali ne i nužno troškova u Državnom proračunu - istaknuo je naglasivši kako je HDZ olakšao posao oporbi.

- Ako ministri budu lošije radili, bit će i manje zahtjeva za opozivom. Dali ste oporbi da manje opoziva piše samo s tim smanjenjem broja ministarstava. Imat ćete po zakonitosti tri afere manje jer imate pet, šest ministara manje. Doduše, većina vam je manja nego prije pa ćemo vdijeti kako će to funkcionirati - istaknuo je.

Mladih je sve manje, odlaze iz zemlje pa je logično da su ukinuli Ministarstvo demografije, a branitelja sve više pa je logično da se to ne ukida, dodao je ironično.

Što se tiče spajanja uprave i pravosuđa, misli kako to nije najpametnije rješenje.

- Bilo bi logičnije da je uprava spojena s Ministarstvom unutarnjih poslova - rekao je. 

Njegov stranački kolega, Peđa Grbin, istaknuo je kako nemaju ništa protiv smanjenja broja ministarstava, ali da se to smanjenje dogodilo nauštrb zaštite okoliša, koje se spaja s gospodarstvom.

- Ako je neko ministarstvo tebalo spojiti s drugim, onda to sigurno nije bilo Ministarstvo zaštite okoliša - rekao je dodavši kako se Ministarstvo branitelja moglo pripojiti nekom drugom ministarstvu.

- Ali vi to niste učinili. Mi 25 godina nakon rata imamo Ministarstvo branitelja, vjerojatno iz razloga što broj branitelja svakim danom raste - rekao je.

Mostov Miro Bulj pita koji su financijski učinci smanjenja broja ministarstava, a Anka Mrak Taritaš (Glas) poručuje kako je ispod radara ostalo spajanje Ministarstvo turizma sa sportom.

- Bilo je vrlo logično da turizam ide u gospodarstvo, a zaštita okolišta da ostane samostalno. Kao što smo zadnji put imali ministarstvo imovine zbog određenog ministra, bojim se da ćemo sad imati Ministarstvo turizma i sporta i to sigurno nije dobro - rekla je.

Mrak Taritaš je dodala kako bi voljela da imamo ministarstvo kojem će prioritet biti održivi razvoj.

15.00

Hrvoje Zekanović (Suverenisti) se obrušio se na koaliciju HDZ-a s manjincima, koju je nazvao trgovačkom koalicijom.

- Izabrali ste Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, kojem ćete čak dati mjesto potpredsjednika Vlade za ljudska prava. Alo, je l' vas imalo sram pred glasačima HDZ-a - upitao je.

Ogorčen je zbog ukidanja Ministarstva demografije, odnosno spajanja s radom.

- Odjednom najvažniji resor, u koji se klela ova Vlada, najednom nestaje. Najveći problem Hrvatske je demografija, a Vlada se usudila dati prijedlog da danas nemamo Ministarstvo demografije - poručio je dodavši kako Vlada šalje poruku da joj demografija nije važna.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je da je Zekanovićev govor, govor mržnje. Jandroković kaže da Zekanović ima pravo iznositi svoj stav. Bačić napominje da Zekanović vrijeđa. 

Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta nije imala masku na licu pa ju je Jandroković nekoliko puta opominjao da ju stavi ističući kako se nalaze u zatvorenom prostoru u kojem je puno ljudi. No, Vidović Krišto, ukazujući na zbunjujuće informacije oko nošenja maski, pokušala je od Jandrokovića dobiti odgovor zašto su maske obavezne i uopće dobre za nošenje.

- Ja sam dobila razne preporuke raznih epidemiologa koje su kontradiktorne. Recite mi zašto se maske moraju nositi? Pitam dobronamjerno - poručila je, na što joj je Jandroković poručio kako on nije epidemiolog, ali da su preporuke takve.

- Ja slušam savjete epidemiologa. Pravila su takva, nije ni meni ugodno, ali ju moram imati jer na taj način štitim zdravlje drugih. Stavite masku, više neću polemizirati. Nemanje maske ugrožava druge zastupnike - rekao je, a Vidović Krišto je potom navukla maramu preko usta i nosa.

14.30

Sabor je nastavio sa zasjedanjem

Branko Bačić iznosi prijedlog zakona o ustrojstvu tijela državne uprave. Objašnjava zašto se neka ministarstva spajaju. Jandroković je upozorio neke saborske zastupnike da ne pričaju ili da raspravu nastave izvan sabornice. Uputio im je i upozorenje i zbog nenošenja maski. 

"Molio bih one koji nemaju maske, da stave maske. Sjednica zahtjeva da se pridržavamo mjera. Ugrožavate moguće zdravlje drugoga. Molim da se svi držimo reda", kazao je. 

O zakonu o ustrojstvu tijela državne uprave se raspravlja po ubrzanoj proceduri. Zakonom se definiraju ministarstva i njihov broj. "Jednostavnije je upravljati s manje ministarstava", kazao je Bačić. Bit će 16 ministarstava, no broj državnih ureda ostaje jednak. 

Komentari 289