Obavijesti

News

Komentari 35

'Konverzija po zakonu, štitimo proračun i porezne obveznike'

'Konverzija po zakonu, štitimo proračun i porezne obveznike'
1

Konverzija je u gotovo cijelom iznosu i obujmu, kod nešto preko 94 posto korisnika kredita u 'švicarcima', provedena, krediti su konvertirani u eurske ili kunske i tu nema povratka, kazao je

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je u ponedjeljak pismo upozorenja Europske komisije o pitanju konverzije kredita u 'švicarcima' istaknuvši da je konverzija provedena u skladu sa zakonom te da će se rješenje tražiti s EK i hrvatskim bankama u dijalogu čiji će prioritet biti zaštita hrvatskog državnog proračuna i poreznih obveznika.

Europska komisija je, naime, u petak potvrdila da je još sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti.

Ističući kako ovakav stav EK nije iznenađujući, jer je i u prilikom samog donošenja zakona kojim je konverzija omogućena bilo "određenih upozorenja i komentara od strane Bruxellesa", Marić je istaknuo da je "bitno za reći da je konverzija napravljena sukladno zakonu".

"Konverzija je u gotovo cijelom iznosu i obujmu, kod nešto preko 94 posto korisnika kredita u 'švicarcima', provedena, krediti su konvertirani u eurske ili kunske i tu nema povratka. Zakon je, dakle, gotovo u potpunosti konzumiran", kazao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora između Europske investicijske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Rješenje ovog slučaja, kazao je, tražit će se u dijalogu kako s EK tako i s hrvatskim bankama koje su na tržištu nudile kredite u 'švicarcima', a temelj tog dijaloga bit će poštivanje hrvatskih zakona te obrana nacionalnih interesa.

"Možete biti sigurni da ćemo učiniti sve što je u okviru naših mogućnosti i ovlasti da bi se zaštitio kako državni proračun tako i svi mi porezni obveznici, odnosno da se taj ukupni efekt ne bi prelio u nekakvom značajnijem obliku na sve nas. Dakle, zaštita državnog proračuna i poreznih obveznika je primarna", naglasio je Marić.

Dodajući kako razumije velik interes ne samo gotovo 60 tisuća građana koji su imali kredite u 'švicarcima već i opće javnosti za rješenje ovog slučaja, rekao je da ne može još uvijek govoriti o tome u kojem bi smjeru mogao ići kompromis, jer se radi o "vrlo kompleksnoj problematici i tematici".

"I mi isto imamo nekakve svoje adute i i želimo ih testirati, ali ideja je da se ne ugroze sredstva poreznih obveznika", rekao je ministar financija, pojasnivši i da činjenica da je vlada trenutno tehnička "ograničava određene stvari, ali nas ne priječi da radimo i aktivno tražimo moguća rješenja".

Dodao je i da pismo EK shvaća ozbiljno, da ovaj problem stvara za Hrvatsku svojevrsni reputacijski rizik, "ali mi smo suverena zemlja i moramo prije svega brinuti o svojim interesima".

Konverzija ulazi i u procjenu kreditnog rejtinga 

Pitanje konverzije kredita u 'švicarcima' bilo je i temom razgovora s predstavnicima agencija za kreditni rejting.

To pitanje, ocijenio je Marić, "može značiti potencijalnu opasnost za hrvatski državni proračun u smislu štete koju porezni obveznici mogu podnijeti, ali i njima smo obrazložili problematiku, koji su to otprilike mogući koraci koji slijede, bez preciziranja detalja, odnosno da ćemo poduzeti sve što je u našoj moći da se upravo ne dogodi nekakav loši scenarij".

Na novinarski upit očekuje li da će hrvatski kreditni rejting biti revidiran, Marić je rekao da nam ekonomski fundamenti idu u korist, ali da agencije naglasak daju i na političku situaciju.

"Očekujemo odluku koja će biti temeljena i na razgovorima koje smo vodili prije nekih tri tjedna kada je bilo njihovo izaslanstvo u Zagrebu. Ekonomski fundamenti, dakle gospodarski oporavak, prije svega stanje u javnim financijama gdje smo pokazali i domaćoj i međunarodnoj javnosti da itekako odgovorno upravljamo javnim dugom te recentni primjeri naših aktivnosti na međunarodnim i domaćim tržištima, govore nam u prilog. Dakle, možemo reći kako ima jako puno argumenta i razloga u obranu kreditnog rejtinga. U isto vrijeme, kreditne rejting agencije stavljaju određeni naglasak i na političku stabilnost tako da sigurno i u tom dijelu očekujemo da će nešto reći. No, pričekajmo petak za konačnu odluku", odgovorio je.

Regres tijekom srpnja

Novinare je zanimalo i da li će se uspjeti prikupiti sredstva za isplatu regresa javnim i državnim službenicima, za što u ovogodišnjem proračunu sredstva nisu predviđena, a Marić je odgovorio da će regres sigurno biti isplaćen tijekom srpnja sredstvima koja će se prikupiti preraspodjelama u proračunu.

"Sredstva nisu predviđena u originalnom proračuni, ali upravo radimo na tome da se u okviru postojećeg proračuna pojedine stavke pojedinih ministarstava preraspodjele kako bi se osigurala isplata regresa. Nisam se obvezao, ali svakako u tijeku srpnja očekujemo da ćemo uspjeti isplatiti regres. Preraspodjelom sredstava je to moguće napraviti, ali kod pojedinih ministarstava, prije svega ministarstava znanosti i zdravlja, obzirom na broj korisnika regresa, odnosno broj zaposlenika u javnim službama, će biti nešto izazovnija situacija, ali ćemo uspjeti", rekao je ministar.

Na upit želi li ostati ministrom i u sljedećoj vladi, ukoliko HDZ dobije izbore, odgovorio je da je "i dalje ministar financija u tehničkoj vladi" i da mu je to prva i osnovna preokupacija, a da ostali politički dio ne komentira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u