News

Komentari 13

Konzervativci Vrhovnog suda donijeli još jednu odluku koja će potkopati plan Joea Bidena

Konzervativci Vrhovnog suda donijeli još jednu odluku koja će potkopati plan Joea Bidena

Ograničili su ovlasti Agencije za zaštitu okoliša u regulaciji elektrana na ugljen i plin

Američki vrhovni sud u četvrtak je ograničio ovlasti federalne vlade pri donošenju regulacija za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz elektrana, što je odluka koja će potkopati plan predsjednika Joea Bidena za borbu protiv klimatskih promjena.

Odluka suda koju je podržalo šest, a odbilo troje sudaca, smanjila je ovlasti Agencije za zaštitu okoliša (EPA) u regulaciji elektrana na ugljen i plin.

Odluku je donijelo šest konzervativnih sudaca, troje imenovano tijekom mandata Donalda Trumpa.

Presuda će imati implikacije dalekosežnije od same EPA-e jer otvara nova pravna pitanja o odlukama koje donose federalne agencije. Konzervativna većina ranije je signalizirala da se protivi jačanju federalnih ovlasti.

Vrhovni sud odlukom je odbacio presudu s niže instance iz 2021. kojom je oborena Trumpova mjera o čistoj energiji. Tu mjeru, za koju je Bidenova vlada najavljivala da neće produžiti, ograničavala je EPA-inu moć da regulira emisije iz postojećih elektrana.

Suci slijede pravnu doktrinu koja smatra da takve odluke o „velikim pitanjima“ sa snažnim društvenim utjecajem trebaju imati eksplicitnu podršku Kongresa, prenosi Reuters.

Najčitaniji članci