Obavijesti

News

Komentari 53

Kopale i rukama: Zavlačile se u jamu da bi spasile četiri štenca

Kopale i rukama: Zavlačile se u jamu da bi spasile četiri štenca
2

B. Brod: Dođu s puškama i jednostavno ih ubiju. Ili ih ubijene tu bacaju. Premlaćuju ih, lome kičmu, šape... Teško je gledati ubijene pse koje si dan ranije hranio, mazio ih i igrao se s njima, kaže Spomenka

VIDEO

Čule smo cviljenje pasa i slijedile zvuk. Dopirao je iz zemlje. Brzo smo trčale i naišle na Malenu, mamu štenčića koji su bili zarobljeni u šahtu ispod odrona zemlje.

U jednom dahu nam priča Spomenka koja je u utorak zajedno s prijateljicom Senadom na deponiju u Bosanskom Brodu spasila četiri štenca. Okotili su se tek prije četiri, pet dana, a već su osjetili surovost života.

Pokretanje videa...

psi 01:17

Četiri sata neumorno su kopale i razbijale betonske cijevi kako bi došle do štenaca. I uspjele su. 


- Najprije smo kopale vlastitim rukama, pa smo jurile kući po lopate i maljeve. Kopale smo i kopale, razbijale taj beton, bile smo premorene, ali nismo htjele odustati. Prevelik je to napor bio, ali kad smo ih ugledale i vidjele da su u redu, srce nam je bilo kao kuća. Sva bol i umor su u trenu nestali - kaže Spomenka dodajući kako su psiće i mamu zbrinule kod sebe u "skloništu."

No, iza ove lijepe priče sa sretnim krajem o ovim heroinama, krije se pravi horor.

Naime, ove dvije prijateljice svaki dan provode na tom odlagalištu smeća, ali i mrtvih životinja, koji se nalazi uz granicu sa Slavonskim Brodom. Dolaze poslije posla te brinu i hrane napuštene pse, rade im zaklone kako bi ih, kako nam kažu, sklonile od mrzitelja životinja koji ih ubijaju. U Bosanskom Brodu nisu naišle na podršku u onome što rade. A to je spašavanje životinja. Ne samo da im ne žele pomoći već se tamo, pričaju nam, životinje brutalno maltretiraju i ubijaju. Tako je prije nekoliko dana netko ubio kujicu s kojom se kujica Malena na tom odlagalištu, koje joj je bilo dom, družila. Bešćutno je u nju upucao čak sedam metaka.

- To se tu događa kao da je to najnormalnija stvar. Dođu s puškama i jednostavno ih ubiju. Ili ih ubijene tu bacaju. Premlaćuju ih, lome kičmu, šape... Teško je gledati ubijene pse koje si dan ranije hranio, mazio ih i igrao se s njima, A nitko od nadležnih institucija ne reagira - drhtavim glasom, kroz očaj i bijes, govori Spomenka.  


Kako na deponij dolaze svaki dan, Spomenka i Senada znaju točno gdje se svi psi nalaze i kreću. No, kad su u utorak stigle, Malene nije bilo.

- Ona je vidjela kad su ubili tu drugu kuju i pobjegla je. Bila je skotna, sakrila se u šaht i tamo se okotila. Mi smo je tražile pa smo čule cviljenje. Kako je kiša padala, zemlja se odronila i zatrpala ih, a Malena je ostala izvan tog brloga. Dok smo ih spašavale, ona je nestrpljivo trčala, skakala, gurala se kako bi došla i ona do njih. I ona je bila presretna kad smo ih izvukle i odmah je legla kraj njih i majčinski ih obgrlila - prepričava nam. 

One nemaju udrugu, a uspjele su tek jednu manju prostoriju pretvoriti u sklonište. Do sada su od sigurne smrti spasile 40-ak pasa. Pomažu im i volonteri iz Zagreba, Slavonskog Broda pa i Njemačke. Kako nemaju dovoljno prostora, ne mogu zbrinuti sve pse pa im barem donose hranu koju kupuju iz vlastitog džepa ili "žicaju" po restoranima da im daju ostatke hrane. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.