Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Koradeu podignuli spomenik na istom groblju gdje su mu žrtve

Na desetu godišnjicu krvavog pohoda Ivana Koradea, na groblju na kojem su sahranjene njegove žrtve podignut mu je spomenik. Najmlađa žrtva imala je tek 15 godina

Foto: screenshot/ Potraga
102 komentara

Na desetu obljetnicu smrti Ivana Koradea, Hrvatski generalski zbor odlučio mu je odati počast podizanjem nadgrobnog spomenika na istom groblju na kojem su i njegove žrtve. 

Obitelji nekih od njih, koji nisu dobili ni kune odštete za svoj gubitak, ponovno proživljavaju tragične trenutke. 

LOV NA KORADEA Krvavi pohod potresao Zagorje: General je ubio petero nevinih

- Šokiralo me, a poslije sam još više rastresena. Samo bol i nepravda. Kak mogu jednog ubojicu tako veličati... Znam da je bio u ratu, ali su ga također mogli na drugo mjesto preseliti pa neka ga uzdižu među generalima - rekla je Ivanka Hudić čiji je sin bio najmlađa žrtva Koradea. Goran je imao tek 15 godina. 

Kako kaže Hudić, spomenik je niknuo prije mjesec dana. Najveći je na groblju, s uklesanim hrvatskim grbom, grbom Generalskog zbora te sedme gardijske brigade "Pume", koje je nazvala odmah kad je vidjela spomenik. 

Foto: Pixsell

- Zvala sam ih, a oni su rekli da oni nisu sudjelovali u tome, da je to Generalski zbor vjerojatno napravio, nisam imala snage zvati dalje - rekla je za RTL-ovu emisiju Potraga

Predsjedniku Generalskog zbora, Pavlu Miljavcu ništa nije sporno. 

- To je bila želja njegove supruge, mi u dizajn nismo ulazili, s time da su neke udruge još nadodale novac da bi se takav spomenik digao, naša je bila inicijativa da se obilježi grob. Spomenik nije baš najveći, ali je malo drugačijeg koncepta - kazao je Miljavac. 

Nadgrobni spomenik podignut je na desetu godišnjicu završetka Koradeovog krvavog pohoda u kojem je osim petnaestogodišnjeg Gorana i njegove bake Cilike Hudić, ubio Davora Petriša, Franju Kosa i policajca Marka Kusanića.

"Lupio ga je pištoljem pa pucao u njega" 

U tom tjednu, od 26. ožujka do 3. travnja 2008. godine Koradeovo selo Velika Veternička bilo je prepuno policije. Tražili su odbjeglog generala koji je nakon što je u jednoj vikendici propucao glavu Davora Petriša, oteo Zlatu Rabuzin, majku svog poznanika. 

Nesretna žena iskočila je iz njegovog auta u pokretu i uspjela pobjeći. Iste večeri 27. ožujka stradale su dvije nove žrtve, Franjo Kos u kojeg je ispucao 20 metaka te Vlado Knok koji je nekim čudom preživio, praveći se mrtav. 

Petar Glebov IVAN KORADE Rastrojeni general ubio petero ljudi, a onda je presudio i sebi

- On je došao, pokucao je unutra, brat se probudio, upalio svjetla, otključao je vrata, kako je on otvorio, tako ga je Korade lupio s pištoljem i odmah s vrata pucao tri puta - ispričao je Nikola Hudić, brat stradalog Gorana. 

Goran je tek navršio 15 godina, a te večeri je ostao spavati kod bake koju je Korade ubio odmah nakon dječaka. U nju je ispucao četiri metka. 

Lov na Koradea potrajao je još tri dana, a život je izgubio i 32-godišnji policajac Marko Kusanić, policajac iz Karlovca, koji je sudjelovao u njegovom hvatanju. 

Sinu nisu ni ime na grob uklesali 

Hudići nikada nisu dobili odštetu. 

- Trebali smo dovesti tri svjedoka koji bi svjedočili o njemu i njegovom životu. Ali, onda je njihova odvjetnica rekla da moramo imati više od tri svjedoka koji će to potvrditi. Oni su imali Rojsa... - kazao je Nikola. 

T. Miletić Preminuo je jedini svjedok (58) pokolja Ivana Koradea

- Odvjetnica je rekla da bi bilo najbolje da odustanemo, jer ako idemo na to, to su generali i da ne znaju hoćemo li dobiti sport jer oni imaju sedam svjedoka koji će svjedočiti tak da smo mi morali odustati. Nismo imali mogućnosti da otvorimo privatnu tužbu, a oni su imali svaki put drugu odvjetnicu. Njegova supruga tvrdila je da nema za kruh, a imala je toliko odvjetnika, tko ih je plaćao, ne znam - rekla je majka Ivanka. 

Svom 15-godišnjem sinu i bratu nikada nisu uklesali ime na grob jer nemaju novaca. 

"Čovjek ima zasluge koje mu se ne smije negirati" 

U Generalskom zboru kažu da je odluku o podizanju spomenika zajednički donijelo 19 članova Upravnog odbora. 

Spomenik je koštao negdje oko 35 tisuća kuna s PDV-om. Mi smo dali 25 tisuća kuna, ostatak su dodali Tigrovi, i privatne donacije. Obitelj preminulih nam se nikada nije obratila za pomoć, mislim da to više pripada civilnom djelu. Mi imamo sasvim jedan drugi fokus djelovanja, s te strane je bila pobuda da ne bude baš u zemlji, gledajte da je cijela situacija čista, nije, ali s druge strane ima čovjek zasluge koje mu se ne smije negirati - kazao je Miljavac.

- Mi nismo zaboravili tih pet nevinih žrtava, mi smo to akceptirali i strašno nam je žao. No, činjenica je da je Korade puno napravio za Republiku Hrvatsku, ta sedma brigada skupa s njim prošla je najteža ratišta - dodao je. 

Možda vas zanima i ovo:
Message