Obavijesti

News

Komentari 15

Korado Korlević: Ljude ne treba plašiti. Atomski rat ne znači da dobiješ atomsku bombu u glavu

Korado Korlević: Ljude ne treba plašiti. Atomski rat ne znači da dobiješ atomsku bombu u glavu

Poznati astronom smatra da će u ratu pobjediti Kina koja bi raspad i slabljenje Rusije mogla iskoristiti kao najbolji trenutak u istočnom dijelu svijeta

Korado Korlević, poznati astronom i voditelj višnjanske zvjezdarnice, komentirao je aktualnu situaciju u Ukrajini, posebno se osvrnuvši na prijetnje nuklearnim oružjem. Korlević kaže da, čak i da bace nuklearnu bombu na talijanski Aviano (u kojem Amerikanci čuvaju svoje bombe), udar ne bi došao do Istre.

Ukrajinci tvrde: Ruske snage su oštetile nuklearno istraživačko postrojenje u Harkivu
Ukrajinci tvrde: Ruske snage su oštetile nuklearno istraživačko postrojenje u Harkivu

- Nemojte misliti da bi bačena atomska bomba skurila sve. Vjetrovi bi nosili radijaciju i ti se snalaziš s time, ali nije to funkcija skloništa. Ono je tu za udar natpritiska zraka. Sklonište je smisleno ako si kilometar od epicentra- objasnio je stručnjak za portal Istra24.hr čemu služe atomska skloništa.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje <<

Komentirao je i pomamu za jodom.

- Ako hoćeš jesti jod, mi ga tu uz obalu jedemo koliko hoćeš. Brodet od priljepaka, generalno od morskih puževa i školjki, ima joda koliko hoćeš. Ljude ne treba plašiti. Dogodi li se atomski rat, to ne znači da ti dobiješ atomsku bombu na glavu.

Rusija: Sankcije štete iranskom nuklearnom sporazumu. Želimo garancije, jasan odgovor
Rusija: Sankcije štete iranskom nuklearnom sporazumu. Želimo garancije, jasan odgovor

Astronom smatra da je Putin napravio veliku stratešku grešku kada je krenuo u rat, a da bi kao pobjednica mogla izaći Kina.

- Kina je pobjednik cijele priče. Rusija slabi. Možda će se čak i raspasti na nekoliko država ako se u njoj dogode interno smjenjivanje i revolucija. I Kina će samo povući crtu od Mongolije prema Arktiku i kazati: Ovaj istočni dio Sibira, to su naši prijatelji; to će biti zasebna država i mi ćemo jako lijepo surađivati s njima. I praktički imaš vazalsku koloniju ili koloniju Kine, koja sada obuhvaća najveće rusko bogatstvo u Aziji- predviđa.

Upitali su ga smatra li da je Putin dovoljno opasan da ispali barem jedan lokalni nuklearni projektil, na što je odgovorio da to nije samo Putinova odluka.

- Postoji nekoliko njih koji okreću ključ. I zadnji put kad je do toga došlo u Rusiji, jedan od njih nije htio okrenuti ključ. Uvijek postoji mogućnost da se to dogodi. Postoji i druga mogućnost, koja je već postojala 90-ih. Ako se dogodi raspad Rusije, kaos nakon ovog rata, dobar dio njihovih nuklearnih stručnjaka koji sada rade nuklearno oružje netko može pozvati da dođu raditi kod njih. I dobiješ ljude koji imaju sav know-how i koji ti slože atomsku bombu jer im je to posao- kazao je Korlević.

Bivši ruski ministar: 'Putin je racionalan, neće namjerno upotrijebiti nuklearno oružje'
Bivši ruski ministar: 'Putin je racionalan, neće namjerno upotrijebiti nuklearno oružje'

Amerikanci su isplaćivali plaću takvim znanstvenicima da ne odu iz Sovjetskog Saveza ili Rusije ne bi li tako spriječili njihov odlazak u Sjevernu Koreju, Iran, Irak.

- A ovaj dio s ispaljivanjem atomske bombe: jednom kad netko to napravi, nema više nazad. Ako ti ispališ prvu, podrazumijeva se da ti dobivaš drugu. Šamar na šamar. Onda više nitko ne vlada svijetom- dodao je.

Objasnio je da postoji mogućnost da se nuklearna bomba baci u svemiru, 100 kilometara iznad države, i uništi električnu instalaciju određenog područja.

- Kad bi ta atomska bomba bila bačena, ne na Zagreb, nego 100 kilometara iznad Zagreba, u svemiru, skurilo bi to instalaciju, transformatore, elektroniku u krugu od 200 kilometara. Ne bilo bilo uništenja dolje, ali bi elektromagnetski impuls napravio darmar- pojasnio je.

Mišljenja je da se kineski predsjednik Xi Jinping ne može se načuditi koliko je to dobro ispalo.

- Sad mu ni Tajvan nije interes, već da u raspadu Rusije iskoristi najbolji trenutak u istočnom dijelu svijeta. Xi Jinping je sad veliki igrač šaha. Nije to više Putin. Postoji dakle pop nad popovima, to je kineski predsjednik. Ovaj dio s Ukrajinom je iracionalan, to nije dobar Putinov potez. Dosad je jako lijepo igrao šah, no sad se zeznuo, išao se kockati.

SAD upozorava Moskvu i Minsk u UN-u: Ne raspoređujte nuklearno oružje u Bjelorusiji
SAD upozorava Moskvu i Minsk u UN-u: Ne raspoređujte nuklearno oružje u Bjelorusiji

Kazao je i da kad Nijemci odluče smanjiti temperaturu u stanovima za dva stupnja, Rusi su izgubili rat.

- Ipak se sada cijelo vrijeme ucjenjuje energijom, na čemu Rusi do daljnjeg grade svoju snagu. Kad Nijemci odluče smanjiti temperaturu u stanovima za dva stupnja, Rusi su izgubili rat! Budući da je to eksponencijalna funkcija, potražnja za plinom pala bi 50 posto i slobodno bi mogli zatvoriti i taj postojeći plinovod. Jer Nijemci su ti koji su i dalje ovisnici o ruskom plinu. Uveli su, kao, sankcije, ali i dalje prema Rusiji ide milijardu dolara dnevno- zaključio je.

POGLEDAJTE EMISIJU: