News

Komentari 1

Kornjaču Žorža našla su djeca na Visu, imao je slomljenu peraju, sada se oporavlja u Puli

Kornjaču Žorža našla su djeca na Visu, imao je slomljenu peraju, sada se oporavlja u Puli

Zbog izrazito jake rupture na žalost je bila potrebna amputacija jer su kosti već bile odumrle i jednoj peraji nije bilo spasa. Ta glavata želva ima 16 kilograma i 40 centimetara promjera oklopa

Kornjača Žorž kojoj je amputirana peraja u srijedu je iz Splita stigla u Centar za oporavak morskih kornjača u Pulu. Pri dolasku, smještena je u jedinicu intenzivne njege, u bazen u kojemu se postepeno podiže temperatura morske vode, smještena ne sama.

Kako bi osigurali što bolji i brži oporavak, Žorž je odmah pri dolasku počeo primati terapiju koju je propisao dr. Gavranović iz Splita.

- Žorža su 21. prosinca pronašla djeca na Visu, a imao je slomljenu prednju peraju. Zbog izrazito jake rupture na žalost je bila potrebna amputacija jer su kosti već bile odumrle i jednoj peraji nije bilo spasa. Ta glavata želva ima 16 kilograma i 40 centimetara promjera oklopa, a za sada ne znamo je li muško ili žensko. Amputacija je napravljena prije tri dana i stigla je kod nas na oporavak zahvaljujući pripadnicima splitske vojske - kazala je Karmen Gobić, biologinja pulskog Aquarija.

Kad se oporavi, može se vratiti u more

Ono što predstavlja veliki problem trenutno je, kako smo čuli, to što Žorž ne jede.

- Trenutno prima potrebnu terapiju uz adekvatne antibiotike. Hvala splitskoj vojsci koja se odmah odazvala po pozivu i u automobilu dopremila Žorža kojeg čeka duži oporavak. Uz Žorža, trenutno se u našem Centru oporavljaju još 3 jedinke; Mini Koko (Micikica), Victoria i Luka Amadeo čiji povratak u more očekujemo početkom ljeta - kazala je Karin.

Na pitanje, ako se Žorž oporavi, može li se i sa tri uda vratiti normalnom životu u moru kada za to budu adekvatni uvjeti, djelatnici su potvrdno odgovorili.

- Kornjača s jednim amputiranim udom može nastaviti normalan život u moru, a sa dva je već teže i to se rijetko događa - kazali su na kraju. 

Najčitaniji članci