Obavijesti

News

Komentari 155

Rusija želi masovno cijepiti sve stanovnike u listopadu: 'Nadam se da ćete ga prije toga testirati'

Rusija želi masovno cijepiti sve stanovnike u listopadu: 'Nadam se da ćete ga prije toga testirati'

U Hrvatskoj je u petak bilo 67 novih slučajeva, najviše zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na bolničkom liječenju je 125 osoba, sa šest pacijenata na respiratoru...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.29

Ruske zdravstvene vlasti dovršile su fazu kliničkog ispitivanja cjepiva te se pripremaju početi masovno cijepljenje protiv koronavirusa u listopadu, najavio je ministar zdravstva, dok je dio stručnjaka zabrinut zbog tako brzog ruskog pristupa.

Mihail Muraško je kazao da će liječnici i profesori biti prvi koji će primiti cjepivo, a potom postupno i ostatak stanovništva.

Dodao je da je kliničko ispitivanje cjepiva razvijenog u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njegovo odobrenje.

- Planiramo sveobuhvatnija cijepljenja za listopad - kazao je.

Reuters, pozivajući se na anonimne izvore, navodi da bi moguće cjepivo ruska regulatorna tijela mogla potvrditi ovoga mjeseca.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u svibnju objavio da je razvio cjepivo, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.

Dosad Rusija nije dala znanstvene podatke o tom cjepivu na neovisnu evaluaciju. 

Neki su stručnjaci međutim zabrinuti zbog brzinskog ruskog pristupa.

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je u petak kako se nada da Rusija i Kina "stvarno testiraju cjepivo", prije no što će nekoga cijepiti. 

Fauci je kazao da bi SAD trebao imati "sigurno i efikasno" cjepivo do kraja godine.

- Ne vjerujem da će postojati cjepiva puno prije našeg te da ćemo morati ovisiti o drugim zemljama da razvijemo cjepivo - kazao je američkim kongresnicima.

Cjepiva se razvijaju širom svijeta, a trenutno je više od 20 mogućih cjepiva u kliničkoj fazi ispitivanja.

Muraško je rekao da je još jedno cjepivo u fazi kliničkog ispitivanja, dodajući da će ih biti još.

Po službenim statistikama, Rusija ima više od 845.000 zaraženih koronavirusom, a svaki dan se zarazi novih oko 5000 ljudi.

U Rusiji je dosad umrlo više od 14.000 ljudi, dok ih se oporavilo oko 646.000, pokazuju službeni podaci.

Najviše je zaraženih u Moskvi, gdje su brojke nedavno ponovno počele rasti.

U glavnom gradu u subotu su se ponovno otvorila kina, kazališta i koncertne dvorane nakon što su više mjeseci bili zatvoreni. Svako drugo sjedalo mora biti prazno.

20.39

Pubovi i "druge aktivnosti" u Engleskoj možda će se morati zatvoriti kako bi se otvorile škole idućeg mjeseca, kazao je znanstvenik koji savjetuje vladu po pitanju pandemije koronavirusa, piše u subotu BBC.

Profesor Graham Medley rekao je za BCC da će možda biti potreban "kompromis", budući da se otvaranje škola smatra "prioritetom" za dobrobit djece.

Upitan jesu li restrikcije drugih aktivnosti potrebne kako bi se otvorile škole, Medley, čelnik pododbora za upravljanje pandemijom Znanstvene savjetničke grupe za izvanredne situacije (Sage), kazao je za radio BBC kako "misli da je to sasvim moguće".

- Mislim da smo u situaciji u kojoj većina ljudi misli da je otvaranje škola prioritet za zdravlje i dobrobit djece a kada to učinimo, ponovno ćemo povezati mnogo kućanstava - kazao je.

- Zapravo, gašenje nekih drugih poveznica, nekih drugih aktivnosti, može biti potrebno kako bi mogli otvoriti škole - dodao je.

Medley je kazao da se to može svesti na pitanje prioriteta.

- Mislimo li da su pubovi vredniji od škola? - upitao je.

Prije Medleyeve izjave glavni medicinski dužnosnik Engleske kazao je da je zemlja blizu dopuštene "granice" otvaranja društva, dok je u petak premijer kazao da će biti odgođeno novo popuštanje mjera.

Johnson je na novinskoj konferenciji u Downing Streetu u petak kazao da je trebao "stisnuti kočnicu" popuštanja restrikcija, nakon porasta broja zaraženih.

Prethodno je obećao da će se u rujnu u potpunosti otvoriti osnovne i srednje škole.

18.48

Južna Koreja uhitila je u subotu vođu vjerske sekte povezane s najvećim žarištem koronavirusa u zemlji, javio je BBC, dodajući da se više od 5000 članova Kristove crkve Shincheonji zarazilo virusom Sars-CoV-2.

Radi o 88-ogodišnjem Lee Man-heeju, čelnom čovjeku te crkve čijih 5000 zaraženih čini 36 posto svih inficifranih u Južnoj Koreji.

Vlasti ga optužuju da je od epidemiologa koji su pokušavali utvrditi kontakte skrivao informacije o pripadnicima skupine i održanim skupovima.

Crkva kaže da Lee drži do privatnosti svojih članova, ali da nikad nije tajio podatke.

U priopćenju ističe da je Lee bio zabrinut zbog "prekomjernog broja zahtjeva" za osobnim podacima pripadnika crkve, ali nikad nije pokušao omesti istragu.

Južna Koreja ima trenutno 14.336 slučajeva koronavirusa i 300 umrlih.

Lee je uhićen u subotu rano ujutro, nakon provedene istrage. Sudac je rekao da postoje znakovi da su dokazi vezani uz slučaj uništeni.

Lee Man-hee sebe smatra inkarnacijom drugog dolaska Isusa Krista i predstavlja se kao "obećani pastor".

Crkvu je utemeljio 1984. Ona ima 230.000 članova a mnogi je smatraju sektom. 

Njegovi sljedbenici vjeruju da će njih 144.000 Lee povesti sa sobom na nebo.

17.10

Pedeset devet migranata pobjeglo je iz sportske dvorane u Španjolskoj u kojoj su držani u karanteni pošto je ustanovljeno da su bili u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom, objavili su u subotu lokalni mediji.

Vlasti jugoistočne španjolske regije Murcije objavile su da je migrantima propisana 14-dnevna karantena u sportskoj dvorani koja se nalazi blizu grada Cartagene, piše list La Verdad.

Nakon velike potrage policija je dosad uspjela pronaći i u subotu vratiti u karantenu 15 odbjeglih migranata.  

U Španjolsku su stigli brodicom prošli tjedan preko Sredozemlja u većoj grupi.

Današnji je incident samo je jedan u nizu sličnih koji su se dogodili u regiji. 

U srijedu je stotinu migranata pobjeglo iz karantene u luci Cartageni, no nedugo nakon bijega gotovo svi su pronađeni i vraćeni u izolaciju. 

15.20

Korona u Srbiji ne popušta

Srpski mediji javljaju da je od posljednjeg izvještaja testirano još 9.109 osoba, od kojih je 330 pozitivno.

Nažalost, preminulo je 9 ljudi, a na respiratorima je 159 osoba.

Komentari 155