Obavijesti

News

Komentari 190

Francuska oborila rekord novih slučajeva zaraze Covidom-19

Francuska oborila rekord novih slučajeva zaraze Covidom-19
5

Brazil i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike obavijestili su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da im treba više vremena da se pridruže svjetskoj inicijativi za raspodjelu COVID-19 cjepiva

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.43

Novi rekordi u Francuskoj

Francuska je objavila kako ima 13.215 novozaraženih u protekla 24 sata što je novi rekord od početka epidemije, a broj umrlih najveći je u protekla četiri mjeseca.

Ukupan broj zaraženih sad je 428.696 u toj zemlji. Umrlo je 154 ljudi što je triput više nego što ih je bilo prošlog tjedna.

Zbog toga su određeni gradovi u Francuskoj uveli posebne mjere. U Nici je zabranjeno okupljanje više od 10 ljudi, a kafići če zatvarati ranije. Paris nije zabranio takva okupljanja, ali se strogo preporučuje da se ista ne organiziraju.

 

23.13

Amerikanci savjetuju testiranje i asimptomatičnima

Američki Centar za sprječavanje i prevenciju bolesti (CDC) od petka ponovno savjetuje da se na koronavirus testiraju i oni koji su bili izloženi virusu, no nemaju simptome. 

CDC je krajem kolovoza šokirao zdravstvene stručnjake kad je objavio upute da se oni koji nemaju simptome covida-19 ne moraju testirati. 

CDC je prije 24. kolovoza na testiranje poticao sve koji su bili u kontaktu s virusom, što se ponovno savjetuje od ovog petka, nakon povlačenja izmjena uvedenih krajem prošlog mjeseca.  

„Povratak pristupu temeljenom na znanosti CDC-ja je dobra vijest za javno zdravlje i našu ujedinjenu borbu protiv ove pandemije“, priopćio je nakon te vijesti Thomas File, predsjednik američkog udruženja IDSA koje okuplja liječnike i stručnjake za zarazne bolesti.

Dio dužnosnika saveznih država prošli je mjesec tvrdilo da je odluka američke vlade da se testiranje savjetuje samo onima sa simptomima donesena zbog želje predsjednika Donalda Trumpa da uoči izbora 3. studenoga smanji dnevni broj novozaraženih koronavirusom. 

Trump je u lipnju rekao da je velik broj testova „dvosjekli mač“ jer se zbog toga čini da SAD stoji lošije nego druge države.

Tada je pozvao „na usporavanje testiranja“, a dužnosnik Bijele kuće ga je kasnije branio tvrdeći da se čelnik SAD-a šalio. 

21.45

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire pozitivan na covid-19

Francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire objavio je u petak navečer da je pozitivan na covid-19 i da je u samoizolaciji, dodajući da nema nikakvih simptoma te da nastavlja obavljati svoju dužnost.

"Testiranjem je večeras utvrđeno da sam pozitivan na covid-19. Odmah sam otišao u samoizolaciju u svome domu u skladu sa zdravstvenim propisima koje je izdala vlada. Nemam nikakvih simptoma. U izolaciji ću biti sedam dana. Nastavljam obavljati svoju dužnost", objavio je Le Maire (51)  na Twitteru.

Bruno Le Maire nije prvi član vlade pozitivan na virus. Bivšem ministru kulture i sadašnjem ministru trgovine Francku Riesteru dijagnosticiran je koronavirus 9. ožujka.

U iduća dva tjedna zarazile su se tadašnje državne tajnice za ekološku tranziciju Brune Poirson i Emmanuelle Wargon.

Početkom rujna premijer Jean Castex je otišao u izolaciju u Matignonu zbog toga što je bio u kontaktu s direktorom Tour de Francea Christianom Prudhommeom, koji je i sam bio zaražen.

No krajem prošlog tjedna je izašao iz izolacije nakon drugog negativnog rezultata testiranja na covid-19.

 

21.00

Francuska razmatra testiranje na covid-19 iz sline, ali samo u slučaju simptoma

Testiranje iz sline možda će se primjenjivati u Francuskoj u otkrivanju infekcije novim koronavirusom, ali samo kod osoba koje imaju simptome, navodi se u mišljenju Visokog ureda za zdravstvo (HAS) objavljenom u petak.

Vlasti se nadaju da će se testiranjem iz sline smanjiti vrijeme testiranja na covid-19 koje u Francuskoj trenutačno predugo traje.

Ministar zdravstva Olivier Veran početkom rujna je priznao da se to vrijeme produljilo ("u prosjeku" je 3,5 dana, rekao je) i da se "u Parizu i drugdje čeka u redu", ali je dodao da će se dostupnost testova poboljšati za "dva do tri tjedna".

HAS, naprotiv, ne preporučuje testiranje iz sline kod osoba koje nemaju simptoma i kod kojih bi se "previdjelo više od 75 posto" infekcija, rekla je Dominique Le Guludec, predsjednica Visokog ureda za zdravstvo na virtualnoj tiskovnoj konferenciji. 

Testiranjem iz sline otkriva se prisutnost genetskog materijala novog koronavirusa. Postupak je brži, jednostavniji i manje neugodan od testiranja koje se sada provodi (RT-PCR) i kod kojega se pacijentu duboko u nos uvodi štapić.

Za test iz sline treba "pljunuti u cijev" i donijeti uzorak u laboratorij, dodaje Le Guludec.

20.30

Srbija počela primjenu pojačanog epidemiološkog nadzora, kazne do 1300 eura

U Srbiji je od 18 sati na snazi odluka Kriznog stožera da se državljani Srbije, koji se vraćaju iz zemalja s velikim brojem zaraženih koronaviruom, moraju registrirati u elektroničkom covid sustavu kako bi se, u slučaju pojave simptoma, moglo brzo regirati i spriječiti dalje širenje zaraze.

Povratnici u Srbiju koji to ne učine riskiraju novčane kazne od oko 1300 eura, objavile su u petak beogradske Večernje novosti.

Član Kriznog stožera epidemiolog Predrag Kon rekao je za Radioteleviziju Srbije kako se iz zemalja bliskog okruženja - Crne Gore, BiH i Hrvatske, očekuje više od 50.000 ljudi, te da ne postoji inspekcijski sustav koji bi ih sve mogao kontrolirati.

Članica Kriznog stožera srbijanske vlade Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije danas novinarima da među povratnicima ima zaraženih, te  da se u jednom beogradskom domu zdravlja od devetoro pozitivnih, prijavilo troje koje je došlo iz Crne Gore, a povratnika pozitivnih na covid 19 "ima i iz Hrvatske, Egipta i Turske".

Radiotelevizija Srbije javila je danas popodne da su na graničnom prijelazu Gostun između Srbije i Crne Gore duge kolone osobnih automobila nakon što su srbijanske zdravstvene vlasti pozvale svoje sunarodnjake da se prije petka u 18 sati vrate u zemlju i najavile strože mjere nadzora.

Prema večerašnjim izvješćima s prijelaza prema Crnoj Gori, te na prijelazu Bajakovo-Batrovci s Hrvatskom nema kolona i dužih zadržavanja. 

U posljednja 24 sata u Srbiji su potvrđena još 62 slučaja zaraze korona virusom, a jedna osoba je preminula. Registrirano je ukupno 32.757 oboljelih, dok je na bolničkom liječenju 331 pacijent, od kojih 20 na respiratorima.

Prema službenim podacima zaključno s 18. rujnom, u Srbiji je tijekom epidemije od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 739 oboljelih, a stopa smrtnosti je 2,26 posto.

Komentari 190