Obavijesti

News

Komentari 223

Aplikaciju Stop Covid skinulo premalo ljudi, beskorisna je

Aplikaciju Stop Covid skinulo premalo ljudi, beskorisna je

U Vukovarsko srijemskoj županiji zabilježena su 32 nova slučaja, u Sisačko moslavačkoj 18, a u Osječko baranjskoj župniji je 38 novozaraženih. U KBC Osijek umrlo je troje ljudi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.40

Aplikaciju Stop Covid skinulo premalo ljudi, beskorisna je

Stop Covid-19 aplikacija se, s obzirom na broj preuzimanja i korištenje, pokazala nepotrebnom.

Na svoje mobilne telefone instaliralo ju je nešto više od 57 000 građana, izdano je samo 6 verifikacijskih kodova, iskorištena samo dva, javlja N1.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju, kako se u okviru aplikativne platforme nalaze se i upute za izdavanje tog koda, no ono je toliko jednostavno da upute praktički nisu ni potrebne.

"Dovoljno je samo stisnuti tipku „generiraj kod“ i aplikacija će taj kod poslati osobi na mobilni telefon. Broj mobilnog telefona je obavezan podatak kod unosa osobe u platformu, kao i podatak da li je osoba zaražena ili je u samoizolaciji. Kod je moguće izdati jedino ako je označeno da je osoba zaražena virusom SARS-CoV-2 i pod nadzorom je, poput mjera liječenja u kući ili bolnici, što je također obavezan podatak", navode iz Ministarstva. 

"S obzirom na to da je u RH oko 3000 liječnika obiteljske medicine, ne možemo sa sigurnošću reći je li svaki pročitao sve obavijesti koje su im dostavljene putem službenog kanala komunikacije s njima, odnosno sustava CEZIH, ali Hrvatski zavod za javno zdravstvo će ponoviti dopis jer je to jedini način da se ukaže i liječnicima obiteljske medicine, ali i epidemiološkim službama diljem zemlje, na njihovu zadaću kod izdavanja ovog koda", odgovorili su iz Ministarstva zdravstva. 

Na pitanje zašto kod nije mogao biti napisan primjerice na nalazu brisa čime bi se pojednostavio posao svima, iz Ministarstva zdravstva odgovaraju da kod generira liječnik obiteljske medicine, a kojem epidemiolog šalje pozitivan nalaz. Još je to dodatnog posla za epidemiologe koji su preopterećeni pa se pitaju mogu li Zavod i Ministarstvo uvažiti njihov prijedlog, a to je:

"Da mi lovimo kontakte strateških institucija, ako je netko od kontakata u domovima ili bolnicama, onda iz razumljivih epidemioloških situacija mi ih držimo pod kontrolom, a svi ostali budu u kontaktu s liječnicima obiteljske medicine i budu stavljeni pod nadzor", kazao je Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa. 

20.25

U Virovitičko-podravskoj županiji jedan novi slučaj

U posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije jedan je novozareženi koronavirusom, izvijestio je u nedjelju navečer Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o ženi starije dobi, hospitalizirana je u Općoj bolnici Virovitica. Zarazila se od člana obitelji, koja nije znala da ima koro navirus.

Osim nje, u bolnici je na liječenju još šest pacijenata.

S područja Virovitičko-podravske županije u osječkom KBC-u je dvoje pacijenata. Jedna se liječi na Klinici za infektologiju na kisiku, a druga je na respiratoru.

20.20

Pomoćnica Angele Merkel: Nijemci moraju smanjiti putovanja i partijanje

Njemačka bi trebala nastaviti s ograničenjem broja ljudi na skupovima te smanjivati broj nepotrebnih putovanja dok se zemlja bori s porastom broja novozaraženih koronavirusom, rekla je u nedjelju pomoćnica kancelarke Angele Merkel, Helge Braun.

"Moramo malo postrožiti kriterije ondje gdje se zaraza širi brže, a to su partyji i, nažalost, putovanja", rekla je šefica ureda njemačke kancelarke, Helge Braun za televiziju ARD.

"Na početku smo drugog vala i samo ćemo odlučnošću političara i stanovništva pridonijeti njegovu izbjegavanju i usporenju", rekla je.

Njemačka je uspjela održati broj novozaraženih i smrtnih slučajeva nižim od brojnih susjednih zemalja, no dnevni broj novih slučajeva zaraze od četvrtka je premašio 4000, što je najviše od travnja. U nedjelju su brojke bile nešto niže, no to je zato što su rezultati testiranja vikendima obično niži.

Merkel i gradonačelnici 11 najvećih njemačkih gradova u petak su se dogovorili da će usvojiti strože mjere ako broj novozaraženih prijeđe prag od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u tjedan dana.

Više od 20 njemačkih gradova sada je iznad te razine, što je rezultiralo nizom internih ograničenja putovanja.

Braun, i sama liječnica, smatra da bi u centrima za testiranje prednost trebali imati zaposleni u zdravstvenom sektoru i osobe sa simptomima bolesti, u odnosu na turiste. 

Bavarski premijer Markus Soeder tijekom vikenda je predložio uvođenje strožih novčanih kazni za sve one koji na mjestima poput javnog prijevoza ili trgovina, ne nose maske. One bi trebale iznositi 250 eura u odnosu na trenutačnih 50 te 500 eura za sve koji prijestup ponove. Braun je rekla da se slaže s uvođenjem strožih kazni. 

Kancelarka Merkel u srijedu će nastaviti pregovore s premijerima saveznih država. 

19.15

Šostar: Zagreb nije žarište

Hrvatska tjedan zaključuje s 508 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, čime se broj aktivnih popeo na 2818. Preminulo je sedam osoba.

Zagreb je zabilježio novi rekord s 201 zaraženom osobom u jednom danu, zbog čega se od idućeg tjedna u glavnom gradu najavljuju i nove mjere, među kojima su i maske na otvorenom. 

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" za RTL Danas komentirao je konkretne mjere.

Idemo prvo raščistiti brojke. Nacionalni stožer javio o 145 novih slučajeva u Zagrebu, vi odnosno lokalni kažete 201. Otkud ta razlika, i što možemo očekivati sutra?

Razlika se javlja jer jedan, najveći dio pozitivno dijagnosticiranih je u našem Zavodu, ali u Zagrebu testiranje još radi Klinika za zarazne bolesti, HZZJZ, Mi objedinjujemo sve podatke.  Također to Nacionalni stožer radi rano ujutro, a mi malo kasnije iza njih i zbog toga se stvara ta razlika.

Vjeruje da će sutra brojke biti manje. Kao što sam već govorio Zagreb nije žarište, on ima 0,1 posto stanovnika covid pozitivnih, dakle to nije nešto zbog čega bi trebalo se raditi panika, ali da trebamo razmišljati o brojkama. 

Treba biti ozbiljan i pridržavati se mjera Nacionalnog stožera, i vjerujem da će sutra biti bolje i da će brojka biti bitno manja. 

Za mene su pravi heroji oni koji rade na epidemiologiji i mikrobiologiji, jučer radili 17 sati u komadu, epidemiolozi rade od 7 ujutro do jedan iza ponoći.  Svi su na izmaku snaga.

Idete s jačim mjerama, istovremeno lijepite edukativne plakate po Zagrebu kojima pozivate na odgovornost. Očekujete li da će to biti dovoljno, ili ćete morati predložiti novčane kazne?

Još večeras epidemiolozi bruse sustav mjera ali koliko konzultirao s Bandićem i predsjednicom stožera neće biti kažnjavanja, to je zadnja mjera na koju bi gradonačelnik pristao za svoje sugrađane. On ima veliku vjeru i smatra da ćemo mnogo poga postići edukacijom.

Znači li to da će Zagrepčani morati nositi maske na svim otvorenim prostorima, ili samo tamo gdje je gužva? I tko će to kontrolirati?

Ono što će biti sigurno da će ići preporuka maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije  moguće osigurati funkcionalnu distancu od dva metra. A to se odnosi na sva okupljanja, te će biti pojačana kontrola takvih okupljanja,

Kontrolirat će Civilna zaštita i policija. Iako nema dovoljno tih redara, kontrolirat će se koliko će se moći.

Dokad će smjeti raditi kafići, restorani i klubovi?

Preporuka epidemiologa je da se izjednači radno vrijeme i za jedne i druge do 24 sata. 

19.10

Britanski znanstvenik upozorio: Moguć je i drugi lockdown

Profesor Peter Horby objasnio je za BBC zašto smatra da je u Velikoj Britaniji moguć i drugi nacionalni lockdown.

Horby je epidemiolog i profesor na Sveučilištu u Oxfordu, a osim toga predsjeda tijelom koje savjetuje britansku vladu o zdravstvenim pitanjima, posebno o covidu-19. BBC je prenio njegove riječi da su određene bolnice na sjeveru Engleske već pod pritiskom i da bi ubrzo moglo doći do potpune popunjenosti kreveta za intenzivnu skrb.

"Bojim se da ćemo vrlo brzo morati donositi neke vrlo nezgodne izbore", citirao ga je BBC u članku naslova: "Covid: Moguć je drugi nacionalni lockdown, kaže britanski top-znanstvenik."

Dalje se navodi da je rekao i to da "zemlja mora prihvatiti puno strože mjere kako bi se smanjio prijenos virusa". Liverpool bi trebao biti, stoji dalje, pod posebno strogim mjerama, vjerojatno će morati zatvoriti sve svoje pabove, a sve zbog trenutnih 600 slučajeva covida na 100.000 stanovnika. U središnjoj Škotskoj pabovi i restorani već su zatvoreni na najmanje dva tjedna.

Komentari 223