Obavijesti

News

Komentari 232

Još jedno cjepivo? Izrael kreće s prvim kliničkim ispitivanjima

Još jedno cjepivo? Izrael kreće s prvim kliničkim ispitivanjima
1

Pandemija u Europi buja, a broj zaraženih u cijelo svijetu raste iz dana u dan. Do sada je od korona virusa oboljelo više od 42,9 milijuna ljudi, a preminulo ih je više od 1,1 milijun

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.23

Cjepivo protiv koronavirusa: Izrael će početi prva klinička ispitivanja 1. studenoga

Izrael će 1. studenoga započeti svoja prva klinička ispitivanja cjepiva protiv novog koronavirusa, objavile su u nedjelju vlasti koje pokušavaju obuzdati drugi val zaraze.

Na samom početku pandemije izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dao zadatak državnom Institutu za biološka istraživanja (IIBR) da razvije cjepivo protiv virusa koji je diljem svijeta već usmrtio više od milijun ljudi, od kojih 2372 u Izraelu, zemlji koja do sada ima više od 300.000 slučajeva infekcije.  

U nedjelju vlasti su objavile da će prva klinička ispitivanja tog potencijalnog cjepiva nazvanog "BriLife", kombinacije riječi "Briout" ili zdravlje na hebrejskom i "Life", život na engleskom, uz slova "IL" od Izrael, početi 1. studenoga. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trenutačno navodi četrdesetak "kandidata za cjepivo" za koja traju klinička ispitivanja na ljudima diljem svijeta (prema 11 sredinom lipnja).

Deset cjepiva je u najnaprednijoj, 3. fazi, u kojoj se mjeri učinkovitost cjepiva među desecima tisuća dragovoljaca na nekoliko kontinenata. 

Laboratoriji biološkog instituta proizveli su cjepivo koje je izazvalo "učinkovit imunološki odgovor" kod malih životinja poput miševa, hrčaka i kunića i većih poput svinja, rekao je dr. Shmuel Shapira, direktor IIBR-a.

Prvog studenoga laboratorij će početi prvu fazu kliničkih ispitivanja na dva dragovoljca stara između 18 i 55 godina koje su izabrale bolnice Sheba i Hadassa, naglasio je Shapira. 

Ovisno o prvim reakcijama vlasti će prijeći s 2 dragovoljca na 80 u prvoj fazi, i zatim u prosincu na 980 u drugoj fazi i na 25.000 u trećoj, i posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja predviđenih oko travnja i svibnja sljedeće godine. 

Do sada je proizvedeno 25.000 doza, a proizvodnja bi se trebala povećati na 15 milijuna doza, ili više od broja stanovnika (9 milijuna). 

21.05

 

Slovenija: Od utorka ograničenje kretanja u općinama

Slovenski premijer Janez Janša na Twitteru je objavio kako od utorka Slovenija kreće u ograničenje kretanja u općinama. 

- Ograničenje će se u početku primjenjivati na cijelu zemlju tijekom sedam dana, a regije koje će prve ograničiti epidemiju postupno će ih ukidati - poručio je i dodao kako daju sve od sebe da bude što manje kontakata i da se ograničenja ukinu što je prije moguće. 

Janša je poručio i kako su rade na povećanju zdravstvenih kapaciteta i u toplicama i hotelima, no da neće biti potrebe za šatorima. 

- Zaštitimo živote, zdravlje i dobrobit - napisao je. 

Podsjetimo, u Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1675 novih slučajeva koronavirusa i petero umrlih od posljedica Covida-19.

19.50

U Francuskoj preko 50 tisuća novozaraženih

Nesretni rekordi nastavljaju se nizati. Francuska je u posljednjih 24 sata zabilježila više od 50 tisuća novozaraženih koronavirusom što je novi dnevni rekord za tu zemlju.

U Francuskoj je 52.010 novozaraženih i čak 116 ljudi je umrlo od zaraze covidom-19. Ukupan broj oboljelih u toj zemlji od početka epidemije iznosi 1,138,507, a broj umrlih pacijenata: 34,761.

19.42

Babiš: Česi će morati pooštriti mjere uz porast broja slučajeva covida-19

 Češki premijer Andrej Babiš je rekao u nedjelju da će češka vlada morati pooštriti mjere protiv koronavirusa jer trenutačne mjere nisu zaustavile rast broja zaraženih. 

U cijeloj Europi raste broj zaraženih, ali u Češkoj je posljednjih tjedana registriran najoštriji rast zaraza na kontinentu.

Vlada je u srijedu naredila zatvaranje većine trgovina i uslužnih djelatnosti i nastoji ograničiti kretanje samo na najnužnije. 

- Do sada poduzete mjere još ne djeluju - rekao je Babiš u video poruci na svojoj Facebook stranici i dodao kako će sjedeći tjedan će biti ključan i ako se ne dogodi čudo, preostaje im samo pooštrenje mjera.

Babiš je rekao i da bi želio da bude moguće uobičajeno proslaviti Božić, što za sada ne može obećati. 

- Ne znam što će se dogoditi s virusom. Ne znam - dodao je.

U posljednja dva tjedna udvostručio se u Češkoj broj umrlih od koronavirusa na više od 2000. Ta zemlja ima ukupno od početka pandemije 255.000 zaraženih.

Češka ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Europskoj uniji, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

18.30

Vlada traži donacije za borbu protiv korone: Novac, oprema...

Na stranici koronavirus.hr se pojavila nova rubrika, označena kao "Donacije". Kada se klikne na nju dolazi se do službene objave Vlade koja poziva građane da se uključe u donacijski program u borbi protiv novog korona virusa. 

Ponuđene su tri opcije kako se može donirati: donacija financijskih sredstava, medicinske i druge potrebne zdravstvene opreme te donacije Crvenom križu.

Više pročitajte ovdje.

Komentari 232