News

Komentari 71

Izvješće o korupciji: Od nas su bolje Kuba, Jordan i Oman...

Izvješće o korupciji: Od nas su bolje Kuba, Jordan i Oman...

LIJEPA NAŠA KORUPTIVNA Hrvatska je na ovogodišnjoj listi 63. s 47 bodova, što je pad za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, a pri tom smo gori i od europskog prosjeka - padamo četiri godine zaredom

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala (TI) za 2019. godinu pokazao je da Hrvatska nastavlja negativan trend i zaostaje u borbi s korupcijom, priopćila je ta organizacija. 

Hrvatska je na ovogodišnjoj listi 63. s 47 bodova, što je pad za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Indeksom percepcije korupcije TI-ja rangira se 180 zemalja i teritorija po uočenoj korupciji u javnom sektoru. Najbolja bi ocjena bila 100, a najgora nula. 

Hrvatska je ove godine ostvarila bod manje i plasirana je tri mjesta niže nego prošle godine. Ovo je četvrta godina zaredom da Hrvatska stagnira ili pada na ljestvici percepcije korupcije. 

Na vrhu najmanje korumpiranih zemalja su Danska i Novi Zeland s 87 bodova, slijedi Finska s 86 pa Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. 

Na dnu su Sirija s 13, Južni Sudan s 12 i Somalija sa samo devet bodova. 

Kada su zemlje EU-a u pitanju, iza Hrvatske na ljestvici su Rumunjska, Mađarska s 44 i Bugarska 43 boda. Prosjek zemalja EU-a iznosi 64 boda, a svjetski prosjek 43 boda. 

Od zemalja u susjedstvu, od Hrvatske je manje korumpirana Slovenija (60 bodova), a više Crna Gora (45), Srbija (39), BiH (36 bodova). 

TI u priopćenju koje prati izvještaj navodi da je više od dvije trećine zemalja svijeta ispod 50 bodova. Kao i prethodnih godina, iako ima određenog napretka većina zemalja i dalje ne uspjeva učinkoviti izaći na kraj s korupcijom u javnom sektoru, dodaje se.

Organizacija ovogodišnji porast korupcije u svijetu objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i kolanjem novca u politici. 

Najčitaniji članci