Obavijesti

News

Komentari 27

Kosi toranj i crkva preživjeli su sve ratove od dalekog 13. st.

Kosi toranj i crkva preživjeli su sve ratove od  dalekog 13. st.
3

Novi Mikanovci ima jednu od najstarijih crkava u široj okolici. Crkva sv. Bartola, danas spomenik nulte kategorije, datira iz 11. st. Njezina posebnost je kosi zvonik

VIDEO

Novi Mikanovci, malo mjesto nedaleko od Vinkovaca, ima jednu od najstarijih crkava u široj okolici. Crkva sv. Bartola, danas spomenik nulte kategorije, datira iz 11. stoljeća i dominira uzvišenim platoom veličine nekoliko desetaka hektara, ali njezina posebnost je kosi zvonik.

- Mi imamo svoj kosi toranj kao onaj u talijanskoj Pisi, samo nitko o njemu ne piše - rekao nam je mještanin Pavo Valentić (67).

- U tu crkvu idem otkako znam za sebe i taj je toranj oduvijek nagnut. Stariji su mi pričali kako su im njihovi stari govorili da je zvonik crkve tako namjerno napravljen - rekao je Pavo, a to je potvrdio i župnik Župe Kraljice svete Krunice Mirko Crnčan iz Vođinaca.

- Toranj je namjerno tako sagrađen, a crkva je građena od 11. do 13. st. Tada, a i poslije pri sprečavanju prodora Turaka, crkva je bila bogomolja i vojna utvrda. Manji otvori na zvoniku su osmatračnice i puškarnice - rekao je župnik dodajući kako kosi zvonik nije nikakva opasnost za vjernike. Na groblju odmah uz crkvu pokapani su i mještani okolnih mjesta, pa čak i iz Babine Grede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
24sata

- Kad bi se Sava izlila iz svojeg korita, plavila bi sve do Mikanovaca, pa su mještani okolnih sela bili primorani umrle pokapati na novomikanovačkom groblju pored crkvenih zidina. Sve donedavno bilo je moguće vidjeti i vezove za čamce. Crkva je stara i oronula, teško ju je održavati. U njoj se misa služi samo nedjeljom i tijekom vjerskih blagdana, u zvoniku su instalirani zvučnici jer se na preporuku stručnjaka za statiku ne smije koristi klasično zvono koje bi moglo prouzročiti vibracije od kojih bi se srušio zvonik - kaže Vesna Anđelić, spremačica u crkvi. Crkva je stara više od 900 godina, a u njoj su stolovali Ivanovci.

“Oni su sagradili stambena i obrambena zdanja, jer oni nisu bili samo obični svećenički red, nego i dobri organizatori ekonomskog života, liječnici, prosvjetitelji, a uz to i dobri vojnici, to jest vojskovođe s mačem u ruci”, napisao je svojedobno Šimo Frković, rođeni Staromikovčanin u knjizi “Feud Hrvati i druge crtice za povijest Mikanovaca”.

24sata

Crkva i njezin kosi zvonik preživjeli su sve ratove. Zbog čvrste gradnje ostala je stoljećima prkositi vremenu, premda ju je zub vremena već dobrano načeo. Crkva je već nekoliko puta restaurirana i pokušali su joj vratiti stari sjaj. Jedna od restauracija i danas traje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović