Obavijesti

News

Komentari 152

Kostelić na Velebitu 8 dana bez skloništa i s 40 kg na leđima

Kostelić na Velebitu 8 dana bez skloništa i s 40 kg na leđima
1

Na planiranu rutu kretanja (Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno) s timom od 12 pripadnika specijalnih snaga dubinskih izvidnika krenuo je u subotu

VIDEO

Osjećam se dobro jer sam sa iskusnim momcima i dobrim poznavateljima Velebita i definitivno bi bio puno nervozniji da krećem u nekakvoj drugačijoj grupi. Ovo je specifična ekspedicija jer se radi o  vrlo razvedenom terenu i vjerojatno će biti puno različitih vremenskih uvjeta, tako da ništa slično još nisam isprobao iako ima veze sa zimom i onim šta sam radio na sjeveru, kazao je Ivica Kostelić na startu osmodnevne ekspedicije hodanja po Velebitu na koju je u subotu ujutro krenuo sa Vratnika ponad Senja s pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH (ZSS-a i SOD-a GS OS).

Dodaje kako je uvijek želio prijeći Velebit i to na skijama, što se ipak ove godine neće ispuniti jer nema snijega.

- Tijekom jednog posjeta prijateljima u Ministarstvu obrane iznio sam tu ideju i mislim da je ovo idealan spoj da jedni s drugima podijelimo tu sinergiju i iskustvo, da nešto sportskoga oni nauče od mene kao i  ja nešto njihovog iskustva te na taj način zajedno napredujemo i promoviramo to što imamo u domovini - kazao je naš skijaški as.

POGLEDAJTE GALERIJU:

15
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

Na planiranu rutu kretanja (Vratnik – Oltari – Zavižan – Skorpovac – Baške Oštarije – Šugarska Duliba – Stapina – Veliko Rujno) zajedno sa timom od 12 pripadnika specijalnih snaga dubinskih izvidnika krenuo je u subotu oko osam sati, a predviđeno vrijeme hodnje sudionika hrvatske vojske do prve radne točke „Oltari“, gdje prometnica presijeca rutu, je četiri do pet sati.

Sveukupno, elita hrvatske vojske zajedno s Ivicom prijeći će 110 kilometara od Vratnika do krajnje destinacije Paklenice, a prosječno će dnevno prelaziti oko 20 kilometara. 

Da se radi o jednoj teškoj hodnji govori činjenica da svu opremu od 40 kilograma dečki cijelim putem nose sa sobom na leđima, a također neće koristiti nikakva skloništa.

Radi se o ruksaku za čije slaganje je svakom vojniku potrebno oko tri sata, a koji se sastoji od oprema za ekstremne uvjete, tj. skijaške oprema, turno skija, dereza, zbog slučaja potrebe prelaska ledenih površina te naoružanje klasične vojne ophodnje za osiguranje, koje podrazumijeva pušku PHS2 i pištolj HS200 hrvatske proizvodnje.

No za elitu hrvatske vojske, tvrdi brigadni general Perica Turalija, zapovjednik zapovjedništva specijalnih snaga, to nije neki teret.

- Za ove dečke ovo nije neki veliki napor obzirom da se radi o tjedan dana puta, ali za neke ljude koji se ne bave sportom i planinarstvom sigurno bi bio izniman pothvat. Radi se o timu od 12 pripadnika specijalnih snaga tj. vrhunskih profesionalaca iz jedne i druge postrojbe, koji su, iako već uvježbani, prije ovoga imali dodatne kondicijske pripreme na području Gorkog Kotara, Platka i Bjelolasice gdje su odradili uspne i skijanje na uređenim i neuređenim stazama. Ono što ih čeka ovdje nisu baš uvjeti koje smo priželjkivali za siječanj, dakle očekivali smo temperature u minusu, vjetar, led i snijeg, koji bi olakšao dio puta jer bi ga odskijali i spuštali se s vrhova. Ovako, uz kiša i maglu, to se sve treba prohodati, što traje mnogo duže, no to svakako nisu uvjeti koji bi ovim vrhunskim  vojnicima trebali stvarati bilo kakve probleme - ponosan je na najbolje što hrvatska vojska ima general Turalija.

Za razliku od njih, iskusni skijaš, planinar i adrenalinski ovisnik Ivica, nije se, kaže, puno pripremao.

- Što se tiče opreme već sam opremljen od svojih prijašnjih ekspedicija, a od treninga sam odradio trčanje i izdržljivost. Nadam se da ću biti na visini zadatka - kaže Kostelić, koji se tek pred tri dana skinuo sa skija na kojima je proveo cijelu zimu. 

Unatoč gustoj magli, hladnoći i laganoj kišici, vesela i dobro raspoložena ekipa na svoj pothvat tako je krenula krenula u rano subotnje jutro, zbijajući šale i smišljajući spačke,  poput one kako će što prije nečiji ruksak dodatno opteretiti kamenjem, jer, složni su, kažu, kako je smisao za humor u ovakvim pohodima vrlo važna stavka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa