Obavijesti

News

Kostim za peticu: Paško se maskirao u 'ranjeni Zagreb'

Kostim za peticu: Paško se maskirao u 'ranjeni Zagreb'

Osnovnoškolac Paško Pulić Gović svojim kostimom je utjelovio potresom pogođeni Zagreb i istraumatizirane stanovnike glavnog grada

VIDEO

Paško Pulić Gović, učenik 4a razreda Osnovne škole “Dr. Ivan Merz” u Zagrebu, za fašnik je odjenuo originalan kostim: odjeven je kao Zagreb, ali kakav Zagreb... Po njemu su naljepnice s oznakama oštećenja i uporabljivosti, masne mrlje, “šljive”, slomljeni toranj katedrale...

- Paško i drugi učenici trenutno su izmješteni u OŠ Matka Laginje jer je njihova škola morala u kompletnu obnovu nakon potresa - kaže nam Paškova majka Danira. 

- Kao i mnoge druge, u njoj više nije bilo moguće održavati nastavu. Đake iz ‘Merza’ rasporedili su u tri različita objekta, nije im više dostupno ni igralište, mnogo susjeda iz zgrade se iselilo, mnogo je iskušenja - kaže.

Majka i dječak razmišljali su o tome s kakvom maskom izaći na školski fašnik ove godine, a Paško je vrlo ponosan na to što je uvijek imao originalne maske i kostime, pa su malo-pomalo diskutirali o tome što je aktualno.

- Počeli smo od ‘jadna naša škola’, a na kraju zajednički došli na ideju da utjelovi naš ranjeni Zagreb i istraumatizirane stanovnike grada, pogotovo centra - kaže mama Danira. 

Naljepnice su sami izradili u print shopu, a svaka je po nečemu značajna jer upućuje na oštećenost većeg ili manjeg stupnja, oštećenost koju svi vide i osjete.

- Imali smo još ideja, npr. da pod pazuhom nosi hrpe papira, normabele u džepu itd., ali bilo je malo nepraktično za školu. Dobro smo se zabavili i otpustili smo malo stresa vezanog za život u centru, u zgradi iz 1915. - kaže Danira i dodaje:

- Paškov kostim je duhovit iako prikazuje tmurnu stvarnost, to je način na koji ćemo savladati izazove. Slomljeni su zidovi, ali ne i duh, to je glavno!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.