Obavijesti

News

Komentari 5

Kovačević zbog davanja lažnog iskaza osuđen na uvjetnu kaznu

Kovačević zbog davanja lažnog iskaza osuđen na uvjetnu kaznu

Bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću sud je izrekao godinu dana zatvora uvjetno na tri godine. Neće u zatvor ako u tom periodu ne bude osuđen za novo kazneno djelo

VIDEO

Bivši šef Janafa Dragan Kovačević u srijedu je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno proglašen krivim za davanje lažnog iskaza i osuđen na godinu dana zatvora što je zamijenjeno uvjetnom kaznom uz rok kušnje od tri godine. To znači da neće u zatvor ako u tom periodu ne bude osuđen za novo kazneno djelo. Mora platiti i troškove postupka u iznosu od 150 eura sudskog paušala te 291,04 eura troška prevođenja dokumentacije s talijanskog jezika.

Podsjetimo, Kovačevića su teretili da je 24. lipnja 2020., kada je došao u prostorije Službe za upravne poslove PU zagrebačke u Heinzelovoj, te upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, neistinito prijavio da je vozačku dozvolu izgubio 8. ožujka 2020. iako mu je dokument nekoliko mjeseci ranije zapravo oduzela talijanska policija zbog prometnog prekršaja, konkretno vožnje pod utjecajem alkohola. Za to se saznalo nakon što je nakon što je naš MUP primio dopis Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu od 23. veljače 2021. s prilogom dopisa prefekture Bolzana, kojim se Kovačeviću vraća vozačka dozvola. Uz mjeru zabrane vožnje na talijanskom teritoriju u razdoblju od tri mjeseca bila mu je određena i mjera obvezatnog liječničkog pregleda u Bolzanu. 
Policija je u srpnju iste godine protiv njega podnijela kaznenu prijavu, a Općinskom kazneno državno odvjetništvo, nakon provedene istrage, podnijelo optužnicu. Općinski kazneni sud u Zagrebu prvo mu je, na prijedlog tužiteljstva, izdao kazneni nalog i osudio ga na uvjetnih 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Ujedno mu je bilo naloženo i plaćanje 132 eura sudskih troškova, no na tu odluku Kovačević je uložio prigovor, tako da je kazneni nalog stavljen izvan snage.
 

- Nisam kriv - izjasnio se Kovačević na početku suđenja, a na prošloj je raspravi iznio obranu.

- Točno je da sam u lipnju 2020. prijavio nestanak vozačke, no želim napomenuti da sam ja više puta u životu svoje dokumente gubio. Kako prije tog datuma tako i poslije. U odnosu na ovu konkretnu prijavu nestanka vozačke, krajem svibnja te godine bio sam na Brijunima. Htio sam unajmiti autić te sam uočio da mi vozačka nedostaje. Sjetio sam se da sam ranije izgubio novčanik, pa sam pretpostavio da se to tada i dogodilo - pojašnjavao je Kovačević na sudu.

Što se tiče događaja u Italiji kad su ga zaustavili policajci, napuhao je, tvrdi, 0,25 promila i puhao je četiri, pet puta sve dok policajci rezultat nisu "navukli" na 0,55 kako piše na dokumentu.

- Policajcu sam predao vozačku, prometnu i osobnu, a platio sam tad odmah i kaznu, nekih 200 ili 300 eura. Ja ne govorim talijanski i taj razgovor s policajcem je bio nikakav. Nismo se ništa razumjeli. Nakon toga policajac mi je vratio dokumente i ni na kraj pameti mi nije bilo da mi je vozačka oduzeta jer nisam dobio nikakvo rješenje. A sad vidim da piše u pristigloj dokumentaciji da mi nije vraćena. Da sam htio nekog prevariti ja bih to napravio pet dana kasnije, a ne pet mjeseci od toga u Italiji. I napominjem da je sve pogrešno objavljeno u medijima, jer ja nisam bio alkoholiziran. Ja alkohol uopće ne pijem – rekao je Kovačević ukazujući i da je "kad je išao prijaviti gubitak vozačke, imao sva prava".

Pojasnio je da se to može vidjeti i iz dokumentacije u spisu prema kojoj se iščitava da mu je vozačka bila oduzeta na tri mjeseca od 28. siječnja do 28. travnja 2020.
- Za tu izrečenu mjeru ja nisam znao. Talijanski policajac mi nije dao nikakav papir – ponovio je Kovačević.
 

Nije osporavao da je u prostorijama policije u upravnom postupku potpisao izjavu o gubitku vozačke kao niti da je potpisao upozorenje da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Dodao je da, sad nakon svega, želi opozvati tu izjavu obzirom na pristiglu dokumentaciju iz Italije jer u trenutku kad je potpisivao izjavu nije imao nikakvih saznanja o oduzetoj vozačkoj. Mislio je da mu je policajac vratio sve dokumente.

 - Gledajte, i tu novu vozačku sam opet izgubio – dopunio se Kovačević.

U završnim govorima tužiteljica je rekla kako je tijekom sudskog postupka dokazano da je Kovačević počinio kazneno djelo kako ga optužnica tereti, dok obrana tvrdi suprotno. Odvjetnica Jelena Batarelo Peh smatra kako nema niti jednog dokaza da je Kovačević počinio kazneno djelo.

- Neživotno je i nelogično da bi okrivljeni pokušao izigrati zakon prijavivši gubitak vozačke dva mjeseca nakon što mu je mjera oduzimanja vozačke istekla i kad mu je vozačka već trebala biti vraćena, a nije. Obzirom da okrivljeni ne zna talijanski i da se radilo o noćnim satima, očito je bio u opravdanoj zabludi da mu je vozačka uopće bila oduzeta tog 28. siječnja. A iz izjave koju je potpisao u prostorijama PUZ-a vidi se da se obvezuje vratiti vozačku ako ju pronađe, a nije je mogao pronaći jer nije znao gdje mu je. U Italiji mu nisu uručili nikakav dokument odnosno prekršajni nalog niti potvrdu o oduzimanju, što se vidi iz spisa jer se pretpostavlja da su talijanske vlasti ovome sudu dostavile svu potrebnu dokumentaciju – zaključila je Batarelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...