Obavijesti

News

Komentari 6

Kraljica posjetila polikliniku Suvag, maleni Jakov zaključio: 'Ma moja Rita je moja kraljica'

Kraljica posjetila polikliniku Suvag, maleni Jakov zaključio: 'Ma moja Rita je moja kraljica'
9

Španjolski kralj i kraljica završnog dana posjeta Hrvatskoj sudjelovali su potpisivanju Memoranduma o projektu vrijednom 650 milijuna eura, a potom je kraljica uz prvu damu Musić Milanović obišla polikliniku Suvag

VIDEO

Svi smo bili jako uzbuđeni, nije mala stvar imati kraljicu u svojoj kući iako su u Suvagu bile i princeze i šeici. No, kraljica Letizia je na sve nas ostavila veliki dojam, vrlo je jednostavna, vrlo pažljivo sluša i vrlo je bila uključena u sve segmente programa koje smo joj pokazivali, ispričala je još pod dojmom Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica poliklinike Suvag u Zagrebu, nakon posjete španjolske kraljice Letizije u pratnji prve dame Sanje Musić Milanović.

Kraljica je, dodala je, vrlo teško napustila polikliniku i dječicu s kojom se susrela.

- Tko god uđe u Suvag teško izlazi van. Prepoznala je energiju, emocije, a mislim da ih je prepoznala i u Hrvatima kao narodu - rekla je ravnateljica, koja je uz svoje djelatnike i rehabilitatore kraljici pokazala rad s djecom po verbotonalnoj metodi. 

Kraljica Letizia u Zagrebu nosila istu haljinu koju je obukla i na komemoraciji princa Phillipa
Kraljica Letizia u Zagrebu nosila istu haljinu koju je obukla i na komemoraciji princa Phillipa

- Poliklinika Suvag je najveća rehabilitacijska ustanova u RH, a i šire, i u svojim postupcima primjenjuje terapijske postupke strukturirane prema postavkama verbotonalne metode i to je ono što nas čini drugačijima već 60 godina. A Suvag je specifičan i po tome što uistinu živimo multiresorno i multidisciplinarno, mi smo kuća koja je zdravstvena, a u isto vrijeme imamo dječji vrtić i osnovnu školu. Mislim da je to dobar primjer kako multiresorno stvarno može dobro funkcionirati u praksi na dobrobit naše djece, a i odraslih pacijenata - naglasila je Pavičić Dokoza. 

Zagreb:  Sanja Musić Milanović i  kraljica Španjolske posjetile su  Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG

Kraljica je vidjela i kako se u praksi provodi projekt "Živjeti zdravo" pa su joj djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi pokazala kako prolaze poligon za tjelesnu aktivnost. Unatoč uzbuđenju što je pred njima kraljica, svi su vježbe prošli vrlo uspješno upravo uz ohrabrivanje same kraljice i naše prve dame koje su ih bodrile. Jedna od posebnosti poliklinike Suvag, koja provodi specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu osoba s teškoćama u govornoj komunikaciji, je da ima i školu stranih jezika, između ostalog i španjolskog. 

- Kraljica je bila oduševljena našom korisnicom koja je prošla rehabilitaciju u našoj poliklinici, a u isto vrijeme bila uključena u učenje španjolskog jezika. Oduševljena je bila činjenicom da osoba koja ima oštećenje sluha može tako divno govoriti španjolski pa je spontano i sjela na stolicu pored nje, što je vrlo rijetko, a što samo pokazuje istinski osjećaj za čovjeka koji kraljica ima - kazala je ponosno ravnateljica.

Kraljica je obišla i laboratorij multisenzorike, vidjela kako se provodi fonetska ritmika, individualna slušno-govorna rehabilitacija, a od dječice je dobila i poklon pa je sa sobom, osim lijepih uspomena i dojmova, u Španjolsku ponijela knjigu sabranih djela Petra Guberine "Verbotonal Method" i, kako je ispričao šestogodišnji Noa, rozo cvijeće. Kraljica je otišla, a vrtićarac Jakov donio ozbiljan zaključak. 

Zagreb:  Sanja Musić Milanović i  kraljica Španjolske posjetile su  Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG

- Ma moja Rita je i dalje moja kraljica. Kraljica je jako lijepa, ali moja Rita je najljepša - istaknuo je maleni. 

Kralj Filip VI. i kraljica Letizia u prvi službeni posjet Hrvatskoj stigli su jučer na poziv predsjednika Zorana Milanovića. Kao domaćin ih je uz suprugu i prvu damu dočekao na Pantovčaku gdje su održali bilateralne sastanke te im priredili i svečanu večeru. Kralj i kraljica su položili i vijenac ispred Spomenika domovini, a kralj se sastao i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te Vlade Andrejom Plenkovićem.

Uz predsjednika Milanovića sudjelovao je u Hrvatskom državnom arhivu na hrvatsko-španjolski forum na kojem je potpisan Memorandum između ministarstava obrazovanja dvije zemlje o projektu vrijednom 650 milijuna eura.

Zagreb: Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva znanosti Hrvatske i Španjolske

Program je to istraživanja nuklearne fuzije koja bi u budućnosti mogla biti izvor energije kao zamjena za fosilna goriva i nadopuna drugim rješenjima za čistu energiju. Projekt DONES, inicijativa dviju zemalja, koja je ujedno strateški važna za EU, predviđa partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES te uključuje suradnju fizičara dviju zemalja, hrvatskih i španjolskih kompanija i daje šanse hrvatskim visokotehnološkim tvrtkama.

DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a (European Strategy Forum on Research Infrastructures) kao istraživačka infrastruktura za testiranje materijala potrebnih za gradnju prve demonstracijske elektrane u EU u kojoj bi se struja proizvodila pomoću fuzije, za razliku od klasičnih nuklearnih elektrana koje rade na principu fisije. 2035. bi se u Granadi na jugu Španjolske trebala početi graditi fuzijska elektrana DEMO, a projekt DONES trebao bi dati materijal za nju. Elektrana bi trebala biti stavljena u funkciju oko 2050. godine.

Španjolski kralj Filip i Milanović razgovarali o politici i znanosti: Zadovoljni su odnosom zemalja
Španjolski kralj Filip i Milanović razgovarali o politici i znanosti: Zadovoljni su odnosom zemalja

- Projekt DONES je dokaz važnosti koju mi, u Hrvatskoj i Španjolskoj, dajemo istraživanju održivih izvora energije za budućnost, a na bilateralnom planu briljantan primjer suradnje i partnerstva u svom najboljem izdanju između naše dvije zemlje - rekao je kralj Filip dodavši kako je Europska unija prepoznala važnost i hitnost ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije, ali i da, iako je potpora institucija EU-a jako važna, to traži i uključivanje zemalja članica i partnera.

- Za nas je danas ogroman izvor ponosa, kada postavljamo temelje za ovaj izvrstan projekt, istaknuti tako ambiciozan i tehnološki napredan program kao obilježje naše bilateralne suradnje s Hrvatskom - poručio je.

Predsjednik Milanović također je istaknuo kako je ovo iznimno važan događaj za suradnju između dvije zemlje koji ima i snažnu europsku dimenziju naglašavajući važnost projekta istraživanja nuklearne fuzije i za hrvatske znanstvenika i kompanije.

Složili su se da je u današnjem svijetu punom izazova, kad znanstvenici upozoravaju da je hitno potrebno djelovati, a održiv razvoj je nešto bez čega se neće moći, potreban kolektivan napor, dijeljenje znanja i kreativnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...