Obavijesti

News

Komentari 233

Kralju pršuta sjeli prvi sporni milijuni - 'zakuhao' ih Jakovina

Kralju pršuta sjeli prvi sporni milijuni - 'zakuhao' ih Jakovina
5

Vlada je išla u nagodbu 'tešku' 77 milijuna s Markom Pipunićem unatoč protivljenju DORH-a i Europske komisije. Sad im prijeti gubitak još 115 milijuna kuna, a do kraja ožujka bit će isplaćena i druga polovica nagodbe

VIDEO

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) dobio je jučer prijavu protiv Vlade jer je odlučila isplatiti gotovo 77 milijuna kuna dvjema malim tvrtkama slavonskog poljoprivrednog proizvođača Marka Pipunića.

Prijavu je podnio bivši dužnosnik Ministarstva poljoprivrede s nizom argumenata koji pokazuju da se time krše pravila Europske komisije o dodjeli poticaja. Podsjetimo, 24sata su u prosincu otkrila da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice, daleko od očiju javnosti, odobrila spornu nagodbu, protiv koje je bio i DORH. 

Isplatu poticaja prije je blokirala i Europska komisija smatrajući da se novac ne smije isplatiti jer su Pipunić, ali i još neki poduzetnici, pokušali zaobići europska pravila za dodjelu poticaja. To je najveća afera iz mandata SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a proteže se kroz mandate već trećeg ministra poljoprivrede. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada Andreja Plenkovića ovim nije zatvorila aferu nego je otvorila njen potpuno novi krak.

Podsjetimo da nam Vlada već dulje od mjesec dana nije dala nikakvo obrazloženje zašto idu u nagodbu. Sad nam je Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo da je prva polovica novca isplaćena, a do kraja ožujka će biti isplaćena i druga polovica od 77 milijuna kuna.

- Pravna osnova za isplatu su sklopljene sudske nagodbe - navode u Ministarstvu poljoprivrede, što je i prva službena potvrda ove afere.

Novac su dobile tvrtke Salami Aurea i Copadio, male tvrtke u vlasništvu Žita Marka Pipunića. On nam također nije odgovorio ništa o razlozima nagodbe.

Treba naglasiti da smo već ranije otkrili kako je novac u proračunu osiguran gotovo dva mjeseca prije nego što je povjerenstvo Ministarstva pravosuđa predložilo nagodbu!

Masna nagodba: 'Kralju pršuta' Vlada daje 77 milijuna kuna
Masna nagodba: 'Kralju pršuta' Vlada daje 77 milijuna kuna

Kako je sve počelo? EU je davala poticaje za modernizaciju proizvodnje. Ali maksimalni iznos koji je jedan poduzetnik mogao dobiti bio je pet milijuna eura (38,4 mil. kuna). Ograničenje je postavljeno baš kako veliki ne bi pokupili sav novac. 

Pipunić, ali i još neki drugi, razbijaju jedan projekt na tri dijela i prijavljuju ga kroz tri različite tvrtke. Konkretno, u Pipunićevu slučaju riječ je o tvornici pršuta i suhomesnatih proizvoda u Čepinu, koja sad prodaje brend Dobro. Naša Agencija za plaćanje i Ministarstvo prvo odobravaju novac, a onda Europska komisija naređuje reviziju jer je uvidjela zlouporabu i pokušaj prijevare. 

Na kraju Pipuniću, ali i još nekima, poput Osatina grupe ili govedarstva Širjan, novac nije isplaćen. Pipunić tuži, dobiva na prvom stupnju, a Vlada ne čeka okončanje spora nego nagodbom isplaćuje novac.

Sud EU u sličnim je slučajevima u Bugarskoj već presudio da se novac ne smije isplatiti. Vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić također je pokrenuo tužbe, kao i Zvonimir Širjan. Ako po istom principu kao i s Pipunićem Vlada sklopi nagodbe, to će nas koštati još 115 milijuna kuna. 

Afera s poticajima: Osigurali su mu 77 mil. kn i prije nagodbe
Afera s poticajima: Osigurali su mu 77 mil. kn i prije nagodbe

Ervačić nam je kratko poručio da ne može ništa komentirati jer postupci traju. Zvonimir Širjan potvrdio je jednu tužbu, ali nije htio reći očekuje li sad i on nagodbu.

- Mi smo sve to prepustili odvjetnicima u ruke - kratko nam je rekao Širjan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer