News

Komentari 233

Kralju pršuta sjeli prvi sporni milijuni - 'zakuhao' ih Jakovina

Kralju pršuta sjeli prvi sporni milijuni - 'zakuhao' ih Jakovina

Vlada je išla u nagodbu 'tešku' 77 milijuna s Markom Pipunićem unatoč protivljenju DORH-a i Europske komisije. Sad im prijeti gubitak još 115 milijuna kuna, a do kraja ožujka bit će isplaćena i druga polovica nagodbe

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) dobio je jučer prijavu protiv Vlade jer je odlučila isplatiti gotovo 77 milijuna kuna dvjema malim tvrtkama slavonskog poljoprivrednog proizvođača Marka Pipunića.

Prijavu je podnio bivši dužnosnik Ministarstva poljoprivrede s nizom argumenata koji pokazuju da se time krše pravila Europske komisije o dodjeli poticaja. Podsjetimo, 24sata su u prosincu otkrila da je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice, daleko od očiju javnosti, odobrila spornu nagodbu, protiv koje je bio i DORH. 

Isplatu poticaja prije je blokirala i Europska komisija smatrajući da se novac ne smije isplatiti jer su Pipunić, ali i još neki poduzetnici, pokušali zaobići europska pravila za dodjelu poticaja. To je najveća afera iz mandata SDP-ova ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a proteže se kroz mandate već trećeg ministra poljoprivrede. 

Vlada Andreja Plenkovića ovim nije zatvorila aferu nego je otvorila njen potpuno novi krak.

Podsjetimo da nam Vlada već dulje od mjesec dana nije dala nikakvo obrazloženje zašto idu u nagodbu. Sad nam je Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo da je prva polovica novca isplaćena, a do kraja ožujka će biti isplaćena i druga polovica od 77 milijuna kuna.

- Pravna osnova za isplatu su sklopljene sudske nagodbe - navode u Ministarstvu poljoprivrede, što je i prva službena potvrda ove afere.

Novac su dobile tvrtke Salami Aurea i Copadio, male tvrtke u vlasništvu Žita Marka Pipunića. On nam također nije odgovorio ništa o razlozima nagodbe.

Treba naglasiti da smo već ranije otkrili kako je novac u proračunu osiguran gotovo dva mjeseca prije nego što je povjerenstvo Ministarstva pravosuđa predložilo nagodbu!

Kako je sve počelo? EU je davala poticaje za modernizaciju proizvodnje. Ali maksimalni iznos koji je jedan poduzetnik mogao dobiti bio je pet milijuna eura (38,4 mil. kuna). Ograničenje je postavljeno baš kako veliki ne bi pokupili sav novac. 

Pipunić, ali i još neki drugi, razbijaju jedan projekt na tri dijela i prijavljuju ga kroz tri različite tvrtke. Konkretno, u Pipunićevu slučaju riječ je o tvornici pršuta i suhomesnatih proizvoda u Čepinu, koja sad prodaje brend Dobro. Naša Agencija za plaćanje i Ministarstvo prvo odobravaju novac, a onda Europska komisija naređuje reviziju jer je uvidjela zlouporabu i pokušaj prijevare. 

Na kraju Pipuniću, ali i još nekima, poput Osatina grupe ili govedarstva Širjan, novac nije isplaćen. Pipunić tuži, dobiva na prvom stupnju, a Vlada ne čeka okončanje spora nego nagodbom isplaćuje novac.

Sud EU u sličnim je slučajevima u Bugarskoj već presudio da se novac ne smije isplatiti. Vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić također je pokrenuo tužbe, kao i Zvonimir Širjan. Ako po istom principu kao i s Pipunićem Vlada sklopi nagodbe, to će nas koštati još 115 milijuna kuna. 

Ervačić nam je kratko poručio da ne može ništa komentirati jer postupci traju. Zvonimir Širjan potvrdio je jednu tužbu, ali nije htio reći očekuje li sad i on nagodbu.

- Mi smo sve to prepustili odvjetnicima u ruke - kratko nam je rekao Širjan.

Najčitaniji članci