Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
37 komentara

Krava se prošetala preko EU granice pa je 'osudili' na smrt

Krava koja se treba oteliti za tri tjedna odlutala je preko granice i iz Bugarske ušla u Srbiju. Kako nije prošla redovnu graničnu kontrolu, vlasti kažu da je moraju eutanazirati

Foto: Facebook
37 komentara

Bređa krava osuđena je na smrt zbog prelaska granice s Europskom unijom.

Krava Penka, koja se treba oteliti za otprilike tri tjedna, odlutala je od stada iz sela Kopilovtsi u Bugarskoj i prešla granicu sa Srbijom, odnosno ušla je u državu koja nije članica EU

Krava je dva tjedna kasnije vraćena vlasniku Ivanu Haralampievu, a srpski veterinari rekli su da je krava u izvrsnom zdravstvenom stanju, piše Independent.

No bugarske vlasti kažu da životinju treba eutanazirati zbog strogih zakona Europske unije, javlja AFP.

O svemu obaviješten Europski parlament

Prema regulativama Europske komisije, krave moraju proći graničnu kontrolu s dokumentima koji potvrđuju da su dobrog zdravlja. Ako prelazak preko granice nije odobrila granična kontrola EU na temelju potvrde veterinara iz EU, životinju treba uspavati. 

- Nije na nama da odlučujemo. Moram poštovati odredbe koje stižu iz Bruxellesa - izjavio je veterinar Lyubomir Lyubomirov

John Flack, član Europskog parlamenta iz redova konzervativaca pisao je premijeru Bugarske Boyku Borissovu i predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju. Flack je pokušao skrenuti pažnju na Penkin slučaj i zamoliti za milost. Čak je ponudio da će platiti troškove pregleda veterinara iz Europske unije kako bi spasio život sirotoj životinji. 

Peticija za spašavanje Penke

- Smatram da je ovo jedna od onih situacija u kojoj pragmatičnost treba imati prednost nad strogim držanjem pravila - istaknuo je Flack. 

Na stranicama change.org raspisana je peticija kojom se od Europskog parlamenta traži da u ovom slučaju naprave iznimku. 

- Vjerujemo da Penkin slučaj pokazuje nedostatak suosjećanja tijela Europske unije za obične ljude, poput Penkinog vlasnika, koji je izvan sebe zbog ove situacije, stoji u peticiji. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message