News

Komentari 116

'Štrajk u osnovnim i srednjim školama počet će 10. listopada'

'Štrajk u osnovnim i srednjim školama počet će 10. listopada'

Sindikalni čelnici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec poručili su kako nema kompromisa ni cjenkanja oko zahtjeva za rast koeficijenata za 6,11 posto. Spremni su tek razgovarati o dinamici ispunjenja zahtjeva.

Školski sindikati predali su u Vladu najavu štrajka u osnovnim i srednjim školama, jer Vlada te ministri Zdravko Marić i Josip Aladrović bez obrazloženja odgađaju sastanke o sindikalnim zahtjevima za povećanje koeficijenta u sustavu obrazovanja. Sindikati su štrajk najavili za 10. listopada, a trajat će do ispunjenja zahtjeva. Iz taktičkih razloga ne otkrivaju kako će on izgledati, a najavili su da će svi detalji biti poznati dan ranije odnosno 9. listopada. Nakon najave štrajka mirenje se treba održati unutar pet dana i to bez odlaganja.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Od cilja, a to je rast koeficijenata za 6,11 posto ne odustajemo. Mi i naši ljudi su spremni. Ako neće doći do rezultata tijekom mirenja doći će sigurno nakon pritiska - kazala je sindikalistica Sanja Šprem.

Kaže da od Vlade do sada nisu dobili nikakvu ponudu. Sindikalac Branimir Mihalinec kazao je da se štrajka ne boje, ali i napominje da im on nije cilj.

- Naš cilj da Vlada prihvati zahtjeve jer su oni moralni, argumentirani i pravedni - rekao je.

Sindikati nisu odgovorili kako će se štrajk u sustavu obrazovanja odraziti na učenike uz poruku da o tome treba razmišljati Vlada.

POGLEDAJTE VIDEO: Najavili štrajk

- Ovo nije borba protiv Vlade nego za dostojanstven položaj zaposlenika u sustavu,  za bolje obrazovanje. Sigurni smo da će i roditelji uvažiti zahtjeve sindikata. Ako je cilj reforme obrazovanja zadovoljan učenik korak u tome je i zadovoljan učitelj te ostali zaposleni u sustavu - poručila je Šprem.

Sindikati nisu spremni na kompromise kada je u pitanju zahtjev za rastom koeficijenta za 6,11 posto.

- Možemo razgovarati eventualno o dinamici postizanja cilja, ali o visi nismo spremni razgovarati niti se cjenkati - poručio je  Mihalinec.

Na najavu štrajka školski sindikati odlučili su se nakon što su treći put odgođeni razgovori između Vlade i sindikata. Sastanak se trebao održati danas, a sindikalisti navode da je odgođen jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu. 

Najčitaniji članci