Obavijesti

News

Komentari 3

Krešić: 'Granicu prema Srbiji i Crnoj Gori moramo ojačati...'

Krešić: 'Granicu prema Srbiji i Crnoj Gori moramo ojačati...'
3

Krešić je upozorio kako se u BiH ne primjenjuje Zakon o strancima i njihovu kretanju budući se migranti bez ikakvih isprava slobodno kreću po zemlji...

VIDEO

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je u ponedjeljak kako bi vlasti BiH morale osnažiti nadzor na granici na istoku prema Srbiji i Crnoj Gori kako bi pokušale smanjiti ulazak ilegalnih migranata zbog čega prijeti humanitarna katastrofa.

- Postojeći resursi se moraju u potpunosti staviti u funkciju posebno kada je u pitanju nadzor  granice. Jedan od naših fokusa je granica na istoku (Srbija i Crna Gora), kako bismo pokušali ograničiti priljev migranata, provjeravati njihove podatke i kontrolirati kretanje u BiH, rekao je Krešić u pisanoj izjavi koju prenosi HDZ BiH čiji je on visoki dužnosnik.

Policija u BiH i dalje dovodi migrante u kamp blizu granice
Policija u BiH i dalje  dovodi migrante u kamp blizu granice

Krešić je upozorio kako se u BiH ne primjenjuje Zakon o strancima i njihovu kretanju budući se migranti bez ikakvih isprava slobodno kreću po zemlji. Upozorio je da bi upravo takvo nekontrolirano stanje s migrantskom krizom te loši uvjeti njihovog smještaja, moglo eskalirati unutar zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ljudski, financijski, tehnički i smještajni kapaciteti moraju se osposobiti kako migrantska kriza ne bi prerasla u humanitarnu katastrofu. Problem migracija se u najskorijem roku mora staviti pod kontrolu, a to je teško bez funkcionalne državne vlasti", istaknuo je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Po njegovim riječima, poseban problem predstavlja činjenica što BiH od tranzitne postaje zemlja hotspot za migrante budući ne mogu ući u EU.

- Ovo je državni problem i mora mu se žurno i bez odlaganja pristupiti u državnoj nadležnosti, uz suradnju sa susjednim zemljama i EU, mišljenja je Krešić. 

Upozorio je i da je stanovništvo BiH u mnogim područjima ugroženo te da svakodnevno lokalne vlasti apeliraju na pomoć države i traže zaštitu. Poseban problem po Krešićevim riječima predstavlja činjenica da institucije BiH ne primjenjuju zakone koji se tiču ilegalnih migranata.

- Zakoni postoje, ali se ne primjenjuju. Moramo uspostaviti mehanizme djelovanja koji će dati kvalitetniji odgovor na problem migrantske krize nego što je to bilo do sada jer je evidentno da nismo na najbolji način odgovorili problemu s kojim smo suočeni, naveo je Krešić.
Ilustrirao je to činjenicom da vlasti BiH ne znaju niti približno koliko se migranata trenutačno nalazi u zemlji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!