Obavijesti

News

Komentari 26

Kristijan je skupio novac kako bi izvukao prijatelje iz Kabula: 'Čekaju vize, samo žele otići'

Kristijan je skupio novac kako bi izvukao prijatelje iz Kabula: 'Čekaju vize, samo žele otići'

Na svom profilu na društvenoj mreži objavio je da će sav novac uplatiti prijatelju Nooru, a on će ga preraspodijeliti na više obitelji, kojima je potreban. Kampanja prikupljanja sredstava traje do 1. rujna

VIDEO

Nema nikakvih novosti. Čuo sam se s prijateljima, još su na tajnoj lokaciji i sad samo čekaju. Čekaju vize i da se situacija u Kabulu malo smiri kako bi mogli napustiti Afganistan, kazao nam je jučer putnik bloger Kristijan Iličić.

Iličić je na platformi gogetfunding pokrenuo kampanju prikupljanja sredstava kako bi svog vodiča u Afganistanu, njegovu ženu, dvoje djece, svog vozača i cijelu njegovu obitelj, kojima dolaskom talibana prijeti smrtna opasnost, izvukao na sigurno.

POGLEDAJTE VIDEO Što čeka žene u Afganistanu?

Pokretanje videa...

Žene u Afganistanu VIDEO

U svega nekoliko dana uspio je višestruko premašiti cilj i skupiti više od 52.000 dolara.

Na svom profilu na društvenoj mreži objavio je da će sav novac uplatiti prijatelju Nooru, a on će ga preraspodijeliti na više obitelji, kojima je potreban. Kampanja prikupljanja sredstava traje do 1. rujna.

U međuvremenu u Kabulu i dalje traje kaotično stanje. Mnoštvo ljudi i dalje hrli na aerodrom u očajničkom pokušaju da si osiguraju mjesto na nekom od aviona koji evakuiraju civile iz zemlje koja je sad pod kontrolom talibana.

Afganistanski nogometaš pao sa zrakoplova: Dolazak talibana vidio je kao kraj svojih snova
Afganistanski nogometaš pao sa zrakoplova: Dolazak talibana vidio je kao kraj svojih snova

Predsjednik SAD-a Joe Biden u svom je obraćanju naciji priznao da bi tijekom evakuacije mogli biti izgubljeni životi.

- Ne mogu prognozirati kakav će biti konačni ishod niti reći da neće biti rizika od gubitaka. No, uvjeravam da smo mobilizirali sve potrebne resurse - rekao je Biden dodavši da je prioritet evakuirati američke državljane, no da će pokušati pomoći i njihovih afganistanskim saveznicima, kojih je između 50.000 i 65.000 da napuste zemlju.

Dužnosnik NATO-a, koji nije želio da ga se imenuje, rekao je za Reuters da je oko 12.000 stranaca i Afganistanaca koji rade za veleposlanstva i međunarodne humanitarne skupine evakuirano iz Afganistana otkad su talibanski pobunjenici ušli u glavni grad. 

- Proces evakuacije je spor jer je rizičan, ne želimo ni jedan oblik sukoba s pripadnicima talibana i civilima pored zračne luke - pojasnio je.

Talibani pak odbacuju odgovornost za kaos na aerodromu i kažu da su zapadne zemlje mogle biti bolje pripremljene i da su mogle bolje isplanirati evakuaciju. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su očekivali jači otpor afganistanske vojske, koja se slomila nevjerojatnom brzinom.

U Kabul je jučer stigao i suosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar kako bi razgovarao o uspostavi nove “inkluzivne” vlade u Afganistanu. Među ostalim talibanskim vođama u Kabulu je zadnjih dana viđen i Halil Hakani - za kojeg SAD nudi 5 milijuna dolara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e