Obavijesti

News

Komentari 18

Kruh i mlijeko neće poskupjeti, ali neće ni biti nižeg PDV-a

Kruh i mlijeko neće poskupjeti, ali neće ni biti nižeg PDV-a
1

Najnezadovoljniji su u ugostitelji jer Most i HDZ o njima nisu postigli kompromis: hrana, vino, pivo i kava ipak poskupljuju. Petrov kaže da su morali birati između ugostitelja i struje

VIDEO

Od Nove godine poskupjet će cigarete, hrana i piće u kafićima i restoranima, a pojeftiniti struja i odvoz otpada. Pojeftinit će urne i lijesovi, a osnovne živežne namirnice, poput kruha i mlijeka, ipak neće poskupjeti kako je isprva planirano.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Neće poskupjeti ni lijekovi, knjige i novine, kojima je 2018. ministar financija mislio udariti PDV od 12 umjesto pet posto. S druge strane, Vlada neće održati svoje obećanje i spustiti opću stopu PDV-a 2018. godine s 25 na 24 posto, pa tu neće biti evenutalnog pojeftinjenja svega što kupujemo.

Rezultat je to višesatnih pregovora Mosta i HDZ-a prije jučerašnje sjednice Vlade na kojoj je predloženo 15 izmjena zakona u poreznoj reformi.

Most je imao puno više primjedbi, ali je uspio samo spriječiti poskupljenje kruha, mlijeka i knjiga. Za ugostitelje se minimalno izborio. Svi oni će plaćati PDV 25 posto umjesto sadašnjih 13 posto. Izuzetak su tek hoteli koji nude polupansion, pansion i doručak zajedno sa smještajem. Sva ostala hrana i piće u hotelima će poskupjeti.

- Morali smo birati hoće li svim građanima pojeftiniti struja ili ćemo popustiti i povisiti stopu ugostiteljima na 25 posto - rekao je Božo Petrov iz Mosta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Pogoduju velikim hotelima'

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da ovim izmjenama još nisu napravili rasterećenje. Ukupno će na PDV-u država sljedeće godine izgubiti 350 milijuna kuna, a 2018. čak 830 milijuna kuna.

Što se tiče reforme plaća, nema nikakvih promjena za građane u odnosu na ono što je ranije najavljeno. Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata kaže da je dobro da neće poskupjeti hrana, lijekovi i mlijeko, ali ipak traži oporezivanje najvećih plaća i povećanje minimalne plaće za radnike.

Vjekoslav Bošnjak iz Ceha ugostitelja Osječko-baranjske županije kaže da Vlada, što se tiče izmjene PDV-a ugostiteljima, pogoduje velikim hotelima, a udara na male ugostitelje i redovne platiše.

- Sve će morati poskupjeti, neće moći investirati i zapošljavati - kaže Bošnjak.

I Iva Bahunek iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu kaže da niti oni nisu zadovoljni jer Vlada udara na sektor koji čini 20 posto BDP-a umjesto da im izađe u susret.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.