Obavijesti

News

Komentari 49

Završio je najdulji rat za SAD: Iz Afganistana otišao zadnji avion

Završio je najdulji rat za SAD: Iz Afganistana otišao zadnji avion

Iako je vojna evakuacija gotova, diplomatska misija ide dalje, kako bi osigurali da zemlju napuste drugi američki građani i Afganistanci koji to mogu

VIDEO

SAD je završio povlačenje svojih vojnika iz Afganistana, objavila je u ponedjeljak američka vojska, gotovo 20 godina od invazije na tu zemlju nakon terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001.

General Frank McKenzie, zapovjednik združenog stožera oružanih snaga, objavio je to na konferenciji za novinare u Pentagonu pošto su iz Kabula odletjeli posljednji vojnici koji su pomagali u evakuaciji Amerikanaca i Afganistanaca nakon ponovnog dolaska talibana na vlast.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

KABUL EKSPLOZIJA VIDEO

McKenzie je potvrdio da na posljednjih pet letova nije bilo američkih građana te da nema više ni jednog američkog vojnika tamo.. Rekao je i kako će SAD nastaviti s diplomatskom misijom evakuacije.

- Iako je vojna evakuacija gotova, diplomatska misija ide dalje, kako bi osigurali da zemlju napuste drugi američki građani i Afganistanci koji to mogu - rekao je. 

SAD istražuje navode o žrtvama napada dronom u Kabulu
SAD istražuje navode o žrtvama napada dronom u Kabulu

UN usvojio rezoluciju o Afganistanu, ali bez zaštićene zone

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se utvrđuju "obveze" talibana u vezi sigurnog odlaska onih koji žele napustiti Afganistan, ali se ne zahtijeva uspostava zaštićene zone koju je ranije predlagala Francuska. 

Trinaest od 15 članica je glasalo za tekst koji su sastavile Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, a Kina i Rusija su bile suzdržane. 

Vijeće u rezoluciji navodi kako "očekuje" da će se talibani pridržavati svojih "obveza", posebno u pogledu "sigurnog odlaska" Afganistanaca i stranih državljana iz Afganistana nakon povlačenja Sjedinjenih Država koje bi se trebalo završiti u utorak. 

Ali u rezoluciji se ne spominje "sigurna ili zaštićena zona" o kojoj je govorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

On je u nedjelju izjavio da će se Pariz i London zalagati u UN-u za uspostavu "sigurne zone" u Kabulu kako bi se omogućio nastavak "humanitarnih operacija". 

Talibani tvrde: Napadi ISIL-a bi trebali stati kad odu Amerikanci
Talibani tvrde: Napadi ISIL-a  bi trebali stati kad odu Amerikanci

"Naš prijedlog rezolucije cilja na uspostavu zaštićene zone u Kabulu pod kontrolom Ujedinjenih naroda, koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija“, rekao je tada Macron novinarima. 

Diplomati UN-a su u ponedjeljak objasnili da se ne radi o pravoj "zaštićenoj zoni", već se smatra da su talibani dužni da se pridržavaju obveza u smislu "sigurnog odlaska" onih koji žele izaći iz zemlje.  

"Ova rezolucija nije operativna, radi se o načelima, ključnim političkim porukama", rekla je neimenovana diplomatkinja novinarima. 

Richard Gowan, UN-ov stručnjak za prevenciju sukoba u International Crisis Group, kaže da rezolucija "barem upućuje političku poruku talibanima o potrebi da zračna luka ostane otvorena i da UN može upućivati pomoć". 

Ali globalno "tekst je prilično blag" i "Macron je pogriješio što je odustao od ideje zaštićene zone u zračnoj luci u Kabulu ili što tu ideju nije jasno prenio", rekao je Gowan.

Prema rezoluciji, Vijeće sigurnosti "potvrđuje važnost poštivanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina" i potiče nalaženje uključivog političkog rješenja uz značajno sudjelovanje žena.

Vijeće također traži da se "afganistanski teritorij ne koristi za prijetnje ili napade na druge zemlje, niti kao sklonište terorista", stoji u rezoluciji.

POGLEDAJTE INTIMNU ISPOVIJEST AFGANISTANCA KOJI JE DOSELIO U HRVATSKU:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina