Obavijesti

News

Komentari 27

Nakon stravičnog požara stana, Valčići su dobili sina Emanuela!

Nakon stravičnog požara stana, Valčići su dobili sina Emanuela!
9

Prijatelji pomažu Davoru Valčiću u čišćenju stana i prikupljanju pomoćI. Odlučili su ga rasteretiti svega nakon požara jer je njegova žena Anamarija trebala roditi i uskoro je na svijet došao mali Emanuel

VIDEO

Anamarija i Davor Valčić, mladi par koji je ostao bez svega u katastrofalnom požaru u Zadru dobili su sina Emanuela u četvrtak oko 23 sata! Samo par dana ranije vatra je progutala njihov jedini dom, ali tuga prethodnih dana sada je u drugom planu. Privremeni smještaj su dobili, tako da će maleni Emanuel svoje prve dane provesti u novom domu za cijelu obitelj.

Osjetila je dim, a onda su banuli vatrogasci

Anamarija je na dan požara bila u stanu. Kuhala je ćufte. Pored lonca na štednjaku bila je i džezva kave. Osjetila je dim i sekundu nakon toga na vrata joj je pokucao vatrogasac.

- Ako mi se nije porodila u autu tog trena! To je veliki stres za nju, još uz to se dogodi i požar - govori nam njen mlađi brat Matija.

Stojimo u stanu obitelji Valčić, odnosno u onome što je od njega ostalo. Profesor umjetnosti iz zadarskog MIOC-a, Valentino Radman, pakira lonce i tave u kutije. 

POGLEDAJTE VIDEO Obitelj u Zadru u požaru ostala bez stana

Pokretanje videa...

Našli medu u izgorenom stanu VIDEO

- Renovirali su kuhinju deset dana prije požara, ona je jedina preživjela - objašnjava nam Jure Zubčić. 

Tu su i stolar Ante, radijski tonac Jure, ukupno ih je sedam. Sistematizirano hodaju po stanu, spašavaju što se spasiti da. Većina stvari je uništena jer što nije dotakla vatra, upropastila je voda kojom su gasili. 

Davor je u to vrijeme bio s Anamarijom koja je svaki čas trebala roditi.

- Htjeli smo mu pomoći, da uopće ne mora misliti o stanu nego da je uz Anamariju - priča nam Zubčić. 

Za dovesti dijete na svijet i brinuti se o njemu treba cijelo selo, u ovom slučaju grad. WhatsApp grupa u kojoj se dogovaraju oko pomoći broji 50-ak ljudi, ali to nisu svi koji su uključeni. 

Grad im je na privremeno korištenje dao stan u kojem nije bilo ničega. Dok je Anamarija pod trudovima i Davor ju drži za ruku, ekipa oprema njihov novi privremeni dom. 

'Cijeli život mi je bio u tom stanu': Za zadarskog voditelja skupili skoro 100 tisuća kuna
'Cijeli život mi je bio u tom stanu': Za zadarskog voditelja skupili skoro 100 tisuća kuna

- Davor je u tom trenutku s kćerkicom Jonom (4) šetao psa. Ja sam bio na sjednici. Čim sam čuo dojurio sam na Narodni trg i nazvao Davidovu kolegicu Anamariju s portala 057. Uskoro se javio njegov prijatelj iz Dublina, Tomislav, koji nije mogao ništa osim pokrenuti GoFundMe. Ja nisam znao tko je to, pa sam zivkao da provjerim i kad je Davor rekao da je super tip, javio sam mu se. Imamo prijateljicu knjigovotkinju koja nam je napisala svu dokumentaciju i proučila zakon o humanitarnim akcijama. GoFundMe uzima 8 ili 9 posto za sebe jer su posrednici. Otvorili smo žiro račun i tako je krenulo. Trebat će tu dosta novca da se to obnovi. Zasad sa svih strana dolazi namještaj ali koordinirano sve jer im treba jedan krevet, a ne sedam. Ma bit će to dobro, uključili smo se svi jer je ovo iznad politike i iznad profesije - objašnjava nam Zubčić. 

Akciju su nazvali ‘Ovo je Zadar’ jer je Davor na pitanje kolegice o tome je li zabrinut rekao ‘Ovo je Zadar’ aludirajući na to da i kad je najteže, Zadrani se okupe.

- On nas svako ljeto upregne - govori kroz smijeh njegov šogor Matija i dodaje:

- Kad je trebalo bojati stan, bojali smo. Desetak dana nakon, dogodio se požar u WC-u zbog bojlera pa je bilo ‘bojaj opet’. Nedavno nam je rekao da treba renovirati krov. I opet požar.

Davidovu prijatelji kroz šalu pokušavaju ne misliti o tragediji.

U izgorenom stanu našli medu: 'Kći je gledala kako gori stan i plakala 'moj medo'. To je čudo'
U izgorenom stanu našli medu: 'Kći je gledala kako gori stan i plakala 'moj medo'. To je čudo'

- A tragedija je - govori tonac Jure.

Ispod Valčića živi njegova baka Marija (96). Njezin stan nije zahvatila vatra, ali su popucale cijevi.

- Ma lako za to, popravit će se. Meni je bitno da je baba dobro. Ona je u tom stanu preživjela iskrcavanje bombi u drugom svjetskom ratu, Domovinski rat, nedavno je preživjela koronu. Imala je ulaz oba plućna krila. Vatrogasci su ju došli iznijeti iz stana jer se nije dala. ‘Preživjela sam bombe, ne izlazim zbog požara. Ako trebam izgorjeti, nek' izgorim.’ Tako im je rekla - prepričava nam Jure. 

Kažu da su se aktivirali, jer je Davor njihov prijatelj, voljeni zadarski DJ na radiju 057 i najbitnije: ovo je bilo jedinih 50 kvadrata koje je četveročlana obitelj imala. 

- Davor i Prte ujutro, kako ne! Legende! Bit će to dobro, pomoći ćemo svi - dobacuje stariji čovjek na ulici. 

Valčići će sina Emanuela dovesti u privremeni stan, a da mlada obitelj može ponovno živjeti u svojih 50 kvadrata, mogu pomoći svi.

Humanitarna akcija "Ovo je Zadar" vezana je uz račun HR2424020063103979614. Svi koji žele uplatiti novac u opisu plaćanja trebaju obvezno upisati opis "Humanitarna akcija Ovo je Zadar", uz poziv na broj HR00 i model broj OIB-a. Ukoliko se radi o stranom državljaninu ili nemate pri ruci OIB, moguće je uplatiti samo preko modela HR99.
Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC je ESBCHR22
Nastavimo s akcijom, pomozimo Davoru jer - "Ovo je Zadar!".
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik