News

Komentari 68

Kupio penzionere, dogovorio isplatu lijekova. Tako Plenković sad vodi predizbornu kampanju

Kupio penzionere, dogovorio isplatu lijekova. Tako Plenković sad vodi predizbornu kampanju

U tjednu kad je raspisao lokalne izbore premijer Plenković odobrio je isplatu covid dodatka za 800 tisuća penzionera i dogovorio isplatu dugova veledrogerijama. Ono što je bilo nemoguće, sad je ekspresno riješeno.

"Stalno se ponavljaju iste stvari. Uvijek uoči nekakvih izbora veledrogerije angažiraju PR agencije kako bi silovale medije da postavljaju ovakva pitanja i rade pritisak u medijima", poručio je premijer Andrej Plenković prije dva tjedna, komentirajući zahtjev veledrogerija za isplatom dugovanja.

I što se onda dogodi?

Andrej Plenković uoči lokalnih izbora dogovori s veledrogerijama otplatni plan dugovanja.

Na jučerašnjem sastanku ministar financija Zdravko Marić dogovorio je otplatu 3,7 milijardi kuna, uz skraćivanje rokova plaćanja."Moram priznati da smo iznenađeni iznosom", izjavio je Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike.

Danima se premijer Plenković bahatio. "Dostavljat će oni lijekove, ne brinite se", kazao je prije dva tjedna, "uvijek isto završi". Pa kad su veledrogerije odlučile da ne dostavljaju lijekove, Plenković je ipak odobrio isplatu dugovanja.

Ipak ne mogu izdržati

Još do jučer premijer je opravdavao kašnjenja u plaćanju i dugove od nekoliko milijardi kuna tvrdnjama kako veledrogerije "mogu izdržati, imaju velike zarade, ne vidi da su gladni", uvjeravao javnost da nema problema u opskrbi lijekova u bolnicama i poručivao kako "veledrogerije ipak moraju raditi u Hrvatskoj".

A jučer je, eto, Vlada dogovorila isplatu duga.

Zašto? Upravo zbog onoga za što je Plenković optuživao veledrogerije - zbog lokalnih izbora.

Kao što su veledrogerije pogodile tajming s pritiskom na Vladu, tako je Vlada zbog tog tajminga popustila njihovu pritisku. 

I kao što je Plenković dan ranije objavio isplatu Covid dodatka umirovljenicima, tako je odobrio isplatu duga dobavljačima lijekova.  Sve ono što je bilo nemoguće izvršiti jučer, postalo je moguće danas, nakon raspisivanja lokalnih izbora i ulaska u predizbornu kampanju. 

Milijarde iz proračuna

Do jučer nije bilo novca za usklađivanje mirovina ni za pomoć umirovljenicima, jučer se bez problema i rebalansa našlo 700 milijuna kuna. Do jučer nije bilo novca za dugove veledrogerijama, jučer se "internim preraspodjelama" našlo za mjesečne isplate od 900 milijuna kuna bolnicama i ljekarnama.

"Vlada i ministarstvo financija znaju prepoznati trenutak kada treba riješiti problem", komentirao je šef Medike.

A taj trenutak za HDZ su uvijek izbori. 

Bilo je tako za Ive Sanadera koji je uoči izbora potpisivao sve kolektivne ugovore sa sindikatima s obavezama koje kasnije vlade nisu mogle ispunjavati, a tako je s Andrejom Plenkovićem koji prije izbora čisti sve zaostatke, zataškava svako nezadovoljstvo i dijeli svakakve darove. Kome god stigne.

Plenković, poput Sanadera, čeka da kriza eskalira, da nezadovoljstvo dosegne vrhunac, kako bi se pojavio kao spasitelj. Malo pred biračima pokazuje mišiće, malo potpisuje sve što treba. Jer, stalno se ponavlja isto. Prije izbora HDZ pristaje na sve.

No izbori će doći i proći, a sljedeći neće doći još tri godine. Čemu se onda možemo nadati od Plenkovićeve vlade?

Najčitaniji članci