Obavijesti

News

Komentari 20

Kutle bi na račun fijaska na sudovima mogao do milijuna

Kutle bi na račun fijaska na sudovima mogao do milijuna

Nekoć omiljeni HDZ-ov tajkun Miroslav Kutle iz BiH s veseljem gleda kako postupci protiv njega nakon 20 godina padaju ili odlaze u zastaru

VIDEO

Omiljeni tajkun prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i jedan od osnivača HDZ-a, Miroslav Kutle, koji slovi kao ogledni primjer privatizacijske pljačke na hrvatski način, od domaćeg pravosuđa već se desetljeće skriva u BiH.

Do sada je porezne obveznike kroz plaćanje sudskih postupaka protiv njega (suci, tužitelji, vještaci, odvjetnici...) koštao milijune, a prema svemu sudeći, ovom ćemo poduzetniku, iza kojeg su ostala uništena poduzeća, zbog fijaska predmeta koji se protiv njega vode na sudovima platiti još milijune.

Kako postupci koji se protiv njega vode odlaze ili klize u zastaru, promućurni poduzetnik, koji je na vrhuncu moći svoje poslovanje usporedio s vožnjom bicikla: “Ako stanem, padam!”, može uzeti kalkulator u ruke i polako računati koliko bi milijuna za koju godinu mogao dobiti od Republike Hrvatske.

Bio je optužen zbog privatizacije Tiska, Gradskog podruma, zbog malverzacija pri preuzimanju Slobodne Dalmacije, Dalme, Dione, Mirne Rovinj, Dubrovačke banke... Ukupno su ga teretili za štetu od 600 milijuna kuna, a sva djela koja su mu stavljali na teret počinjena su u ‘90-ima. Kutle je uhićen početkom 2000., nakon smjene vlasti, a ubrzo je optužen za muljaže oko Tiska. Zbog toga je 2004. bio osuđen na 6,5 godina zatvora te je ponovno završio u Remetincu, ali je presuda poslije ukinuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mijenjali su se suci i optužnica, mijenjana je pet puta, a šteta je s prvotnih 47 milijuna kuna na kraju spala na nekih 30 milijuna kuna. Tužiteljstvo je 2016. godine u strahu od zastare pokušalo iskoristiti institut ratnog profiterstva, no nije uspjelo jer je sud uvažio da su “djela počinjena u vrijeme neposredne ugroženosti neovisnosti, ali da pri tome nije opisan način na koji su optuženici iskoristili navedeno stanje...”

Sud je na kraju u srpnju 2020. godine utvrdio kako je nastupila zastara.

Zbog ovog predmeta Kutle je u istražnom zatvoru proveo, sam je to ustvrdio u intervjuu Večernjem listu 7. listopada 2011., nakon što je pobjegao u BiH, 21 mjesec. Na kraju je oslobođen, a država je dužna nadoknaditi štetu svakome tko je nepotrebno zatvoren. Primjerice, Nikica Jelavić, koji je u istražnom zatvoru proveo tri godine, a 2000. godine bio je u istom zatvoru u kojem je bio pritvoren i Kutle, pravomoćno je oslobođen svih optužbi. Suđeno mu je kao šefu zagrebačke mafije.

Država će mu za 1120 dana u pritvoru s kamatama platiti oko 500.000 kuna odštete. U pravilu, odšteta iznosi 350 kuna za dan istražnog zatvora, što bi u Kutlinu slučaju bilo oko 220.000 kuna.

- Ukupno sam u proteklih 10 godina na hodanje po sudovima utrošio oko 2300 dana, znači proveo sam po sudovima više od šest godina. U najžešćem razdoblju protiv mene i stotinjak ljudi bilo je pokrenuto više od 20 procesa – rekao je Kutle 2011.

On je mahom sam plaćao svoje odvjetnike (i po dva) dok nije pobjegao. One koje je dobivao po službenoj dužnosti plaća država, i to pola iznosa od odvjetničke tarife. Za kaznena djela za koja su ga teretili odvjetnička tarifa iznosila je u pravilu od 5000 do 6000 kuna + PDV po danu, pa ako se uzme Kutlina tvrdnja da je do bijega u BiH na sudovima proveo 2300 dana te ako na kraju bude pravomoćno oslobođen u svim postupcima, ili oni odu u zastaru, grubom računicom dođe se do iznosa od 16 milijuna kuna koji bi Kutle mogao potraživati od države, odnosno od poreznih obveznika, samo po toj osnovi. Za Slobodnu Dalmaciju u rujnu je rekao da je u 2019. imao 11 oslobađajućih prvostupanjskih presuda, s tim da nije mogao precizirati koliko se još postupaka vodi protiv njega.

*Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu koji je na kioscima od petka 13. studenog

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21