Obavijesti

News

Komentari 56

Labudovi ugibaju od hladnoće i gladi u Koprivnici i Puškašu

Labudovi ugibaju od hladnoće i gladi u Koprivnici i Puškašu
4

Zimski mjeseci ovim prelijepim kraljevskim životinjama mogu biti itekako teški, posebno kada temperatura padne jako ispod nule, a jezero se zaledi...

VIDEO

Idilično vikend naselje na jezeru Puškaš kod malenog sela Topolje u Baranji uvijek je krasilo mnoštvo pripitomljenih labudova koji na ovom jezeru obitavaju tijekom cijele godine. Njih nekoliko stotina hrani se ribicama koje ulove u tom jezeru ali i zrnjem koje pokupe na obližnjim poljima nakon žetve. No, zimski mjeseci ovim prelijepim kraljevskim životinjama mogu biti itekako teški, posebno kada temperatura padne jako ispod nule, a jezero se zaledi.

- Već par dana suprug i ja primjećujemo da labudi ugibaju. Jezero je zaleđeno, a hrane nemaju, nitko im ništa ne donosi. Baranja je puna labudova i oni su tijekom toplih mjeseci turistička atrakcija, ali tijekom zime nitko nije zadužen da o njima brine. Jako mi je žao tih životinja pa ih već danima dolazim hraniti sa svime što nađem za kupiti, starim kruhom, keljom, salatom, pšenicom, kukuruzom. Oni sve pojedu i još trče zamnom kad odlazim - kaže Dubravka Bešlić (59) iz Osijeka koja svaki slobodan trenutak provodi u svojoj maloj baranjskoj vikendici na Puškašu. Kako bi spasila labudove, njih oko 200-tinjak, koji borave na ovom jezeru, na svom je Facebook profilu objavila apel za pomoć u hrani. Prve su se javile Osječanke Marija Vekić i Jovana Krolo koje su u pekarnicama kupile velike vreće starog i suhog kruha te donijele Dubravki.

- To su prekrasne životinje i nevjerojatno je da nikoga nije briga za njih. O njihovom ugibanju obaviješten je i načelnik općine ali je rekao da oni tu ništa ne mogu, da labudovi ugibaju jer su stari i bolesni, što nije istina - kaže Marija koja je potegnula autom iz Osijeka da nahrani životinje.- Često sam u Baranji i sa labudovima pa znam da su to fascinantne životinje. Njima hrana daje energiju i potkožnu masnoću kojom griju svoje nožice. Kada se jezero počne zaleđivati, oni se poslože u jednu dugačku liniju u vodi i snažno i stalno udaraju nožicama kako bi spriječiti da se voda dalje zaleđuje. Time troše puno svoje energije, a ako nemaju hranu, ubrzo ugibaju - kaže Jovana.

Labodovi ugibaju i u Koprivnici

Labudovi ugibaju i na jezeru Šoderica u Koprivnici. U posljednjih nekoliko dana uginulo ih je 10 i biolog Goran Šafarek savjetuje sve koji dolaze hraniti ptice da ih ne diraju.

- Riječ je o povećim brojkama, jer obično baš i nema uginulih, a ostale ptice ne ugibaju, samo labudovi. Moguće je da su nešto pojeli, moguća je zaraza, no teško je znati - kaže Šafarek i dodaje da ih je umjesto kruhom bolje hraniti  netretiranom hranom poput kukuruza i zelene salate, rekao je za ePodravinu.

Ribič i fotograf Mirko Hanžeković koji je prvi primijetio uginule ptice kaže kako je neobična pojava da ugibaju u tolikom broju, a i čudno se ponašaju, mlitavi su, mogu se uloviti, dodaje. 

– Jučer je policija četiri sata čekala da uginule ptice netko pokupi. Trebalo bi sve to ubrzati – smatra Hanžeković.

Veterinar dr. Ratimir Juršetić iz koprivničke Veterinarske stanice kaže da je sve učinjeno prema proceduri te kako su tkiva poslana na analizu, a rezultati će se znati idući tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk