News

Komentari 33

Laburisti: Prestanite mrcvariti narod i hitno raspišite izbore

Laburisti: Prestanite mrcvariti narod i hitno raspišite izbore

Trenutačna, faktički nepostojeća Vlada, u manje od pet mjeseci takozvanog rada državu je dovela do razine potpune blokade i nefunkcionalnosti, ističu Laburisti

Stranka Hrvatski laburisti poslala je priopćenje u kojemu poziva parlamentarnu većinu da što prije donese odluku o samoraspuštanju Sabora, a predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović da u što kraćem roku, prije ljeta, raspiše izvanredne izbore. 

Priopćenje Laburista donosimo u cijelosti. 

''Prekinite s mrcvarenjem naroda i države i hitno raspišite izbore!

Umjesto mrcvarenja, ponižavanja i vrijeđanja zdravog razuma građana što se u aktualnom grabežu za vlast u redovima vladajućih pokušava podvesti pod uobičajene i poštene demokratske procese, Hrvatski laburisti – Stranka rada poziva parlamentarnu većinu da što prije donese odluku o samoraspuštanju Hrvatskog sabora, a predsjednicu Republike Hrvatske da u što kraćem roku raspiše izvanredne izbore, već prije ljeta.

S obzirom na stalne međusobne svađe predsjednika i dvojice potpredsjednika Vlade koji su dosegnuli razinu nepodnošljivosti i nemogućnosti nastavka minimalne suradnje, smatramo da elementarna politička odgovornost prema građanima Republike Hrvatske nalaže da im vratimo mandat i damo im priliku da izaberu novo vodstvo države, u nadi da neće ponoviti ovu kardinalnu grešku.

Trenutačna, a faktički nepostojeća Vlada, u manje od pet mjeseci takozvanog rada državu je dovela do razine potpune blokade i nefunkcionalnosti na svim razinama, zbog čega već, osim posvemašnje društvene devastacije i dramatičnog ugrožavanja međunarodnog ugleda Hrvatske, trpimo i vrlo konkretne financijske posljedice. U kaosu koji je proizvela vlast Domoljubne koalicije i Mosta, sva je energija usmjerena na međusobne obračune, na što je prebačen i fokus javnosti, dok, istodobno, ispod radara, u sumnjivim i nedorečenim procedurama prolaze krucijalne odluke poput prodaje Končara ili smjene uprava u tvrtkama u državnom vlasništvu bez odluka Vlade. Korištenje prljavih obavještajnih metoda u sukobima između vladajućih da i ne spominjemo.

Natezanja s uzajamnim traženjima trojice čelnika Vlade da odstupe ili pokretanjem postupka njihova opoziva, pokušajima preslagivanja i uspostave nove parlamentarne većine, već se sada usudimo prognozirati, neće uspjeti s obzirom na to da je vlast već pokazala da tjednima ne uspijeva u Saboru skupiti kvorum čak ni za najobičnije zakone.

Hrvatski laburisti stoga podsjećaju na članak 1. Ustava Republike Hrvatske koji kaže da "u Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu" te zbog dobrobiti naroda, društva i države zahtijevaju hitno raspisivanje izbora bez uzaludnih, na propast osuđenih pokušaja preslagivanja u Sabora koje bi se ionako ubrzo pokazao kao novi generator još fatalnije i opasnije političke krize.

Tomislav Končevski, predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada''

Najčitaniji članci