Obavijesti

News

Komentari 116

Lalovac: Hrvati imaju oko 200 mil. eura štednje u Švicarskoj

Lalovac: Hrvati imaju oko 200 mil. eura štednje u Švicarskoj
9

Hrvatske vlasti već raspolažu s određenim podacima, ali da je veliki problem što Švicarska, prema ugovoru sklopljenom s EU, ne odaje imena štediša u bankama

VIDEO

Najnoviju aferu vezanu za švicarsku banku HSBC komentirali su danas prije sjednice Vlade ministri.

Ministar financija Boris Lalovac je potvrdio kako je u utorak dao nalog Uredu za sprječavanje pranja novca i Poreznoj upravi da pokušaju doći do imena hrvatskih štediša u toj banci. Rekao je kako hrvatske vlasti već raspolažu s određenim podacima, ali da je veliki problem što Švicarska, prema ugovoru sklopljenom s EU, ne odaje imena štediša u njihovim bankama.

Pokretanje videa...

24sata 01:19

- Zato što ne daju imena uplaćuju svim članicama EU dio poreza koji prikupe od kamata. Tako da je Švicarska prošle godine Hrvatskoj uplatila negdje oko milijun švicarskih franaka. Od 35% poreza koji prikupe na kamatama, 75% od toga uplaćuju u proračune zemalja članica EU. No, danas će se na Vijeću ministara financija eurozone otvoriti pitanja je li to za Europu dovoljno ili je ova utaja puno veća nego što se prikuplja - rekao je Lalovac i dodao kako će Hrvatska postupiti kao i druge zemlje EU.

- Ono što mi možemo preko Ureda za sprečavanje pranja novca vidjeti jest može li se putem drugih mehanizama doći do imena štediša . Govorimo o razmjeni štednje , to je jedan od mehanizama, a drugi je putem Ureda za sprečavanje pranja novca.  Mi smo oba mehanizma već aktivirali - kazao je ministar.

Na pitanje koja su daljnja postupanja kada se otkriju imena štediša, Lalovac je rekao da se treba utvrditi nesrazmjer imovine , odnosno je li imovina stečena nezakonitim putem.

- Znači, tu nije samo pitanje plaćanja poreza, nego možda i oduzimanje imovinske koristi. Naša procjena je da u Švicarskoj ima oko 200 milijuna eura štednje hrvatskih građana - rekao je Lalovac.

Pokretanje videa...

24sata 00:53

'Ako se radi o utaji poreza, surađivat ćemo sa stranom policijom'

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako će hrvatska policija surađivati sa stranima u slučaju računa u švicarskoj banci.

- Ako se radi o utaji poreza, to je kazneno djelo, onda ćemo raditi po redovnom postupku i u skladu sa zakonom nakon što Porezna uprava završi svoj posao - rekao je Ostojić.

Pokretanje videa...

24sata 00:21

Maras: Tko je utajio stići će ga ruka pravde

- Treba vidjeti o čemu se tu radi pa ćemo biti pametniji. Možda su to ljudi koji su tu zaradili, platili porez i tamo štede, ako nisu onda će ih stići ruka pravde, platit će porez pa i više od toga - rekao je ministar Gordan Maras komentirajući slučaj 'crnih računa' u švicarskoj banci HBSC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...