Obavijesti

News

Komentari 81

Lalovac: Je li to Marić sklopio deal s bankarima za švicarac?

Lalovac: Je li to Marić sklopio deal s bankarima za švicarac?
4

Boris Lalovac, bivši ministar financija, istaknuo je da je u izmjenama Zakona poreza na dobit vrlo važna stvar prošla ispod radara javnosti, a to je članak 12 koji ide u korist bankama

VIDEO

Zastupnici SDP- a u Hrvatskom saboru daju svoj osvrt na prijedlog porezne reforme Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Friday, November 11, 2016

Zastupnici SDP-a Gordan Maras, Branko Grčić te Boris Lalovac danas su u Saboru iznijeli niz kritika na prijedlog porezne reforme za koju smatraju da ide samo u korist bogatima. Oni će putem amandmana uputiti prijedlog izmjena porezne reforme prema kojem bi uveli tri stope poreza na dohodak. Stopa od 24 posto bila bi za građane s najnižim primanjima, od 36 posto za one s malo većom plaćom, a najveći porez od 48 posto za one najbogatije koji primaju bruto plaću od 23.000 kuna. Osim toga, smanjili bi i PDV na smještaj u turizmu.

SDP-ovci su istaknuli kako porezna reforma ide u korist bogatim. Plaće će se povećati dva posto najbogatijih, među kojima su članovi Uprave INA-e,  a oni s nižim primanjima, naglasili su, neće dobiti ništa.

Gordan Maras poreznu reformu nazvao je „3 puta 10.000“.

- Sjetite se devedesetih i teze HDZ- a o 100 bogatih obitelji. Sad se radi o 10.000 koje žele učiniti još bogatijima. Ja sam ovu poreznu reformu nazvao „3 puta 10.000.“ 10.000 bogatih obitelji, onda ćemo u startu najvjerojatnije izgubiti 10.000 radnih mjesta u turizmu i u startu će se zbog nekonkurentnosti i gubitka radnih mjesta još 10.000 ljudi iseliti iz RH. Mi zastupamo građane RH, a ne 10.000 bogatih obitelji u RH - rekao je Maras.

Pozvao je Most da glasa za njihov prijedlog koji će također, naglasio je Maras, onemogućiti da rastu plaće dužnosnicima, a na koji i Mostovci stavljaju amadman.

- U isto vrijeme neće rasti plaće Upravi INA-e za 6000 kuna. Koji prijedlog je kvalitetniji? Njihov prijedlog je lošiji od našeg i zato mi pozivamo njih da podrže naš prijedlog. Oni su sami rekli da će u Saboru podržavati najbolje prijedloge. Ja vjerujem da su i Grmoja, Bulj i Petrov pošteni dečki i da će podržati ono što je bolje i pravednije. Da li je pravedno da se ljudima s plaćom od 60.000 kuna još povećava plaća? Ako mi oni kažu da je to pravedno, onda ću posumnjati u njihovo poštenje i vjerodostojnost- rekao je.

Branko Grčić podsjetio je na reformu koju su oni donosili 2015. godine kojom su oni povećali plaće srednjeg sloja. Istaknuo je kako je SDP za progresivno oporezivanje više stopa koje će sustav učiniti pravednijim bez velikih i radikalnih skokova. Ovom poreznom reformom, naglasio je Grčić, neće profitirati ni umirovljenici .

- Činjenica je da s ovom reformom ne profitiraju umirovljenici. U dva navrata reforme, plaće će rasti, a mirovine ostaju iste. Očekujem od Vlade da će naći način i model kojim će zaštiti mirovine od daljnjih propadanja i da će sačuvati minimum mirovina da ne padaju dalje i da se dignu iznad famoznih 40 posto prosječne plaće- rekao je Grčić.

Pita se i zašto se PDV diže samo jednom sektoru, a to je sektor turizma i ugostiteljstva za koji smatra da je poreznom reformom kažnjen.

- Nesumnjivo je da će trošak od milijardu kuna zaustaviti pozitivne tokove i trendove u tom sektoru. Doći će do pada zapošljavanja i nemogućnosti rasta plaća u tom sektoru najvjerojatnije. Nije mi jasno zašto je izabran samo jedan sektor - rekao je.

Naglasio je kako PDV treba uskladiti sa zemljama Mediterana koji su nam konkureti i čija stopa PDV-a i na smještaj i na ugostiteljstvo je u prosjeku niža od Hrvatske. 

- Ukoliko dođe do povećanja stope tog PDV-a na 25 posto,  Hrvatska će biti druga u Europi po visini PDV-a na ugostiteljski sektor. Iznad nas je jedino Mađarska za koju čujem da ovih dana namjerava spustiti tu stopu, oni idu u pravom smjeru, a mi u krivom - rekao je.

Boris Lalovac, bivši ministar financija, istaknuo je da je u izmjenama Zakona poreza na dobit vrlo važna stvar prošla ispod radara javnosti, a to je članak 12 koji ide u korist bankama. Prema izmjenama ovog Zakona, banke bi mogle otpisati sve svoje loše plasmane u 2017. godini. Naglasio je kako ministar Marić niti itko iz Vlade o toj točki nije rekao niti riječi, a radi se o milijardama kuna, stoga ga poziva da svima da odgovor je li donošenje ove izmjene dogovor s bankarima za slučaj Švicarac.

- Radi se o jednokratnoj mjeri kojom se daje ekskluzivno pravo bankama da mogu otpisati sve svoje loše plasmane koje su gomilali svih ovih godina, da ne moraju prolaziti kroz procese koje prolazi i svi drugi poslovni subjekti  i da taj teret ide na teret državnog proračuna. Sad se postavlja pitanje je li ovo „deal“ gospodina Marića sa bankarima za slučaj Švicarac. Ako je to tako, onda  to treba jasno reći - rekao je Lalovac dodavši kako su bankari to pravo tražili i za vrijeme SDP-ove Vlade, ali im to nije prošlo.

- Ovo kod nas nije moglo proći. Ovo su bankari tražili, mi smo ih tražili da vidimo koliki je taj iznos nenaplativih potraživanja, ali oni to nama nikada nisu htjeli dostaviti. Kako su uspjeli gospodina Marića natjerati da pusti ovaj Zakon, to će se morati pitati njega - rekao je.

Lalovac je istaknuo kako je iznos tih nenaplativih potraživanja oko 40 milijardi kuna i nema uopće limita.

 -Ovo može biti puno skuplja mjera i doprinos bankama nego što je to Švicarac. Ako je to ovaj dio gdje će oni odustati od tužbe prema Washinghtonu, onda  bankari trebaju vrlo jasno reći da odustaju od tužbe i da će ovime dobiti puno više nego što oni smatraju  da trebaju dobiti kroz švicarski franak. Postavlja se pitanje hoće li ovo osjetiti hrvatski građani, je li ovo samo peglanje bilance banaka. Ako će ovi otpisi značiti i otpise dugova građanima od tih istih banaka, onda bankari vrlo jasno moraju reći „država nam je dala mogućnost jednokratnog otpisa, a  to će se ogledati u tome da ćemo mi vama koji ne možete otplatiti sve te dugove, otpisati te dugove“. Ili će se dogoditi možda slučaj da će oni to ispeglati u svojim knjigama, dobiti mogućnost priznavanja poreza i onda će potraživanja prodati kućama za utjerivanje poreznog duga i duplo zaraditi- kaže Lalovac.

Pita se zašto su ovo ekskluzivno pravo dobile samo banke ,a ne i drugi poduzetnici koji moraju prolaziti kroz procese ovrha, naplate i povećavaju trošak građanima.

- Ovo su ogromne milijarde koje se provlače kroz ovaj Zakon. Ovdje se postavlja pitanje ustavnosti. Jednoj grupi poduzetnika se popušta - rekao je Lalovac kojem je nejasno i zašto je to mjera samo za 2017. godinu,  a nije trajna mjera.

- Možda je to razlog zašto se odustaje od smanjenja PDV- a s 25 na 24 posto. Zato što netko ovaj dio mora platiti. Od ovog nitko neće imati koristi, samo će imati štete državni proračun- zaključio je.

Što se tiče poreza na nekretnine, Lalovca također od vladajućih zanima i hoće li smanjivati i prirez.

- Bio je dogovor ako se uvede porez na nekretnine, da prirezi u svim gradovima moraju pasti- rekao je.

Hrelja: Petrov je promašio ceo fudbal

Poreznu reformu komentirali su i HNS- ov zatsupnik Ivan Vrdoljak te HSU- ov Silvano Hrelja.

Amandan koji će Most uputiti na povećanje dužnosničkih plaća, Hrelja naziva demagogijom. Kaže da je Petrov „promašio ceo fudbal.“

- Nitko od Vlade ni Mosta nije tražio da poreznom reformom relaksiraju najveće plaće i najveće mirovine. Prema tome, ići u tom smjeru da debeloj guski mažemo vrat još više, doista nije reforma. To je profulana porezna reforma. Petrov je promašio ceo fudbal - rekao je Hrelja.

Vrdoljak kaže da Most sa slanjem amandmana samo igra igru.

 -Mogli su to napisati u prijedlogu Zakona. Očekujem od Mosta da u tom prijedlogu plaće budu 9999 kuna, to je njihovo obećanje iz kampanje. Ako ne budu to predložili amandmanom, nisu vjerodostojni i lažu hrvatskim građanima - rekao je Vrdoljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)