News

Komentari 28

Lalovac: Novim obveznicama ćemo sanirati dospjele dugove

Lalovac: Novim obveznicama ćemo sanirati dospjele dugove

Republika Hrvatska u četvrtak je otvorila knjigu upisa za kunsku obveznicu, dospijeća 2026., a očekuje se da bi izdanje moglo dosegnuti 5,5 milijardi kuna

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u četvrtak kako će novo izdanje državnih obveznica, vrijedno 5,5 milijardi kuna, biti iskorišteno za refinanciranje dospjelog duga, a očekuje da će proračunski deficit ove godine biti ispod 10 milijardi kuna.

- Radi se o izdanju od 5,5 milijardi kuna, odnosno onoliko koliko nam dospijeva. Neki dan smo imali i trezorske zapise, znači nemamo nikakvo novo zaduženje, jer mi se ne možemo nanovo zaduživati mimo proračuna, a znate da nemamo proračun, već privremeno financiranje. Samo refinanciramo tekuće obveze - rekao je Lalovac odgovarajući na upit novinara pred Banskim dvorima.

Republika Hrvatska u četvrtak je otvorila knjigu upisa za kunsku obveznicu, dospijeća 2026. godine, a očekuje se da bi izdanje moglo dosegnuti 5,5 milijardi kuna. 

U utorak 15. prosinca, pak, na naplatu dospijeva 10-godišnja državna obveznica u iznosu od 5,5 milijardi kuna, koja nosi kamatu od 5,25 posto.

- Radi se o refinanciranju, znači ne radi se o novom izdanju obveznica, već zatvaramo stare, a otvaramo nove (obveznice). To je bitno za tržište kapitala i za kunu, vidimo da su i banke počele više financirati u kunama i to je dobra stvar. Ovo će više doprinijeti razvoju kunskog tržišta kapitala - ističe Lalovac.

Osvrnuo se i na proračunski deficit, a nada se da će on ove godine biti ispod 10 milijardi kuna.

- Kraj godine ide dobro, deficit je na najnižim razinama i ja se nadam da će u u ovih još desetak, 15-ak dana on biti ispod 10 milijardi kuna. Tako da je za sada sve stabilno što se tiče javnih financija - istaknuo je ministar financija Lalovac.

Po najnovijim, privremenim podacima Ministarstva, u prvih deset ovogodišnjih mjeseci prihodi državnog proračuna dosegnuli su 88,27 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 94,58 milijardi, tako da je deficit iznosio 6,31 milijardu kuna. 

Proračunski deficit za prvih deset mjeseci manji je 18 posto nego u istom razdoblju 2014. godine. Ipak, podaci o ukupnom deficitu nisu metodološki usporedivi, s obzirom na izuzeće HZZO-a kao izvanproračunskog korisnika od početka godine.

Najčitaniji članci