Obavijesti

News

Komentari 28

Lana je iz invalidskih kolica promijenila zakon o školstvu

Uz životni moto da se uz dobru volju uvijek pronađe način za ostvarenje snova, Lana je iskoračila iz ograničenja invaliditeta i ostvarila naizgled nemoguće

VIDEO

Lana je nepokretna. Zato joj nisu dopustili upis u srednju školu, a poslije ni na fakultet. No ona je sve promijenila.

Zbog nje su mijenjali Zakon o srednjim školama kako bi mogla nastavu pratiti od kuće. Prošla je s odličnim uspjehom. U to vrijeme bila je jedina studentica u Hrvatskoj koja je predavanja pratila internetskom vezom i polagala ispite doma. Danas je inženjerka grafičke tehnologije, a uskoro planira i doktorat.

Imala je sedam godina kad su joj dijagnosticirali fibrodisplaziju osifikans progresivu, bolest radi koje se mišići i vezivno tkivo pretvaraju u koštano tkivo.

- Do tada sam normalno hodala i trčala, a onda sam u tri mjeseca ostala nepokretna u ovom položaju. Prvo polugodište u prvom osnovne normalno sam pohađala nastavu. A onda se bolest počela brže razvijati pa mi je učiteljica dolazila doma – rekla je Lana.

Popuštanja nikad nije bilo, a ona na to ne bi ni pristala. Zahvaljujući odličnim ocjenama imala je izravni upis na fakultet, a ispite je polagala s ostalim kolegama, ali internetskom vezom.

- Kad sam bila mala, naišla sam na izbor, ili ću posustati i žaliti se ili ću nastaviti dalje i boriti se. Nastavila sam ovo drugo. Nikad nisam kukala, nisam se žalila, nikad nisam htjela da me drugi žale. Što je, tu je, govorila sam si, idemo dalje – dodala je Lana.

Nasmijala se na činjenicu kako su sustav mijenjali radi nje. To joj laska, a sretna je što se sad i drugi mogu obrazovati.

Priču o Lani Prager pročitajte i na www.ponoshrvatske.hr

Ocjene nisu uvijek mjerilo uloženog truda i učenja gradiva

Lana za sebe nikad nije tražila popuštanje na nastavi radi bolesti.

- Na prvoj godini diplomskog imala sam sve 5,0. Na drugoj godini su me zafrknula dva predmeta iz kojih sam dobila četvorke. Htjela sam to vratiti da imam 5,0, ali više nisam imala snage – povjerila nam se Lana.

Sama izrađuje unikatni nakit i prodaje ga na sajmovima

Svojih deset prstiju, koji su joj jedini pokretni, ova je djevojka, pored studija, iskoristila i za brušenje vještine izrade ogrlica i nakita od poludragog i dragog kamenja. Najdraži su joj koralji, biseri, tirkiz, crni oniks, tigrovo oko, ametist... Kreacije prodaje na internetu i na sajmovima.

Danijel Kasap/Pixsell

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature