News

Komentari 29

Lanetu kod Čakovca su pokosili noge: 'Pa ovo je svakodnevica!'

Lanetu kod Čakovca su pokosili noge: 'Pa ovo je svakodnevica!'

Aleksandra Hampamer, voditeljica Azila "Prijatelji" Čakovec (Udruga za zaštitu životinja) u srijedu je primila šokantan telefonski poziv. Netko je u polju pronašao malo lane kojem je kosac odsjekao obje zadnje noge

Mnogi ljudi odlučili su se iskoristiti lijepo vrijeme i slobodne dane pa pokositi travu. Nažalost, pojedinci su se oglušili na upozorenja Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP, koja je apelirala na oprez zbog mladunaca životinja koji se često skrivaju u visoko travi. 

Aleksandra Hampamer, voditeljica Azila "Prijatelji" Čakovec (Udruga za zaštitu životinja) u srijedu je primila šokantan telefonski poziv. Netko je u polju pronašao malo lane kojem je kosac odsjekao obje zadnje noge.

- Pa dobro, zar je toliko teško zvoniti kako su to radili nekad? Veterinare smo digli s dežurstva, struka će odraditi svoje, ali što poslije - pita se Hampamer. Njezinu objavu na Facebooku komentirala je i veterinarka Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP. 

- Dragi ljudi, ovo je svakodnevna, nije pretjerivanje, pojava i stalno nas zovu. Povrede su u 90% strašne; odrezana jedna ili više nogu. Seljaci jako dobri znaju da su sada srne s mladima u poljima. I znaju da mama pobjegne, a lane se stisne uz pod i ostane u travi. Prije 100 godina su znali što treba raditi? Lijenost je uzela maha. I indolencija. I bas me brige. I u pravu ste, oni koji posijeku u 90% slučajeva se ne pobrinu za lane. Neko naleti, najčešće šetači pasa i noćna mora počinje za njih. Lovci u 99% se ne upuštaju u othranu i sanaciju. Oni ih hrane po zimi, prihranjuju za odstrel - napisala je veterinarka.