Obavijesti

News

Komentari 33

Laponija u Dalmaciji: Božićnu čaroliju doveo je u Dolac Gornji

Laponija u Dalmaciji: Božićnu čaroliju doveo je u Dolac Gornji
14

Tihomir Lučić zasukao je rukave te u Dolac Gornji kraj Omiša doveo božićnu čaroliju. Osim 2,3 milijuna lampica i živih jaslica, ima mali zoološki vrt te nudi domaće delicije

VIDEO

A nedilje ti, tko će doći u Dolac?! Tako su govorili Tihomiru Lučiću kad je odlučio stvoriti i otvoriti Božićno selo, bajku sagrađenu na golom kamenu u Dolcu Gornjem, malom selu u Dalmatinskoj zagori.

Ovaj vikend otvorili su svoja vrata, a posjetitelje čeka čista čarolija na 40.000 četvornih metara. Obasjava je 2,3 milijuna lampica, a kad bi se poredali dužinom, kabeli s lampicama bili bi dugački čak 48 kilometara, što je otprilike i udaljenost od Splita do Božićnog sela.

Trebalo im je dva i pol mjeseca da kreiraju ovo šareno i blještavo utočište Djeda Mraza, koji će iz Laponije osobno doći na ovaj krš Poljičke Republike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:29

Krajem tjedna užurbano se radilo na šminkanju svakog detalja, no prije ovih finih, završnih radova Tihomir, njegova obitelj i prijatelji dobro su “šporkali” ruke, nagutali se prašine i naslagali kamenja.

Bilo je tu teške mašinerije, koja je po padini tukla kamen i probijala 800 metara dugačku stazu. Na njoj posjetitelje čekaju, ne samo razni božićni ukrasi i lampice, žive jaslice i kućice s delicijama okolnih OPG-ova, nego i pravi mali zoološki vrt.

- Cijelom dužinom su nastambe sa životinjama. Emue smo nabavili iz Kutine, tu su nordijske grlice, zlatni fazan, golubovi, kunići. Imamo i ovce i janjad te dva tovara, Abiba i Fimita. Imamo i dvije ljame, koje su nam došle iz Slovenije. Kažu da ljame pljucaju, ali ja sam samo jednom vidio da je ljama pljunila čovjeka, a lani je ovuda prošlo oko 30.000 ljudi. Tu su i kamerunske ovce i himalajske koze, a imamo i dva jelena lopatara od kojih je jedan albino. Tu su i ‘minnesota’ svinje, Samanta i Fifty, ali i jedan muflon, njemu još nismo uspjeli naći curu, tek je stigao, a riješit ćemo i to – priča nam ovaj 40-godišnjak s adresom u Solinu, koji je nekada držao noćne klubove na Bačvicama u Splitu.

S Bačvica je na ovaj krš i u ovaj idilični mir donio samo jednu uspomenu, mačka, kojemu je dao ime Gradski, a kojeg je kao mače spasio iz kontejnera. Tihomir je farmu počeo graditi s jednim konjem.

Pa su nabavili još jednog. Kad su tu dva, zašto ne bi onda bila četiri? Pa jedna krava. Pa ako već imaju kravu, mogli bi i bika... I tako je malo pomalo rasla ova farma. Selo je prvi put lani osvijetlio s milijun lampica i već se tad susreo s onim pravim problemima sela.

- Elektra nema dovoljno struje za nas, odnosno rekli su nam da nemaju kabele koji mogu podržati toliku potrošnju i da bi trebali mijenjati kabele za cijelo selo. Pa smo mi uzeli dva agregata od 45 kilovata. Nismo imali ni vode do lani. Vodi se kampanja o povratku na selo, a sela ubijaju koliko god mogu - priča Tihomir objašnjavajući kako su tu bile stare kuće njegovih predaka.

- Sve je tu škrto tlo, a i sam zaselak zove se Nart, što znači ljuti kamen - kaže nam Tihomir.

No životu na ovoj goloj zemlji brzo se prilagodio jedan Međimurac, Željko Vurušić, koji se tijekom cijele godine brine o životinjama. Kaže da ima dosta posla, ali se brzo prilagodio životu na kamenu.

I za kraj, dobro je znati da božićna čarolija traje do 6. siječnja.

2 300 000 lampica krasi Božićno selo obitelji Lucić U Dolcu Gornjem

- Stresno je sve do trenutka kad otvorimo vrata našim gostima. Kad iz dječjih usta na svakom koraku čujete: ‘Vauuuu’, svaka utrošena minuta rada vam se isplatila. To je neprocjenjivo - zaključuje Tihomir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa