Laura (25) diplomirala je unatoč paralizi i sljepoći: Ne odustajte! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Laura (25) diplomirala je unatoč paralizi i sljepoći: Ne odustajte!

Laura (25) diplomirala je unatoč paralizi i sljepoći: Ne odustajte!
4

Većinu predavanja snima mobitelom i to preslušava, a literaturu joj čita asistentica. Kaže da za nju ne postoji najteži predmet te razmišlja o upisu još jednog faksa. Zbog svega. Laura je dobila nagradu Ponos Hrvatske

VIDEO

I kad je najteže dignite glavu, jer svaki dan je nova borba, rekla nam je studentica Laura Soče (25) koja je rođena s cerebralnom paralizom i sljepoćom, ali je unatoč tome završila preddiplomski studij i nastavila s diplomskim.

Zagreb: Laura Soče, djevojka Ponos Hrvatske

Brojne prepreke našle su se na životnom putu ove mlade žene, jedna od prvih je polazak u osnovnu školu. Naime, Laura je rođena u Dubrovniku, a njezina obitelj je inače iz Metkovića, ali s obzirom na to da integracije takve djece u tom području gotovo pa nije bilo, morali su se preseliti u Zagreb gdje je Laura završila osnovnu i srednju školu. Nakon toga uslijedilo je polaganje državne mature, upis na fakultet ali i novi problemi za Lauru.

Uspjela je savladati nesavladivo

- Nakon završetka srednje škole tri sam godine polagala engleski zato što su od mene tražili nemoguće stvari, tražili su da napišem esej od 600 riječi, što je za mene bilo nemoguće. Nakon toga sam uspjela i upisala fakultet - kaže nam Laura. Dodaje kako je njezin životni moto nikada ne odustati. 

- Moram se zahvaliti mojoj cijeloj obitelji, koji su mi inspiracija i koji su mi neprestano pružali podršku na svakom mom životnom koraku. Bez njih ja ne bi bila ovo što sam danas - odgovorila nam je Laura na pitanje odakle inspiracija. Kaže da su joj planovi završiti petu godinu diplomskog studija, ali i upisati novi fakultet. Laura uživa učeći i pripremajući se za ispit. Većinu predmeta polaže usmeno jer joj se profesori prilagode.

Zagreb: Laura Soče, djevojka Ponos Hrvatske

- Većinu predavanja snimam s mobitelom i to preslušavam, a literaturu mi čita asistentica - kaže nam i dodaje da za nju ne postoji najteži predmet.

- Grčki, Hebrejski, Latinski, to su mi rekli da će biti teško, ali prošla sam s pet - kaže nam ponosno 25-godišnjakinja.

Roditelji kao najveća podrška

Uz studiranje i sve što nosi život mlade studentice Laura nam kaže kako bez svojih roditelja ne može.

- Osmijeh, zagrljaj i poljubac mojih roditelja, to je ono što me vodi kroz svaki dan, bez toga niti jedan dan ne bi imao sreću - rekla nam je. Kaže i da do svojih uspjeha nije došla laganim putem.

- Morala na ulici tražiti ono što mi pripada - kaže razočarano studentica. Ipak, sretna je zbog nagrade koju je dobila i ponovila je da je sve moguće, ali samo kada netko jako to želi.

Zagreb: Laura Soče, djevojka Ponos Hrvatske

- Sretna sam zbog nagrade, a nesretna jer sam je dobila zato što sam se morala boriti na ulici za prava osoba s invaliditetom koja bi nam po Ustavu trebala biti zajamčena, a svi znamo da je država jaka onoliko koliko se brine o najslabijima - zaključuje, a njezina mama Stipica dodaje kako je cijela obitelj ponosna na Lauru i njezine uspjehe unatoč svim problemima na koje su u ovih 25 godina naišli.

Priče o našim dobitnicima pratite u novinama i na našem portalu te u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' na HRT-u koji je partner ovog projekta. Ne propustite ni svečanu dodjelu 30. ožujka na Drugom programu HRT-a, u 16 sati.
Ponosni pokrovitelji projekta su PEVEX, ERSTE, INA, OTP, HEP, Hrvatska pošta, Fina, KONČAR, Studenac i HŽ Infrastruktura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.